Το Κονκλάβιο (25/11/17)

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν χάσαμε το Νομπέλ…

Ας είμαστε ειλικρινείς. Δεν χάσαμε δα και το Νομπέλ. Αν θέλουμε να έχουμε και το γνώθι σαυτόν, η υποψηφιότητα του Γιάννη Μουζάλα δεν έπαιξε ποτέ με μεγάλες αξιώσεις για τη θέση του επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Οχι μόνο επειδή η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να κάνει ισχυρό λόμπινγκ σε χώρες του Συμβουλίου –47 τον αριθμό– υπέρ του Μουζάλα, αλλά και επειδή οι εικόνες ντροπής των τελευταίων εβδομάδων στη Μόρια τον «έκαψαν».

Εκβιασμοί

Υπάρχει, βέβαια, και μια άλλη διάσταση. Η πικρή αλήθεια είναι ότι το brand name της χώρας στο χρηματιστήριο του Συμβουλίου της Ευρώπης δεν μετράει σε χρυσάφι, ενώ άλλες χώρες, όπως η Πολωνία, ορίζουν πρόσωπα και πράγματα. Πολωνός δεν υπάρχει στην τριάδα των υποψηφίων που θα φθάσει μέχρι την επόμενη ακρόαση στο Συμβούλιο. Αλλά το προφανές δεν είναι και πάντα το αληθές. Υπάρχει, για παράδειγμα, ο Σλοβένος υπουργός Δικαιοσύνης Γκόραν Κλέμενσιτς. Δεν αποτελεί μυστικό ότι η ομάδα Βίσεγκραντ λειτουργεί με όρους μικρής λομπίστικης μασονίας και ότι προσπαθεί να εντάξει στη σφαίρα επιρροής της και τη Σλοβενία. Ενίοτε, οι Πολωνοί χρησιμοποιούν την παλαιομοδίτικη μέθοδο του πολιτικού εκβιασμού. Πληροφοριοδότης μου με ενημερώνει ότι μπλοκάρισαν τη θέση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Yποστήριξης για το Ασυλο (EASO) για να επιβάλουν Πορτογάλο υποψήφιο. Και τι τους νοιάζει, θα μου πείτε. Αυτό που τους ενδιέφερε ήταν να μην προωθηθεί Γερμανός. Και για την επιχείρηση αυτή συντονίστηκαν οι της ομάδας Βίσεγκραντ με τις βαλτικές χώρες. Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι….

ΗΠΑ αντί Καμμένου

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν η ώρα ΠΑΣΟΚ. Μέχρι που ήρθε η ώρα ΣΥΡΙΖΑ και την έσβησε από τον χάρτη. Με αυτή την κυβέρνηση, όχι μόνο δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει, αλλά δεν μπορείς και να προγραμματίσεις τίποτα. Το λέω επειδή αναβολή στην αναβολή, ο τομεάρχης Αμυνας Βασίλης Κικίλιας θα χάσει το σόου της Δευτέρας στη Βουλή. Αυτό, επειδή είχε προγραμματισμένο ταξίδι στις ΗΠΑ, σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη, όπου θα έχει επαφές με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου και του Κογκρέσου, συναντήσεις με think tanks που ειδικεύονται στα θέματα άμυνας και ασφάλειας και φυσικά με την ομογένεια. Φαντάζομαι ότι στην ατζέντα του θα βρεθεί και η υπόθεση της αναβάθμισης των F-16, καθώς η στάση της Πειραιώς δημιούργησε κάποιες παρεξηγήσεις με την αμερικανική πλευρά.

Τριχοτόμηση…

Πρώτος γύρος των εκλογών στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών αύριο και μεθαύριο, και παρατηρείται το κλασικό φαινόμενο των τριχοτομήσεων –και παραπάνω– στους συνδυασμούς των προερχομένων από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Τόσο από την Πειραιώς όσο και από τη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι ο Δημήτρης Βερβεσός θα περάσει στον δεύτερο γύρο. Από εκεί και πέρα η κατάσταση είναι ολίγον χαοτική. Προερχόμενοι από τη Ν.Δ. είναι τρεις υποψήφιοι: οι Δημήτρης Αναστασόπουλος, Φώτης Γκότσης και Θέμης Σοφός. Στην Πειραιώς δεν έχουν αναμειχθεί, αναμένοντας προφανώς να τοποθετηθούν αφού μετρήσουν τους συσχετισμούς του πρώτου γύρου.

…και πασοκική διασπορά

Το ΠΑΣΟΚ, πιο μυημένο ούτως ή άλλως σε δίπορτα, τρίπορτα και διασπορά δυνάμεων, επίσης υποστηρίζει ότι δεν στηρίζει κανέναν από τους προερχόμενους από τις τάξεις του: τον Βερβεσό, τη Χριστίνα Κουντούρη και τον Παν. Περάκη. Πηγή μου που βρίσκεται κοντά στη Γεννηματά έλεγε ότι κάποιες δυνάμεις είναι με τον Βερβεσό και ότι κόπηκαν υποψηφιότητες που βρίσκονταν κοντά στη Φώφη. Η ίδια πηγή έλεγε ότι ο Ανδρουλάκης στηρίζει την Κουντούρη. Πηγή μου κοντά στον Ανδρουλάκη, πάντως, με διαβεβαίωνε ότι οι δυνάμεις του έχουν μοιραστεί ανάμεσα στον Βερβεσό και την Κουντούρη και ότι ο Περάκης είναι καθαρή υποψηφιότητα του περιβάλλοντος της Γεννηματά. Μόνο ΠΑΣΟΚ, μόνο στο ΠΑΣΟΚ…

Ομιλητές- πολεμιστές

Διευρύνεται και αλλάζει συνεχώς ο κατάλογος των ομιλητών – πολεμιστών από την πλευρά της Ν.Δ. ενόψει της συζήτησης της Δευτέρας. Λογικό, αφού λαμβάνει διάσταση γενικευμένης σύρραξης. Αλλάζει, όπως πληροφορούμαι, και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος που αρχικά ήταν ο Αδωνις, στην πορεία η Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου και μέχρι αυτή την ώρα, όπως όλα δείχνουν, τον ρόλο αυτό θα αναλάβει τελικά ο Μάκης Βορίδης. Πλην των επερωτώντων, πρώτος από τους οποίους θα μιλήσει ο Κώστας Τασούλας (αρχικά ήταν ο Β. Κικίλιας), ομιλητής θα είναι και ο Νίκος Δένδιας, που ως πρώην υπουργός έχει τέτοιο δικαίωμα από τον Κανονισμό της Βουλής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή