Το Χόλιγουντ στην Ουάσιγκτον

Το Χόλιγουντ στην Ουάσιγκτον

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ξαφνική φιλολογία για υποψηφιότητα της Οπρα Γουίνφρεϊ, «ιέρειας» της ψυχαγωγικής τηλεοπτικής ζώνης στις ΗΠΑ, στις επόμενες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ μπορεί να ακούγεται ως «αμερικανιά»: Ενα ακόμη σημάδι που δείχνει ότι η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ δεν ήταν μία εξαίρεση αλλά μία τάση που θέλει την κουλτούρα των σελέμπριτι να διεισδύει ολοένα περισσότερο στην αμερικανική πολιτική διαδικασία. Προτού όμως βιαστούμε να το χαρακτηρίσουμε αποκλειστικά αμερικανικό φαινόμενο, ας αναλογισθούμε πόσους διάσημους από τον χώρο της ψυχαγωγίας ή του αθλητισμού έχουν συμπεριλάβει στις λίστες τους και τα ελληνικά κόμματα, ώστε να προσελκύσουν ψήφους. Σίγουρα, η ποπ κουλτούρα και ιδιαίτερα η εμμονή με τους διασήμους και τη ζωή τους δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστη την πολιτική. Προ Ντόναλντ Τραμπ, οι πιο δημοφιλείς πολιτικοί ήταν εκείνοι που υιοθετούσαν στοιχεία της ποπ κουλτούρας για να ενισχύσουν τη δημόσια εικόνα τους: Ο Μπιλ Κλίντον έπαιζε σαξόφωνο, ενώ το επικοινωνιακό χάρισμα του Μπαράκ Ομπάμα τον είχε αναδείξει σε σελέμπριτι της πολιτικής.

Από την εποχή του Τζον Κένεντι η τηλεοπτική εικόνα είχε αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού, με την κατάρτιση ή ακόμη και τη ρητορική δεινότητα να περνούν σε δεύτερο ρόλο έναντι της εικόνας: Ο νεότερος Κένεντι είχε κερδίσει τις εντυπώσεις έναντι ενός ιδρωμένου, χλωμού αντιπροέδρου Νίξον στην τηλεοπτική τους τηλεμαχία, κάτι που οι αναλυτές εκτιμούν ότι συνέβαλε στη νίκη του πρώτου στις εκλογές του 1960. Μισό και πλέον αιώνα μετά, στις εκλογές του 2016, όταν οι ψηφοφόροι εμπιστεύθηκαν περισσότερο τον επιχειρηματία Ντόναλντ Τραμπ από την πολιτικό Χίλαρι Κλίντον, η εικόνα έγινε το μήνυμα – και η πολιτική ηττήθηκε κατά κράτος. Οσο χαμηλή και να είναι σήμερα η δημοφιλία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, στην Ουάσιγκτον υπάρχει διάχυτη η αίσθηση ότι οι όροι του παιχνιδιού έχουν αλλάξει. Το Κόμμα των Δημοκρατικών, ιδιαίτερα, βρίσκεται σε αμηχανία. Σίγουρα δεν βοηθά ότι μέχρι στιγμής δεν έχει αναδειχθεί κάποιος άφθαρτος και επικοινωνιακός ηγέτης από τις τάξεις του, ο οποίος θα είχε να αντιπαραβάλει ένα πειστικό μήνυμα, όπως έγινε στην περίπτωση του Ομπάμα. Απέναντι σε αυτή την αμηχανία, η μαχητική ομιλία της Οπρα Γούινφρεϊ κατά τη βράβευσή της στις Χρυσές Σφαίρες πυροδότησε τη συζήτηση για δική της υποψηφιότητα.

Σίγουρα, η κ. Γουίνφρεϊ, γνωστή απλώς ως Οπρα στις ΗΠΑ, έχει την αναγνωρισιμότητα αλλά και τα κεφάλαια που χρειάζονται για να διεκδικήσει με αξιώσεις την προεδρία. Είναι μία από τις πιο πλούσιες γυναίκες της σόουμπιζ, μία αυτοδημιούργητη επιχειρηματίας που έχτισε μία αυτοκρατορία πάνω στο όνομά της. Οπως έδειξε και η ομιλία της, έχει επίσης την τηλεοπτική παρουσία που μπορεί να εμπνεύσει – η παρέμβασή της ακουγόταν σαν ιεραποστολικό κήρυγμα, κάτι που μάλλον επεδίωκε υποσχόμενη ότι μία νέα αυγή ξημερώνει για τις ΗΠΑ, εξεγείροντας το παρευρισκόμενο Χόλιγουντ. Σε περίπτωση που όντως αποφασίσει να κατέβει υποψήφια, μπορεί να δούμε περισσότερα από αυτά τα λαμπερά πρόσωπα στην Ουάσιγκτον. Ισως τότε να αλλάξει και το περιπαικτικό προσωνύμιο της Ουάσιγκτον ως «το Χόλιγουντ των άσχημων ανθρώπων». (Η πρωτεύουσα των ΗΠΑ συγκεντρώνει μεν τους διάσημους της πολιτικής, αλλά αυτοί δεν έχουν τη λάμψη των ηθοποιών του Χόλιγουντ, αφού έχουν ακολουθήσει άλλες επιλογές καριέρας.) Αλλά είτε είναι όμορφοι είτε όχι, οι ηγέτες κρίνονται στη διαχείριση και, όπως γνωρίζει ήδη ο πρόεδρος Τραμπ, αυτό είναι μία απαιτητική και όχι ιδιαίτερα λαμπερή δραστηριότητα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή