Η Εκκλησία, οι δήμοι και η Μακεδονία

Η Εκκλησία, οι δήμοι και η Μακεδονία

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εξωτερική πολιτική ασκείται από τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας. Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών οφείλουν να λάβουν υπόψη τους θέσεις, επισημάνσεις και αντιδράσεις πολιτών, οργανώσεων και θεσμών, και στα μείζονος σημασίας ζητήματα να συνυπολογίσουν τα υπέρ και τα κατά, να ζυγίσουν πιθανά οφέλη και ζημίες για τη χώρα, και τελικά να αποφασίσουν.

Υπό αυτό το πρίσμα, είναι σεβαστές οι ανακοινώσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ), όπως και της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ – απέρριψαν και οι δύο τη χρήση του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία της γειτονικής χώρας, διαφοροποιούμενες από την επίσημη θέση της Ελλάδας περί «σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων», που προβλήθηκε με επιτυχία στην κρίσιμη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι – και η πολιτική ηγεσία οφείλει να τις λάβει υπόψη, αλλά μέχρις εκεί. Δράσεις που κινούνται στα όρια του λαϊκισμού δεν βοηθούν.

Δεν μπορεί την εξωτερική πολιτική να υπαγορεύουν η Εκκλησία ή η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης είχε κάθε δικαίωμα να φιλοξενήσει τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ την Πρωτοχρονιά, και υπάρχει πάντα χώρος για τη διπλωματία των πόλεων, όπως και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ μπορεί να προβάλει μια διαφορετική προσέγγιση, αλλά τελικά η εθνική εξωτερική πολιτική χαράσσεται και υλοποιείται από την εκάστοτε κυβέρνηση.

«Το θέμα μάς αγγίζει, το παρακολουθούμε με αγωνία και συγκίνηση, δεν είναι μόνο εθνικό και πολιτικό, είναι και εκκλησιαστικό», δήλωσε για την ονομασία της ΠΓΔΜ ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, αμέσως μετά την Ιερά Σύνοδο, ενώ ο μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου, Εμμανουήλ, επισήμανε ότι «παραμένουμε σταθεροί ως χριστιανοί και ως Ελληνες για ό,τι έχουμε αποφασίσει».

Υπάρχει, πάντως, και το θετικό της πραότητας που χαρακτηρίζει τον σημερινό Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος, παίρνοντας αποστάσεις από τη στάση του προκατόχου του κατά το παρελθόν, υπογράμμισε ότι «η Εκκλησία πορεύεται με αγάπη, ούτε με συλλαλητήρια ούτε με πολέμους».

Σε ανάλογο πνεύμα κινήθηκε και η ΚΕΔΕ, η οποία κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου ζήτησε «να μην υπάρξει υποχώρηση από την πάγια εθνική θέση, που καθιστά απαγορευτική τη χρήση του ονόματος Μακεδονία από τα Σκόπια».

Από την πλευρά τους, και ο μεσολαβητής του ΟΗΕ όπως και οι εταίροι και σύμμαχοι που ενδιαφέρονται να υπάρξει μια βιώσιμη και λειτουργική λύση, καλό θα ήταν να μην αγνοήσουν την περιρρέουσα ατμόσφαιρα στην ελληνική κοινωνία.

Κάποιοι δημοσιοποίησαν, λοιπόν, τις απόψεις τους και εξέδωσαν ανακοινώσεις. Τις επόμενες εβδομάδες και μήνες θα υπάρξουν και άλλες παρεμβάσεις. Κάποιες θα είναι ηχηρές. Αλλά την ευθύνη για τις διαπραγματεύσεις την έχουν οι διπλωμάτες και ο πολιτικός τους προϊστάμενος, και για τη λήψη των αποφάσεων ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του, ενώ τον θεσμικά σημαίνοντα ρόλο που τους αναλογεί θα διαδραματίσουν τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Αυτοί θα κριθούν από τους πολίτες και την Ιστορία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή