Χωρίς σχέδιο, χωρίς ευθύνη

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η​​ταν τέλη Φεβρουαρίου 2015, όταν μετά τον πολύμηνο εγκλεισμό τους στην Αμυγδαλέζα δεκάδες μετανάστες, που δεν είχαν διαπράξει κάποιο ποινικό αδίκημα, αφήνονταν μεν ελεύθεροι αλλά έρχονταν αντιμέτωποι με μια σκληρή πραγματικότητα. Οι περισσότεροι, για καιρό χωρίς επαφές με τον έξω κόσμο, χωρίς χρήματα στις τσέπες ή λειτουργικό κινητό τηλέφωνο, δεν ήξεραν πού να στραφούν. Γύριζαν στα μέρη όπου είχαν συλληφθεί επειδή δεν διέθεταν έγγραφα διαμονής στη χώρα, αλλά στα παλιά τους διαμερίσματα έμεναν πλέον νέοι ένοικοι. Η τότε αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου έλεγε ότι λαμβάνονταν τα απαραίτητα μέτρα προετοιμασίας όσων αποχωρούσαν από τα κέντρα κράτησης. Οι ιστορίες, όμως, των ανθρώπων τη διέψευδαν.

Η αποσυμφόρηση της Αμυγδαλέζας τότε έγινε χωρίς ουσιαστικό προγραμματισμό για την επόμενη ημέρα, με αρκετούς πρώην εγκλείστους να περνούν τις πρώτες νύχτες σε πάρκα και πλατείες, άστεγοι, μέχρι να βρεθεί κάποιος συμπατριώτης τους να τους συνδράμει.

Λίγους μήνες αργότερα οι διαχειριστικές αδυναμίες του συγκεκριμένου υπουργείου φάνηκαν με τον πιο έντονο τρόπο κατά τις αφίξεις εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Παρότι τα πρώτα δείγματα αύξησης των ροών ήταν ορατά ήδη από τον Απρίλιο του 2015, οι ελλείψεις στην υποδοχή δεν αντιμετωπίστηκαν επαρκώς και γιγαντώθηκαν αργότερα.

Παρά τον ανασχηματισμό, αλλά και τη μείωση των ροών από το 2016 και έπειτα, τα διαχειριστικά κενά επέμειναν. Οι αδυναμίες οργάνωσης είναι πλέον δεδομένες, όπως και η μη ανάληψη ευθύνης. Τον Ιανουάριο του 2017 μέσα σε μία εβδομάδα τρεις άνθρωποι πέθαναν στον ύπνο τους στον καταυλισμό της Μόριας – με τη δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα να θεωρείται ως η πιθανή αιτία. Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας δήλωνε τότε ότι θα διερευνηθούν άμεσα τα συμβάντα. Μέχρι σήμερα, όμως, δεν έχει δοθεί επίσημη απάντηση στις οικογένειες των θανόντων. Ο ιατροδικαστής Λέσβου δεν έχει ολοκληρώσει τις εκθέσεις του και μόνο ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής πρόσφατα, μετά σχετικό ρεπορτάζ της «Κ», απάντησε στη Βουλή ότι έχουν βγει οι τοξικολογικές εξετάσεις – χωρίς να αποκαλύψει το περιεχόμενό τους. Οι οικογένειες των θυμάτων οφείλουν να μάθουν τι συνέβη και να αποδοθούν –έστω και καθυστερημένα– ευθύνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή