Θανάσης Θεοχαρόπουλος: Σκαλωσιές

Θανάσης Θεοχαρόπουλος: Σκαλωσιές

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι αξίζει ένα όνομα; Αυτό που ονομάζουμε «ΠΑΣΟΚ» με οποιοδήποτε άλλο όνομα θα μύριζε το ίδιο.

Ευάλωτη σε τέτοιες –και πολύ χειρότερες– σαρκαστικές επιθέσεις αποδείχτηκε η ονοματοδοσία τού μέχρι προχθές αβάπτιστου νέου φορέα. Μπορεί νονός, εκτός από τη Γεννηματά, να ήταν και ο Σταύρος Θεοδωράκης, αλλά το νεοφώτιστο Κίνημα Αλλαγής θυμίζει περισσότερο ΠΑΣΟΚ, παρά Ποτάμι. Περισσότερο Ρίτα Σακελλαρίου και καθόλου Calexico.

Ανεξαρτήτως γούστου, πάντως, η επιλογή δεν είναι αστήρικτη από την άποψη του πολιτικού μάρκετινγκ. Ο πελάτης έχει πάντα δίκιο. Και οι ψηφοφόροι που προσήλθαν στις εκλογές για την Κεντροαριστερά είχαν δείξει μαζικά ότι δεν απωθούνται από τους αναχρονισμούς. Το αντίθετο. Επιθυμούν να κατοπτριστούν ξανά σε κάτι που να δικαιώνει την παλιά τους ταυτότητα.

Αλλωστε, η βάπτιση δεν επισπεύστηκε μόνο για λόγους συμβολικούς. Είχε ως δεδηλωμένο σκοπό να αποκτήσει το εγχείρημα brand, προκειμένου να μπορεί να ανιχνεύεται στις δημοσκοπήσεις προτού κοπάσει η βράση της εκλογικής κινητοποίησης.

Η συζήτηση θα έπρεπε να σταματάει κάπου εδώ. Το όνομα είναι δόλωμα. Ταμπέλα «προσεχώς». Κανείς δεν του δίνει περαιτέρω πολιτική σημασία. Κανείς εκτός από τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ – που όπως κι αν την πεις, παραμένει ΔΗΜΑΡ.

Η ληξιαρχική πράξη συντελέστηκε ερήμην του Θεοχαρόπουλου, γεγονός που προκάλεσε τη δημόσια καταγγελία του για «αποφάσεις κορυφής» που περιφρονούν το κόμμα του.

Ο Θεοχαρόπουλος είχε τιθασεύσει την αρχική του παρόρμηση να θέσει υποψηφιότητα για την αρχηγία του φορέα. Είχε έτσι, φρόνιμα, αποφύγει να φέρει το «κόμμα ΔΗΜΑΡ» σε αναμέτρηση με την αριθμητική πραγματικότητα. Τώρα, αντιδρά σαν να εκπλήσσεται που οι εταίροι του στο εγχείρημα προβαίνουν σιωπηρά σε αυτή τη μέτρηση.

Σιωπηρά, αλλά εμφανέστατα, το εγχείρημα προχωράει ως άσκηση χημείας μεταξύ των προσώπων που ηγούνται των δύο κοινοβουλευτικών κομμάτων. Πρόκειται για χημεία που από παλιά είχε φανεί ότι δεν θα προέκυπτε αβίαστα και στην επίτευξη της οποίας η Γεννηματά έχει ρίξει τώρα όλο της το βάρος, βοηθούμενη μέχρι στιγμής από την προθυμία του Θεοδωράκη.

Αν η υπενθύμιση της ύπαρξης της ΔΗΜΑΡ έχει πολιτική σημασία, δεν είναι επειδή μπορεί να επηρεάσει την πορεία του εγχειρήματος. Αλλά επειδή η αντίδρασή της αποτελεί μικρογραφία των ροπών που είναι ακόμη ενεργές στο υπέδαφος του χώρου. Ροπές που θα αποτυπωθούν και στο νέο Πολιτικό Συμβούλιο – που συγκροτείται ως προϊόν ποσοστώσεων. Οι παλιές συνιστώσες είναι ζωντανές και έτοιμες να ανταγωνιστούν με τις νέες για τη θέση τους στη σκαλωσιά της συνομοσπονδίας.

Το έλεγαν από την αρχή οι κυνικοί: Αυτό που τώρα ονομάζουμε Κίνημα Αλλαγής, όπως αλλιώς κι αν το φωνάζαμε, θα στηνόταν μόνο ως αποστακτήριο των παλαιών παραγοντισμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή