80 χρoνια πριν… 28-XII-1937

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΕΡΜΑΝΟΣΟΒΙΕΤΙΚΟ: Παρίσιοι, 26.- Εις το «Φιγαρό» δημοσιεύεται υπό πάσαν επιφύλαξιν τηλεγράφημα εκ Βαρσοβίας, το οποίον αναφέρει ότι εις την εφημερίδα «Νόβα Πράβντα» ανεγράφη η πληροφορία, καθ’ ην ο Στάλιν είναι διατεθειμένος να προτείνη εις την Γερμανίαν και την Ιταλίαν την σύναψιν συμφώνου μη επιθέσεως, εικοσαετούς ισχύος. Η εφημερίς «Νόβα Πράβντα» τονίζει ότι εάν η πρότασίς του γίνη αποδεκτή, ο Στάλιν θα επιτρέψη την εν λευκώ δράσιν της Γερμανίας τόσον εις την Ανατολικήν Ευρώπην όσον και εις τα Βαλκάνια και θα υποστηρίξη την μεσογειακήν πολιτικήν της Ιταλίας. Η αποδοχή ωσαύτως της προτάσεως θα είχεν ως αποτέλεσμα την αποχώρησιν της Ρωσίας από την Κοινωνίαν των Εθνών. [Στη φωτογραφία, 20 μήνες αργότερα η επιβεβαίωση του Γερμανοσοβιετικού Συμφώνου, στις 23 Αυγούστου 1939 στη Μόσχα. Από αριστερά: Φρίντριχ Γκάους, Ιωακείμ φον Ρίμπεντροπ, Στάλιν και Βιατσεσλάβ Μόλοτωφ.]

…ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΟΒΙΕΤΙΚΕΣ ΟΧΥΡΩΣΕΙΣ: Λονδίνον, 26.- Αγγέλλεται εκ Μόσχας ότι η Σοβιετική κυβέρνησις απεφάσισε την εκτέλεσιν οχυρωματικών έργων εις τας βορείους ρωσικάς επαρχίας. Διά των έργων τούτων η Σοβιετική Ενωσις επιδιώκει να εξασφαλίση τον απόλυτον έλεγχον επί των θαλασσίων συγκοινωνιών της αρκτικής ζώνης.

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΖΑΚΥΘΙΝΟΣ: Διά Διατάγματος προάγεται εις Διευθυντήν των Γενικών Αρχείων του Κράτους ο μέχρι τούδε υποδιευθυντής Διονύσιος Ζακύνθιος (sic).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή