Ο κ. εκπρόσωπος προσαρμόζεται

Ο κ. εκπρόσωπος προσαρμόζεται

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κ. Τζανακόπουλος, με ανάρτησή του στο Facebook, αιτείται την επιστροφή μου στο Δημοτικό προκειμένου να μάθω ανάγνωση. Σπολλάτη του! Διαθέτει πλεονέκτημα ηλικίας: ήρθε στον κόσμο τη χρονιά που κατάφερνα τον δεύτερο μεταπτυχιακό τίτλο των σπουδών μου· και δεν ήταν καθόλου εύκολο. Απολαμβάνω πάντως, από τη δημοσιογραφική μου θέση, τη φραστική επιθετικότητα του πρώην γραμματέα της κομματικής νεολαίας κι ας φοβούμαι την εμμονική διάθεση να κατακτήσουν την ΕΞΟΥΣΙΑ αντί της σχετικής βουλευτικής πλειοψηφίας. Με ικανοποίηση διαπιστώνω ότι ο κ. εκπρόσωπος διάβασε –επιτέλους– τις σχετικές διατάξεις και αποδέχεται, πλέον, ότι η νομιμότητα προβλέπει πως οι διοικούντες την Τράπεζα Ελλάδος δεν μπορούν να λαμβάνουν οδηγίες από το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο δεν πρέπει να επιδιώκει να δώσει παρόμοιες οδηγίες. Χαίρομαι ακόμη περισσότερο για τη χρηστομάθεια του εκπροσώπου, που ανακάλυψε ένα ακόμη άρθρο: Με την επιφύλαξη του πρωταρχικού σκοπού (που είναι «η διασφάλιση της σταθερότητας του γενικού επιπέδου των τιμών», δηλαδή η παραμονή στο ευρώ και η διατήρηση της αξίας του νομίσματος), η Τράπεζα «στηρίζει τη γενική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης».

Ας σκεφτεί ο εκπρόσωπος ότι ο κ. Στουρνάρας όχι μόνον στηρίζει την ακολουθούμενη πολιτική, αλλά υπογράφει όλα τα αιτήματα δανειοδότησης και τις αξιολογήσεις των μνημονίων κατά τρόπο ίσο και αυτοτελή προς τον υπουργό Οικονομικών, γεγονός που υπογραμμίζει την πλήρη ανεξαρτησία της Τράπεζας.

Αν καταλάβει αυτό –και δεν πρέπει να είναι δύσκολο για έναν νομικό–, τότε εύκολα θα κατανοήσει ότι η διατύπωση ανεξάρτητης γνώμης επί όσων θεμάτων συναρτώνται με τη διάσωση της αξιοπιστίας του κράτους συνδέεται άρρηκτα με τον πρωταρχικό σκοπό της Τράπεζας αλλά και με τη συνυπευθυνότητα που ανέλαβε με την υπογραφή του τρίτου μνημονίου. Επειδή μάλιστα, όπως έδειξε η προσεκτικότατη δήλωση του κ. Ντράγκι και αρμοδίως ερμήνευσε ο κ. Στουρνάρας με την κατά νόμο έκθεση της Τράπεζας προς τη Βουλή, υπάρχει, προσώρας, διαφορετική ερμηνεία των προτεραιοτήτων, ο κ. εκπρόσωπος θα κάνει καλά να δεχτεί ότι διατυπώνει με λάθος τρόπο μία λανθασμένη απαίτηση όταν λέει πως «το πλαίσιο εντός του οποίου οφείλει να γίνεται η δουλειά του κ. Στουρνάρα, είναι η γενική πολιτική κατεύθυνση την οποία ορίζει η κυβέρνηση, που έχει εκλεγεί από τον ελληνικό λαό». Γνωρίζω ότι η αριστερή σκέψη βδελύσσεται την ανεξαρτησία του ευρωσυστήματος. Ας δεχτεί όμως πως όταν πρόκειται για το συμφέρον του κράτους, οι ιδεολογικές επιλογές του κάθε κ. Τζανακόπουλου είναι, απλώς, αδιάφορες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή