Το Κονκλάβιο (02/12/17)

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Πέμπτη στην Αθήνα ο Ερντογάν

Είναι γεγονός. Επειτα από πολυήμερο θρίλερ, η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα «κλείδωσε». Πληροφορούμαι ότι ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να αφιχθεί στην Αθήνα την ερχόμενη Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου και την Παρασκευή θα αναχωρήσει για τη Θράκη. Οι επίσημες ανακοινώσεις από τις δύο πρωτεύουσες θα γίνουν μέσα στις επόμενες ημέρες, ωστόσο οι λεπτομέρειες έκλεισαν χθες.

Θυμίζω ότι ο λόγος που το ζήτημα είχε «κολλήσει» ήταν ότι η ελληνική πλευρά ήθελε να διευκρινιστούν όλες οι λεπτομέρειες και να διασφαλιστεί ότι από την επίσκεψη θα προκύψει κάτι ουσιαστικό, πριν φθάσει ο Ερντογάν στην Αθήνα. Μαθαίνω ότι στην ατζέντα θα βρεθούν τα «υψηλής πολιτικής» ζητήματα, όπως το Αιγαίο και το προσφυγικό.

Υπό αυτό το πρίσμα, εκτός απροόπτου, από αθηναϊκό έδαφος θα ανακοινωθούν πρωτοβουλίες για ΜΟΕ, επανέναρξη των διερευνητικών επαφών για το Αιγαίο και συναντήσεις σε στρατιωτικό επίπεδο. Η Αθήνα το έκρινε απαραίτητο, καθώς επιδιώκει να δώσει το στίγμα αναβάθμισης των διμερών σχέσεων. Οσο για την Αγκυρα, η επίσκεψη σε ευρωπαϊκό έδαφος λειτουργεί επικοινωνιακά ως απόδειξη ότι ο σουλτάνος δεν είναι απομονωμένος. Σημειώνω ότι ο ίδιος θα αναχωρήσει για την Θράκη το απόγευμα της Παρασκευής, «για προσευχή», όπως μου λένε. Ανοικτή πολιτική συγκέντρωση, πάντως, η οποία θα δημιουργούσε σοβαρά ζητήματα, δεν θα κάνει.

Βρε, σαν τα χιόνια…

«Βρε, σαν τα χιόνια!». Δεν το είπε ακριβώς έτσι ο Γίρκι Κατάινεν στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο (ξανα)συνάντησε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο εκδήλωσης του Bruegel. Αυτό επειδή τον πρόλαβε ο Κυριάκος, ο οποίος χαιρετώντας τον του είπε κάτι του τύπου «ήρθα στις Βρυξέλλες και χιονίζει!». «Σκέψου να ήσουν στο Ελσίνκι, εκεί να δεις χιόνι!», του αντέτεινε σε χαλαρό ύφος ο Κατάινεν, ο οποίος έχει αναπτύξει μια, τολμώ να πω, ιδιαίτερα θερμή για το παγωμένο φινλανδικό αίμα του σχέση με τον Μητσοτάκη. Θυμίζω, εξάλλου, ότι είχαν γευματίσει μετά συζύγων όταν ο Κατάινεν είχε βρεθεί στην Αθήνα το καλοκαίρι. 

Το μάθημα της Πορτογαλίας

Μένω στην επίσκεψη του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στο  Βruegel, καθώς, ως είθισται, τα πιο ενδιαφέροντα ειπώθηκαν πίσω από τις κάμερες. Δηλαδή, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε ο Μητσοτάκης με το διοικητικό συμβούλιο του Ινστιτούτου. Εκεί ειπώθηκαν διάφορα για την Ελλάδα, με επίκεντρο τις επενδύσεις. Μαθαίνω ότι οι άνθρωποι του Bruegel εξέφρασαν την άποψη πως ίσως η χώρα δεν πρέπει να εστιάσει γενικώς στις επενδύσεις, αλλά ειδικά σε αυτές που έχουν στόχο την εξωστρέφεια και τις εξαγωγές. Eφεραν ως παράδειγμα την Πορτογαλία, που έκανε ακριβώς αυτό και απογειώθηκε. Στον Μητσοτάκη άρεσε η ιδέα. 

Οι ζωές των άλλων

Οι ζωές των «άλλων» –αυτών που η κυβέρνηση στοχοποιεί ως πολιτικούς της αντιπάλους και ταυτόχρονα ως εχθρούς του έθνους– και κυρίως τα «πόθεν έσχες» τους που κρεμιούνται στα μανταλάκια φιλοκυβερνητικών εφημερίδων, είναι πολύ της μόδας την εποχή του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά το «πόθεν έσχες» της Μαρέβας Μητσοτάκη, ήταν η σειρά αυτού του Γιάννη Στουρνάρα να φιγουράρει σε πρωτοσέλιδο κυριακάτικης εφημερίδας. Ο ίδιος όχι μόνο διέψευσε τα περί ψευδούς «πόθεν έσχες», αλλά, όπως πληροφορούμαι, ζήτησε από τον Νίκο Βούτση να αναθέσει στην Επιτροπή Πόθεν Εσχες να εξετάσει τις καταγγελίες που του προσήψε κυριακάτικη εφημερίδα. Ο πρόεδρος της Βουλής το ανέθεσε στην Τασία Χριστοδουλοπούλου. Το εντυπωσιακό είναι ότι η αντιπρόεδρος της Βουλής χωρίς καθυστέρηση επιστράτευσε τους ορκωτούς ελεγκτές της Βουλής, οι οποίοι συνέταξαν τη σχετική έκθεση. Αυτή πέρασε κιόλας χθες από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής και το θέμα έληξε. Δεν ξέρω αν η Τασία συμπαθεί τον Στουρνάρα. Ή αν απλώς δεν μπορούσε να κάνει και διαφορετικά.

Ο αγών του

Μια έκπληξη αντίκρισαν προ ημερών στα γραφεία τους οι υπάλληλοι της ΤτΕ: Το βιβλίο –με αφιέρωση– που εξέδωσε στην αγγλική ο Γιάννης Μουρμούρας. Το πόνημα σε στυλ «Ο (μνημονιακός) αγών μου» περιλαμβάνει τις ομιλίες των τελευταίων δύο ετών που εκφώνησε με την ιδιότητα του υποδιοικητή –και μάλιστα senior, όπως του αρέσει να αυτοαποκαλείται– της ΤτΕ. Θα το παρουσιάσει την ερχόμενη εβδομάδα στο City του Λονδίνου. Bonus, το ειδικό παράρτημα στο τέλος του βιβλίου με τα φωτογραφικά ενσταντανέ από συναντήσεις του υποδιοικητή με διεθνείς προσωπικότητες, όπως ο Πολ Βόλκερ, ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο Μάριο Μόντι και ο Προκόπης Παυλόπουλος. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή