Ψηφιακή επανάσταση α λα ελληνικά

Ψηφιακή επανάσταση α λα ελληνικά

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για όσους χρησιμοποιούν μέσα μαζικής μεταφοράς στην Αθήνα, η είσοδος της τηλεματικής στις συγκοινωνίες της πρωτεύουσας είναι μια μικρή επανάσταση που αναβαθμίζει την ποιότητα της ζωής τους.

Δεν αναφέρομαι φυσικά στον κωμικό τρόπο με τον οποίο επιχειρήθηκε η εγκατάσταση αυτοματοποιημένου συστήματος εισόδου και εξόδου στο μετρό της πρωτεύουσας. Ο βαθμός γελοιότητας αυτής της ιλαρής ιστορίας παραμένει απροσδιόριστος, καθώς οι περίφημες μπάρες εξακολουθούν να μη λειτουργούν στους περισσότερους σταθμούς.

Σε τι οφείλεται επομένως η πρώτη ενθουσιώδης εισαγωγική πρόταση; Οφείλεται στο γεγονός ότι η καθυστερημένη υιοθέτηση της τηλεματικής (πρωτοβουλία που πιστώνεται στην κυβέρνηση Σαμαρά και στους τότε υπουργούς Κωστή Χατζηδάκη και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη) αλλάζει πραγματικά τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που χρησιμοποιούν λεωφορεία και τρόλεϊ. Μιλάμε για αυτονόητα πράγματα σε όλες τις προηγμένες πρωτεύουσες του ανεπτυγμένου κόσμου, όπως η αναγραφή του χρόνου άφιξης των οχημάτων στις στάσεις και η δυνατότητα να «τσεκάρεις» από το κινητό σου τους αντίστοιχους χρόνους.

Αν και έχω ακούσει παράπονα για την ακρίβεια των δεδομένων, η προσωπική μου εμπειρία τις δύο εβδομάδες που χρησιμοποιώ τη σχετική εφαρμογή είναι αναπάντεχα θετική. Με έχει γλιτώσει από άχρηστη αναμονή και αδιανόητη σπατάλη χρόνου, ενώ πείθομαι πολύ πιο εύκολα να μη χρησιμοποιώ το αυτοκίνητό μου σε καθημερινή βάση. Σας τη συνιστώ ανεπιφύλακτα.

Αλλά πέρα από τη βελτίωση της καθημερινότητας χιλιάδων πολιτών, υπάρχει κάτι ακόμα πιο σημαντικό: η θετική εμπειρία αυξάνει την εμπιστοσύνη στο κράτος και στους θεσμούς. Ο πολίτης, που αισθάνεται ότι το κράτος δεν τον εχθρεύεται αλλά τον διευκολύνει, θα ανταποδώσει με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Στην πραγματικότητα εμπεδώνεται μια νέα σχέση που σύντομα θα αποδώσει καρπούς.

Στην περίπτωση των αθηναϊκών συγκοινωνιών, και αυτή η σπάνια θετική εμπειρία νοθεύεται δυστυχώς από το γενικό μπάχαλο με τις μπάρες, τις ελλείψεις σε σημεία έκδοσης ανανέωσης καρτών, προσωποποιημένων και μη. Για να μην ξεχνάμε ποτέ σε ποια χώρα ζούμε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή