Μια ορθολογική προσέγγιση στο «ονοματολογικό»

Μια ορθολογική προσέγγιση στο «ονοματολογικό»

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οπως συμβαίνει συχνά σε περιπτώσεις προσπαθειών επίλυσης περίπλοκων διαφορών, η διαδικασία είναι πολυεπίπεδη. Εν προκειμένω, πέραν των διακρατικών συνομιλιών (που περιλαμβάνουν και τις προσπάθειες επηρεασμού τρίτων χωρών), διαπραγματεύσεις και ζυμώσεις λαμβάνουν χώρα σε ενδοκυβερνητικό, κομματικό και επίπεδο κοινής γνώμης και στις δύο χώρες (με το τελευταίο να είναι ουσιαστικά το πιο δύσκολο, όπως φαίνεται και από σχετική μελέτη του ΕΛΙΑΜΕΠ του Σεπτεμβρίου 2016).

Παρά τη συναισθηματική φόρτιση (και στις δύο πλευρές), είναι απαραίτητος ένας δημόσιος διάλογος που θα χαρακτηρίζεται από ορθολογισμό, θα περιλαμβάνει στοιχεία διπλωματικής ανάλυσης και θα λαμβάνει υπόψη τις ευαισθησίες των κατοίκων της ελληνικής Μακεδονίας, αλλά και του απόδημου ελληνισμού. Πιο συγκεκριμένα, απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσουμε σε κάποιας μορφής λύση είναι να απαντηθεί με πειστικό τρόπο το ερώτημα: «Αν δεν υπάρξει λύση, ο χρόνος κυλάει υπέρ μας ή εναντίον μας; Σε 10 ή 20 χρόνια θα βρισκόμαστε σε καλύτερη ή χειρότερη θέση;». Η προφανής απάντηση είναι ότι ο χρόνος δεν κυλάει υπέρ μας, αλλά αυτή η διαπίστωση θα πρέπει να τεκμηριωθεί επαρκώς. Επίσης, πρέπει να εξηγηθεί πειστικά ότι το ισοζύγιο οφέλους-κόστους θα είναι θετικό, καθώς μια λύση, σε συνδυασμό με άλλες κινήσεις, θα επιτρέψει στην Ελλάδα να διευρύνει τον χώρο πολιτικής και οικονομικής επιρροής της στα Βαλκάνια, ελαχιστοποιώντας παράλληλα την τουρκική επιρροή. Το δε κλείσιμο των εξωτερικών «μετώπων» ελάσσονος σημασίας θα διευκολύνει τη διαχείριση του μείζονος ζητήματος εξωτερικής πολιτικής.

Αν καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι για λόγους εθνικού συμφέροντος επείγει η εύρεση λύσης, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη το διεθνές περιβάλλον, τις πιέσεις των μεγάλων δυνάμεων και το υπάρχον πλαίσιο όπως έχει διαμορφωθεί από το Βουκουρέστι το 2008. Μια λύση θα πρέπει να αντιμετωπίζει όλα τα ανοιχτά ζητήματα (σύνθετη ονομασία έναντι όλων, είτε με γεωγραφικό προσδιορισμό είτε ως μια λέξη [Νοβαμακεντόνιγια], γλώσσα και εθνότητα [ενδεχομένως με τη «φόρμουλα Κωφού»], ενδείξεις αλυτρωτισμού [ιδιαίτερα για σχολικά βιβλία], εμπορικές ονομασίες, χωρίς να αφήνει μελλοντικές εκκρεμότητες). Τέλος, η εθνική συνεννόηση είναι ασφαλώς επιθυμητή, αλλά απολύτως απαραίτητη είναι η αποφυγή ψηφοθηρικών κινήσεων από όλα τα (σοβαρά) πολιτικά κόμματα.

* Ο κ. Θάνος Π. Ντόκος είναι γενικός διευθυντής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή