Aνατροπείς της σήμερον

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ε​​ίχε πολλά ανορθόδοξα στοιχεία η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, από την άποψη ότι όσα λέγονται εν κρυπτώ και παραβύστω ειπώθηκαν δημόσια σε απευθείας μετάδοση από τα ΜΜΕ. Η πεπατημένη των κανόνων της εθιμοτυπίας δεν τηρήθηκε· προέκυψε μια κατάσταση ιδιότυπη· ο ερεθισμός της κοινής γνώμης και των πολιτικών κομμάτων υπήρξε αναπόφευκτος.

Το γεγονός, ωστόσο, που προεκάλεσε σεισμικές αναταράξεις στην περιοχή δεν ήταν η επίσημη επίσκεψη του κ. Ερντογάν στη χώρα μας, αλλά η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Ηταν μια άκρως ανορθόδοξη πρωτοβουλία, εξ ου και η διεθνής αμηχανία και αντίδραση.

Ουδείς γνωρίζει ποιος είναι ο κόσμος που προσπαθεί να οικοδομήσει ο κ. Τραμπ, αλλά είναι σαφές τι προσπαθεί να κατεδαφίσει – και αυτό δεν είναι άλλο από την παλαιά τάξη πραγμάτων. Το σύνθημά του «Πρώτα η Αμερική» στο θέμα της οικονομίας αντιμετωπίσθηκε με ανησυχία και σκεπτικισμό στο εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και διεθνώς. Στο πρώτο έτος της προεδρίας του, ωστόσο, ο δείκτης Dow Jones σημείωσε μια θηριώδη άνοδο, πάνω από τέσσερις χιλιάδες μονάδες.

Κατά τις συναντήσεις του με τους ξένους ηγέτες, το μήνυμα του κ. Τραμπ διατυπωνόταν σε τρεις μόνον λέξεις: «η Αμερική επιστρέφει». Απόρροια αυτής της αποφάσεως είναι η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ. Στόχος του είναι να ταράξει το τέλμα στη Μέση Ανατολή, να εξαρθρώσει εκ βάθρων την πολιτική του τέως προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και των άμεσων προκατόχων του. Από τη σεισμική αυτή ανατάραξη, κάτι το νέο θα προκύψει. Ουδείς μπορεί να προδικάσει τι θα συμβεί εν προκειμένω, αλλά το τέλμα ανήκει πια στο παρελθόν.

Εν ολίγοις, οι πάσης φύσεως ανησυχούντες ηγέτες, οι διπλωματικές υπηρεσίες σε ΗΠΑ και Ευρώπη, οι θηριώδεις οίκοι διαχειρίσεως του χρήματος διαπιστώνουν με οδύνη τι πράγματι σημαίνει το γεγονός ότι ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου δεν προέρχεται από το πολιτικό ή το στρατιωτικό κατεστημένο, αλλά είναι ένας επιχειρηματίας από το Κουίνς. Είναι απρόβλεπτος, απλώς και μόνον διότι δεν σπούδασε στα ίδια περιώνυμα πανεπιστήμια όπου παράγονται άτομα με σκέψη ομοιόμορφη, αυτάρεσκα και αναντίστοιχα με την πραγματικότητα.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν είναι και αυτός ένας ηγέτης που δεν προέκυψε από τον δοκιμαστικό σωλήνα της Δύσεως και με τις περιορισμένες δυνατότητές του κατάφερε να επεκτείνει εντυπωσιακά την επιρροή της χώρας του στον Νότο. Οι ηγέτες της Κίνας, αξιοποιώντας την παράδοση των μανδαρίνων της αυτοκρατορίας, έχουν υιοθετήσει με επιτυχία τη συμπεριφορά των Ολλανδών την εποχή της Εταιρείας των Δυτικών Ινδιών. Η Ευρώπη έχει εισέλθει σε φάση νοσηρής εσωστρέφειας και εμφανούς παρακμής. Ο κ. Τραμπ έπρεπε να αντιδράσει προκαλώντας σεισμικές αναταράξεις, προκειμένου να καταστρέψει τα ιδεολογήματα της Δύσεως των τελευταίων δεκαετιών. Επιστρέφοντας στα καθ’ ημάς, ο κ. Ερντογάν ετάραξε το τέλμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και αναμένουμε τι θα προκύψει. Η πρωτοβουλία έχει περάσει στους ανατροπείς της σήμερον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή