Το Κονκλάβιο (04/01/18)

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Συγκρατηθείτε, σύντροφοι»

Ηταν μια ωραία –και κυρίως συντροφική– ατμόσφαιρα η χθεσινή σύναξη στα άδυτα της Χαριλάου Τρικούπη. Εκεί συσκέφθηκαν οι εκπρόσωποι των κινήσεων που μετέχουν στο Κίνημα Αλλαγής (δεν είναι πραγματικότητα, είναι ιδέα!) υπό τη Φώφη Γεννηματά, για να καταλήξουν σε κοινή γραμμή για το Σκοπιανό. Κάποιοι μάλιστα, όπως ο Γιάννης Μεϊμάρογλου από το Ποτάμι, περνούσαν για πρώτη φορά το κατώφλι του ΠΑΣΟΚ. Κάποιοι άλλοι έχουν γίνει ένα με τους τοίχους (Ανδρέας Λοβέρδος, Χρήστος Πρωτόπαπας, Μανώλης Οθωνας) και κάποιοι τρίτοι συμπορεύθηκαν ως ΔΗΜΑΡ (Δημήτρης Χατζησωκράτης). Κρατώ δύο επισημάνσεις της Φώφης Γεννηματά: η πρώτη είναι ότι τα στελέχη δεν έχουν κανένα λόγο να μπαίνουν σε ονοματολογία και να υφίστανται τις σχετικές συνέπειες. Η Φώφη συνέστησε αυτοσυγκράτηση και σοβαρότητα. Ονόματα δεν είπε, αλλά όλοι οι παριστάμενοι κατάλαβαν ότι το «καρφί» προοριζόταν για τον Σπύρο Δανέλλη…

Καουμποϊλίκια τέλος

Η δεύτερη επισήμανση που είχε ενδιαφέρον αφορούσε φυσικά τον Πάνο Καμμένο. Η Γεννηματά επεσήμανε περίπου ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν έχει κανένα λόγο να προμοτάρει τα «καουμποϊλίκια» του κυβερνητικού εταίρου (τα οποία, με την ευκαιρία, σας επισημαίνω ότι σημαντικός πολιτειακός παράγοντας χαρακτηρίζει πιο λυρικά σε συνομιλητές του ως «αρκουδιές»…). Κοινώς, δεν θα παίξουν το παιχνίδι της κυβέρνησης, τουλάχιστον όχι πριν από την πρώτη συνάντηση υπό τον Μάθιου Νίμιτς που θα γίνει στις 19 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη. Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, σημειώνω ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν ασχολήθηκε με τη στάση της Ν.Δ. για το ζήτημα ούτε σε επίπεδο επίσημων ανακοινώσεων. Πολιτικός πολιτισμός ή σκηνές από τα «προσεχώς»; Μείνετε συντονισμένοι.

Τικ τοκ

Πλανώνται πλάνην οικτράν όσοι στη Ν.Δ. νομίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τους αφήσει να ξεκουραστούν το 2018, επειδή τους άφησε λίγο χαλαρά τα λουριά τούτες τις μέρες. Το λέω γιατί πληροφορούμαι ότι οι τομεάρχες έλαβαν ήδη μήνυμα να προσέλθουν την ερχόμενη Τρίτη στο Μοσχάτο για σύσκεψη υπό τον πρόεδρο της Ν.Δ. Η ατζέντα του Συντονιστικού θα περιλαμβάνει τις τρέχουσες εξελίξεις στην οικονομία, το μεταναστευτικό, το νομοσχέδιο για την προαιρετικοποίηση της σαρίας και φυσικά το Σκοπιανό, πεδία δόξης λαμπρά. Αλλά δεν είναι μόνον αυτά. Μου λένε ότι η Πειραιώς έχει προγραμματισμένες περί τις 27 εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Και αυτή είναι μόνον η αρχή. Αυτό εννοούσε ο Μητσοτάκης όταν είπε από το βήμα του συνεδρίου ότι το εκλογικό ρολόι μετράει αντίστροφα. Και όποιος αντέξει. Πάντως, η Ντόρα Μπακογιάννη αναλαμβάνει δράση ήδη από σήμερα, εκκινώντας διήμερη εξόρμηση στις γνώριμες για την ίδια από τις ημέρες της στο ΥΠΕΞ Ξάνθη και Κομοτηνή.

Καπνός και φωτιά

Επανέρχομαι στον Δανέλλη, καθώς πολλοί στο Κίνημα Αλλαγής υποψιάζονται ότι έχει βάλει πλώρη για τον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τα περί «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» – τα οποία ο ίδιος, πάντως, διέψευσε χθες μιλώντας για «εμπόριο πατριωτισμού». Πηγή μου μιλούσε για σημάδια που «δεν μπορούν να υποτιμηθούν» και με παρέπεμψε στις τελευταίες εμφανίσεις του στην Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής, όπου αυτόπτες μάρτυρες θεώρησαν τις τοποθετήσεις του ιδιαίτερα φιλικές προς τον υπουργό Εξωτερικών και την κυβέρνηση. Οπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά. Οπως το έθετε, πάντως, έτερη πηγή μου που ταυτίζεται με το «μόνο ΠΑΣΟΚ», «ο νομός Ηρακλείου είναι μεγάλος και εκλέγει πολλούς αντιπροσώπους». Μήνυμα ελήφθη. Οβερ.

Στη Ρώμη, αδελφές μου

Για τη Ρώμη ετοιμάζει βαλίτσες ο Αλέξης Τσίπρας την ερχόμενη εβδομάδα. Αφορμή η συνάντηση του Med7 –Ευρωμεσογειακή– όπου το «παρών» θα δώσουν επίσης οι Εμανουέλ Μακρόν, Αντόνιο Ντακόστα και Νίκος Αναστασιάδης. Εννοείται ότι θα είναι εκεί ο Πάολο Τζεντιλόνι. Επισήμως, στην ατζέντα βρίσκονται το μέλλον της Ευρώπης α λα Μακρόν και τα κοινωνική θέματα. Υποψιάζομαι, ωστόσο, ότι ο βασικός λόγος που ο πρωθυπουργός και ο Γιώργος Κατρούγκαλος θα τρέξουν στην ιταλική πρωτεύουσα είναι προς στήριξη του Τζεντιλόνι –δηλαδή του Ματέο Ρέντσι– που έχει εκλογές τον Μάρτιο και δεν βρίσκεται σε ιδιαίτερα εύκολη θέση. Τίποτα στη ζωή δεν είναι δωρεάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή