ΑΠΟΨΕΙΣ

80 χρoνια πριν… 13-XII-1937

80-chronia-prin-amp-8230-13-xii-1937-2223004

«ΕΥΓΕΝΕΙΣ ΚΥΡΙΑΙ» ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΥΠΕΡ ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΗΣ:  [Πρωτοσέλιδο σχόλιο της «Καθημερινής» με τίτλο «Συγκινητική ένδειξις».] Ομιλος κυριών των Αθηνών είχε την πρωτοβουλίαν της διενεργείας εράνου μεταξύ των ευπορούντων διά την προσφοράν ενός δώρου εις την αναμενομένην πριγκηποπούλαν –την μνηστήν του Διαδόχου του Θρόνου– η οποία θα συνδέση την ζωήν της με την ζωήν και την ευημερίαν του τόπου αυτού. Η πρωτοβουλία των ευγενών κυριών συγκινεί διότι αποτελεί την πρώτην ένδειξιν της θερμής στοργής η οποία θα περιβάλη από της πρώτης στιγμής την σύντροφον του βίου του Ελληνος Διαδόχου.

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΜΑΛΑΚΑΣΗΣ: Δημοσιεύει η «Καθημερινή» το ποίημά του «Λ. Μαβίλης».

Μ. ΚΑΡΑΓΑΤΣΗΣ: Δημοσιεύει η «Καθημερινή» το διήγημά του «Η κοσμογραφία».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΟΥ ΣΤΟΝ ΜΥΡΙΒΗΛΗ: Ο Αιμίλιος Χουρμούζιος σχολιάζει φιλικά σημείωμα του Στράτη Μυριβήλη περί απόψεών του για την πνευματική επαρχία.

ΣΚΑΡΙΜΠΑΣ ΚΑΤΑ ΜΥΡΙΒΗΛΗ: Επιστολή του Γιάννη Σκαρίμπα με την οποία επιχειρεί απάντηση στην κατηγορία του Στράτη Μυριβήλη ότι «ξεσήκωσε τον Χάμσουν».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΙΠΙΝΕΛΗΣ: Δημοσιεύεται το πρώτο μέρος της μελέτης του «Η ηρωική αντίληψις της ζωής και η έννοια του μέτρου παρά τοις αρχαίοις».