ΑΠΟΨΕΙΣ

Η επίσκεψη Ερντογάν

Θα μπορούσε να επισημάνει κάποιος ότι ο Αλ. Τσίπρας έχει φροντίσει να συναντηθεί επίσημα με όλους τους αμφιλεγόμενους για τη δημοκρατικότητά τους ηγέτες αυτού του πλανήτη. Και τον Βλαντιμίρ Πούτιν επισκέφθηκε στις αρχές της θητείας του για να σπείρει… τον πανικό στους Ευρωπαίους ομολόγους του και τον Ντόναλντ Τραμπ «προσκύνησε», ενώ είναι γνωστό ότι οι υπόλοιποι εταίροι, περιλαμβανομένης της Τερέζα Μέι, δεν πίνουν ακριβώς νερό στο όνομα του Αμερικανού προέδρου, και ετοιμάζεται τώρα να υποδεχθεί στην Αθήνα τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που οι σχέσεις του με την Ευρώπη κάθε άλλο παρά ειδυλλιακές είναι.

Το κάνει άραγε επίτηδες, θέλγεται από τέτοιους ηγέτες και θα ήθελε να τους μοιάσει, πασχίζει να ενισχύσει το προφίλ του για ψηφοθηρικούς λόγους ή φιλοδοξεί να παίξει κάποιο διεθνή ρόλο; Αγνωστο, και εξάλλου άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου…

Η αλήθεια είναι ότι «η παρέα» με τον πρόεδρο της Τουρκίας είναι επιβεβλημένη για τον εκάστοτε Ελληνα πρωθυπουργό, ακόμη και αν πρόκειται για τον Ταγίπ Ερντογάν που η πίστη του στα δημοκρατικά ιδεώδη αμφισβητείται σφόδρα και σωστά, κρίνοντας από την ποιότητα της διακυβέρνησής του. Η Τουρκία είναι ο μεγάλος και επίφοβος γείτονας που κατά καιρούς απειλεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της δικής μας χώρας, από τις διαθέσεις της εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό η ροή του προσφυγικού και μεταναστευτικού κύματος προς τα νησιά μας σε αυτή τη συγκυρία και εκείνη κατέχει ακόμη το 38% του εδάφους της Κύπρου. Με λίγα λόγια, η Τουρκία είναι σημαντικότατος παράγων ηρεμίας ή αναταραχής από τη Μέση Ανατολή ώς τα Βαλκάνια.

Καμία αντίρρηση λοιπόν στην επίσκεψη του Τούρκου ηγέτη, αλλά απαιτείται πολύ μεγάλη προσοχή στις συνομιλίες μαζί του, όχι μόνο για τα θέματα που προκαλούν τριβές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό. Η Αγκυρα φαίνεται να συμπλέει αυτή την εποχή με το Ιράν και τη Ρωσία στη Μέση Ανατολή, ενώ η Αθήνα δείχνει να «παίζει» με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, προσφέροντας ταυτόχρονα υπηρεσίες της στην Ουάσιγκτον του Ντόναλντ Τραμπ. Ο οποίος Ντ. Τραμπ στηρίζει Ισραήλ και Σαουδική Αραβία μαζί και εχθρεύεται εντελώς την Τεχεράνη, με την οποία επιθυμεί να έχει καλές σχέσεις η Ευρώπη. Προσοχή μην μπλέξουμε, γιατί μυρίζει μπαρούτι!

Οσο για την ενδεχόμενη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στη Θράκη, δεν έχει πια σημασία, αφού έχουμε εκχωρήσει πλέον το δικαίωμα στον κάθε ανθυποεπίσημο Τούρκο να κάνει περιοδεία εκεί όποτε θέλει…