ΑΠΟΨΕΙΣ

Ανταγωνισμοί εγωπαθών νηπίων

Κ​​ανείς δεν φτάνει εξαρχής στην κουφότητα, προηγούνται πολλά επεισόδια επιπολαιότητας, εν προκειμένω από εκείνους που επιδίδονται σε φαιδρές ασκήσεις κομπορρημοσύνης, παροξυσμικά ξεσπάσματα παιδικού ανταγωνισμού και βρίσκουν περισσότερο γόητρο στην έκσταση της αυτολατρίας παρά στην ενόραση, στη σεξιστική μωρολογία (σε προεκλογική ομιλία του ο Τραμπ είχε καυχηθεί ότι «τα χέρια του και κατ’ επέκτασιν τα γεννητικά του όργανα ήταν αρκετά μεγάλα») παρά στην περίσκεψη που προσήκει σε έναν ηγέτη· από αυτούς παραμερίζεται ακόμη και η κοινή λογική.

Μήνες διαρκεί ο «πόλεμος λέξεων» μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν, με τελευταίο επεισόδιο τη δήλωση του Κιμ πως «οι ΗΠΑ βρίσκονται στην εμβέλεια των πυρηνικών μας όπλων και το κουμπί για τα πυρηνικά είναι στο γραφείο μου» και την απάντηση του Τραμπ ότι το δικό του κουμπί για τα πυρηνικά είναι «μεγαλύτερο, ισχυρότερο και λειτουργεί». Τον Σεπτέμβριο ο Τραμπ, μετά τη δοκιμή βόμβας υδρογόνου –την έκτη πυρηνική δοκιμή του Γιονγκ Ουν– είχε διαβεβαιώσει ότι θα «καταστρέψει τελείως» τη Βόρεια Κορέα και είχε αποκαλέσει τον Κιμ «άνθρωπο πύραυλο» σε αποστολή αυτοκτονίας.

Και ο Κιμ είχε απαντήσει πως «με φωτιά» θα δαμάσει «σίγουρα και οριστικά τον ψυχικά ανισόρροπο ξεμωραμένο Αμερικανό».

Υπέρβαση και της πιο ανορθόδοξης στιχομυθίας που αίρεται στα ύψη της παράνοιας. Εχουν χαρακτηριστεί υπνοβασία προς την καταστροφή («βαδίζω με τη σιγουριά και την ακρίβεια ενός υπνοβάτη», καμάρωνε ο Χίτλερ) οι εκρήξεις αλαζονείας, μεγαλομανίας, ανευθυνότητας και τσαρλατανισμού αμφοτέρων. Το ακριβές αντίθετο της αυτοκυριαρχίας, που έσωσε κάποιες φορές τον κόσμο. Το γνωρίζουν ότι δεν είναι απλές κρίσεις επιδειξιομανίας, ένα παιδαριώδες παιχνίδι εντυπώσεων, αλλά ένα ωμό ανατριχιαστικό ροκάνισμα των υποστηλωμάτων της ειρήνης. Διαμορφώνει ζώνες όπου περιφέρονται επικείμενοι οι κλυδωνισμοί και το αίμα. Ομως νικά η έπαρση.

Ο,τι επωφελές οικοδομούμε, όλες τις πολλαπλές δυνάμεις που προσδίδουν στον κόσμο τη θετική του φυσιογνωμία, τις οφείλουμε στο καμίνι της ανθρώπινης προνοητικότητας και ανησυχίας· όχι στον ανταγωνισμό μεταξύ κρατών για το ισχυρότερο πυρηνικό όπλο· αυτός ανοίγει πόρτες μόνο προς την κόλαση.