Το «Ακροπόλ», το ΕΜΠ και οι βάνδαλοι

Το «Ακροπόλ», το ΕΜΠ και οι βάνδαλοι

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους γνώριμους ρυθμούς της επέστρεψε η περιοχή πέριξ του Πολυτεχνείου στην οδό Πατησίων. Οι περίπου 100 αναρχικοί που κατέλαβαν το ιστορικό συγκρότημα ματαίωσαν, για πρώτη φορά μεταπολιτευτικά, τον τριήμερο εορτασμό της επετείου, αφήνοντας πίσω τους μια γυναίκα σοβαρά τραυματισμένη από φωτοβολίδα. Αλλά ώς εκεί. Η ηγεσία του ιδρύματος και η πολιτεία μάλλον θεωρούν πως όσα συνέβησαν προ ημερών είναι αμυχές μπροστά σε μεγαλύτερες καταστροφές κατά το παρελθόν (ας μην ξεχνάμε την πυρκαγιά του 1995).

Απέναντι ακριβώς από το Πολυτεχνείο βρίσκεται το «Ακροπόλ Παλάς», από τα πλέον κοσμοπολίτικα ξενοδοχεία της Αθήνας, το οποίο ανακαινίσθηκε, καθώς κατά το παρελθόν λεηλατήθηκε, ενώ ο εσωτερικός του διάκοσμος καταστράφηκε. Το «Ακροπόλ Παλάς» εδώ και χρόνια ανήκει στο κράτος. Ο αρχικός προγραμματισμός ήταν το κτίριο να παραδοθεί προς χρήσιν το 2015, ωστόσο, οι χρόνοι δεν τηρήθηκαν. Ετσι, υπήρξε απώλεια κονδυλίων του ΕΣΠΑ και χρειάστηκε το υπουργείο Πολιτισμού να δώσει από τον (περιορισμένο έτσι κι αλλιώς) τακτικό προϋπολογισμό του περί το 1,8 εκατομμύριο ευρώ για την αποπεράτωση των έργων αποκατάστασης. Μάλιστα, λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου επισκέφθηκε το «Ακροπόλ Παλάς», χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα της έναρξης λειτουργίας του κτιρίου.

Επίσης, δεν έχουν ορισθεί οι χρήσεις του κτιρίου, πλην κάποιων γενικόλογων εξαγγελιών περί αξιοποίησής του για πολιτιστικές δράσεις.

Μιλώντας με στελέχη του ΕΜΠ, μου υπέδειξαν με νόημα ότι, παρότι το εξωτερικό του «Ακροπόλ» έχει παραδοθεί, οι χαμηλοί όροφοί του εξακολουθούν να είναι καλυμμένοι από προστατευτικά, υπό τον φόβο των βανδαλισμών! Μία χρήση του ξενοδοχείου θα μπορούσε να λειτουργήσει συμπληρωματικά με το ΕΜΠ, εάν και όποτε η πολιτεία αποφασίσει να λύσει το θέμα της τρομοκρατίας των Εξαρχείων. Μέχρι τώρα κουκουλώνει το πρόβλημα. Προς το παρόν, οι υπεύθυνοι προετοιμάζονται για τις νέες μάχες στις 6 Δεκεμβρίου, ημέρα μνήμης για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή