Βλήματα ήττας για τη συγκυβέρνηση

Βλήματα ήττας για τη συγκυβέρνηση

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάτι βαρύ πλανάται πάνω από το «πριντσιπάτο» του Μαξίμου. Η εξομολογημένη αμαρτία του κ. Τσίπρα, η συμμαχία του με τον «εξαποδώ» της εθνικιστικής Δεξιάς δεν μπορεί να καθαρθεί στα ύδατα της Αριστεράς. Ο πρωθυπουργός έχει χάσει τη μαγική αυτή ικανότητα, που κάνει πολλούς πολιτικούς συντάκτες να τον «θαυμάζουν», να ξεπλένει καλύτερα. Ο συνασπισμός στην εξουσία μπήκε, μετά τη συζήτηση του επωαζόμενου σκανδάλου, στην πιο άχαρη φάση κάθε διακυβέρνησης.

Αδυνατεί να πείσει ότι δεν είναι ευάλωτος στη διαφθορά. Το «εφέ τεφλόν», όπως το ονόμασε ο Αλέξης Παπαχελάς, χάλασε. Το κατάλαβαν αυτό οι παρόντες –ήσαν όλοι εκεί– βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Οταν το βράδυ έφυγαν από το βουλευτήριο, το ένιωσαν αυτό το χαρακτηριστικό μούδιασμα στα άκρα τους. Θα το βρίσκουν μπροστά τους στις συζητήσεις με τους πολίτες, ακόμη και στο τελευταίο χωριό της Ηπείρου. Θα βγαίνει ολοένα συχνότερα η καχυποψία ότι η σήψη κολλά πάντοτε σε όσους κυβερνούν. Για μια παράταξη πολιτικών που είπε τόσα και τόσο βαριά ψέματα, η νέα κατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πιθανόν να προκαλέσει ανήκεστο βλάβη στην ηγεμονία την οποία προσπαθεί, για εντελώς ιδιοτελείς λόγους, το αθηναϊκό (και όχι μόνον) κατεστημένο.

Εύκολα θα καταλάβετε πόσο οι χειρισμοί στην υπόθεση πώλησης βλημάτων άλλαξαν το πολιτικό κλίμα αν ρωτήσετε όσους παρακολούθησαν, προφανώς γιατί αυτή είναι η δουλειά τους ή είχαν όλον τον χρόνο (δημοσιογράφοι, στελέχη κομμάτων, κάποιοι διπλωμάτες και πολλοί συνταξιούχοι), «ποιος κέρδισε στη σύγκρουση;».

Οι δημοσιολογούντες εντυπωσιάστηκαν από τη θεατρινίστικη «αποκάλυψη» ενός ακόμη ονόματος. Για να αντιμετωπίσει την αποκάλυψη των σχέσεων της κυβέρνησης με τον μεσάζοντα έμπορο όπλων, εξέθεσε μια έμπιστη και χρήσιμη επαφή της Ελλάδας –σιγά μη σκεφθεί το κρατικό συμφέρον–, έναν άνθρωπο που γνωρίζει καλά τα ενδότερα της Σαουδαραβίας.

Είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός υποχρεώθηκε να κάψει το επιχείρημα του κ. Κοτζιά περί απορρήτου, βέβαιος ότι δεν θα επιχειρήσει ο υπουργός Εξωτερικών να εφαρμόσει τα προβλεπόμενα εκ του νόμου με τα οποία απειλούσε τον αστέρα της όλης υποθέσεως κ. Λοβέρδο. Υποχρεώθηκε περαιτέρω να αποκαλύψει τον κ. Σφακιανάκη. Ανθρωπος πασίγνωστος, κατά τα λοιπά, σε όλους εμάς της τηλεοράσεως αλλά και των διεθνών πρακτορείων για τις εμβριθείς οικονομικές αναλύσεις του. Η αντιπολίτευση ήταν, αυτή τη φορά, καλά προετοιμασμένη. Ο κ. Τσίπρας έχασε μια μάχη. Με τον ίδιο τρόπο και για τους ίδιους λόγους είναι πιθανόν να χάσει και τον πόλεμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή