Διπλωματία εκ του προχείρου…

Διπλωματία εκ του προχείρου…

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είχε να παινεύεται ο πρωθυπουργός για τις επισκέψεις ξένων ηγετών στη χώρα μας. Τις ενέτασσε στο success story της κυβέρνησής του: «Μέσα σε έναν μόλις χρόνο γίναμε πρωταγωνιστές των εξελίξεων. Εκεί που παλιότερα κανείς δεν μας πλησίαζε, τώρα επισκέπτονται τη χώρα μας, διαδοχικά, ξένοι ηγέτες με παγκόσμια επιρροή…» («Εφ.Συν.» 12.11.2016)· «βλέπουμε ότι σήμερα έχουμε μια χώρα η οποία γίνεται το επίκεντρο των εξελίξεων. Την επισκέπτονται όλοι οι μεγάλοι ηγέτες…» (Αnt1 25.4.2017)· «η πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου Μακρόν, η επίσκεψη του προέδρου Ομπάμα, του Ρώσου προέδρου Πούτιν (…) αποδεικνύουν ότι η χώρα αναβαθμίζεται…» (ΔΕΘ 17.9.2017)· «δεν είναι τυχαίο ότι μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια έχουν επισκεφτεί τη χώρα μας ο πρόεδρος Ομπάμα, ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, ο Πάπας Φραγκίσκος, οι Ιταλοί πρωθυπουργοί Ρέντσι και Τζεντιλόνι αλλά και πολλοί άλλοι ξένοι ηγέτες (…) οι επισκέψεις κορυφαίων ηγετών στην Ελλάδα σηματοδοτούν ότι η χώρα άλλαξε κατηγορία. Η εποχή που η Ελλάδα ήταν το μαύρο πρόβατο, συνώνυμο της χρεοκοπίας και της κακοδιαχείρισης, έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Οπως και η εποχή που οι Ελληνες πρωθυπουργοί περίμεναν υπομονετικά στην ουρά, για μια φωτογραφία…» («Εφ.Συν.» 20.10.2017) κ.λπ.

Τα παραπάνω πιθανότατα να απαντούν στο ερώτημα πολλών «μα γιατί κάλεσαν τώρα τον Ερντογάν στην Ελλάδα;». Και μετά, το ένα έφερε το άλλο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αισθάνθηκε την ανάγκη να απαντήσει στις δηλώσεις Ερντογάν περί «επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάννης από το Α μέχρι ο Ω»· ο Τούρκος πρόεδρος άφησε κατά μέρος τις σημειώσεις του –«θα πω άλλα από αυτά που είχα προγραμματίσει»– και ανταπάντησε ωμά· κατόπιν μίλησε κάνοντας νομικά μαθήματα ο κ. Παυλόπουλος και τελικώς μετέφερε το καθήκον στον «εκτελεστικό» πρωθυπουργό να συζητήσουν την «επανερμηνεία» μιας συνθήκης που είναι η ασπίδα της χώρας μας 90 χρόνια τώρα.

Αυτά δυστυχώς συμβαίνουν όταν οι διεθνείς επαφές γίνονται με στόχο την εσωτερική προπαγάνδα περί «νέας και αναβαθμισμένης Ελλάδας». Η προχειρότητα και ο αυτοσχεδιασμός ήταν τα χαρακτηριστικά της υπερήφανης διαπραγμάτευσης του 2015. Συνεχίζεται και με τα εξαιρετικά ακανθώδη θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Και τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Τότε ξεκινούσαν με ένα όνειρο τρελό, όνειρο απατηλό να αλλάξουν την Ευρώπη, και η νέα Ενωση να σχίσει τα μνημόνια και να ξοδεύει η κυβέρνηση κατά βούληση. Αλλά, τουλάχιστον, είχαν κάποιο στόχο. Για την επίσκεψη Ερντογάν όλοι αναρωτιούνται ποιο είναι το σχέδιο και ποιος ο τελικός στόχος της πρόσκλησης· πέρα βεβαίως από τα κόκκινα χαλιά, τη ζωντανή μετάδοση και τις αναμνηστικές φωτογραφίες που θα μπουν στο παλμαρέ του πρωθυπουργού. Εξ ου και τα αποτελέσματα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή