Οταν η Γερμανία έχει δέκατα…

Οταν η Γερμανία έχει δέκατα…

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν για άλλη μία φορά ότι, όταν η Γερμανία έχει πυρετό, έστω και δέκατα, η Ευρώπη νιώθει ρίγη. Ειδικά στην Ελλάδα τα ρίγη συνοδεύονται από ιλίγγους, καθώς το ανοσοποιητικό της σύστημα είναι αδύναμο, αφού η ίδια αρνείται πεισματικά κάθε είδους πρόληψη και εμβολιασμό. Αυτό συμβαίνει σήμερα, αφενός επειδή στη Γερμανία επικρατεί πολιτική αβεβαιότητα, ίσως και αστάθεια, χαμηλού όμως βαθμού, και αφετέρου επειδή το Βερολίνο αποφάσισε να λάβει αυστηρά μέτρα για να θωρακίσει κατά το δυνατόν τον χώρο του από παράνομους μετανάστες που εισρέουν με πλαστά έγγραφα από την Ελλάδα.

Οι πάντες συμφωνούν ότι η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των κομμάτων που φιλοδοξούσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση τύπου «Τζαμάικα» στη Γερμανία επηρεάζει ολόκληρη την Ευρώπη. Ακόμη περισσότερο την ενωμένη Ευρώπη, που στην τωρινή συγκυρία καλείται να αντιμετωπίσει τεράστια θέματα, όπως το προσφυγικό, το Brexit, ακόμη και τη δική της αναγκαία αναδιάρθρωση και στην οποία ο γερμανικός ρόλος είναι ηγετικός και καθοριστικός. Ασφαλώς και θα βρεθεί λύση –που αναζητείται προς το παρόν στο εσωτερικό πολιτικό πρόβλημα της Γερμανίας– αλλά θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο. Ιδιαίτερα αν ξαναγίνουν εκλογές, με το ρίσκο να ενισχυθούν περισσότερο τα ποικίλης έντασης ξενοφοβικά και ευρωσκεπτικιστικά κόμματα, όπως οι Ελεύθεροι Δημοκράτες και οι ακραίοι της Εναλλακτικής για τη Γερμανία.

Αλλά, ενώ για τους υπόλοιπους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης η προσωρινή πολιτική αβεβαιότητα στη Γερμανία προκαλεί μιαν ελαφρά ανησυχία για τις εξελίξεις στην ήπειρο, στην Ελλάδα δημιουργεί πρόβλημα. Γιατί η Ελλάδα έχει καταφέρει να εξαρτάται άμεσα από το κλίμα που επικρατεί και τις αποφάσεις που λαμβάνει η εκάστοτε γερμανική κυβέρνηση. Εξαρτάται σε πολλά επίπεδα και σε πολλούς τομείς. Στην οικονομία, στην πολιτική, στη διοίκηση, στις μεταρρυθμίσεις, στον εκσυγχρονισμό, ακόμη και στη λειτουργία των θεσμών. Ορατό παράδειγμα οι αυστηροί έλεγχοι στους οποίους υποβάλλουν οι Γερμανοί τους επιβάτες των πτήσεων από την Ελλάδα, παρά τις διαμαρτυρίες της ελληνικής κυβέρνησης. Ο λόγος είναι ο υπερβολικά μεγάλος αριθμός ξένων που προσπαθούν να μπουν στη χώρα τους με πλαστά ελληνικά έγγραφα. Αν οι ελληνικές αρχές δεν αντιμετωπίσουν τα κυκλώματα πλαστογραφίας ή δεν αυξήσουν τους δικούς τους ελέγχους, η Ελλάδα θα βρεθεί ουσιαστικά εκτός Σένγκεν, λόγω αδιαφορίας και ανικανότητας που «εξόργισε» τη Γερμανία.

Αν δεν φτάνει αυτό, μπορεί να είναι απροσδιόριστη ίσως τώρα η επίπτωση της γερμανικής πολιτικής αβεβαιότητας στους σχεδιασμούς και τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά θα φανεί κάποια στιγμή, κυρίως αν ξαναγίνουν εκλογές στη Γερμανία. Η κυβέρνηση Συρανέλ επένδυσε πολλά στην ανοχή που επιδεικνύει το Βερολίνο απέναντί της, προκειμένου να ξεφορτωθεί τον μπελά της Ελλάδας, αλλά πολύ συχνά τα γεγονότα είναι εκείνα που διαμορφώνουν την ατζέντα και τις εξελίξεις. Στην προκειμένη περίπτωση είναι πολύ πιθανό ότι τα γεγονότα στη Γερμανία θα επηρεάσουν τα ελληνικά πράγματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή