Το Κονκλάβιο (11/01/18)

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους πρόλαβε ο Μητσοτάκης

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μαθαίνω ότι μελετούν στο Κίνημα Αλλαγής τις κόκκινες γραμμές για το Σκοπιανό που χάραξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Τρίτη στη σύσκεψη των γαλάζιων τομεαρχών. Ειδικά τη διαβολική λεπτομέρεια η λύση να είναι συνολική και να αφορά και την υποχρέωση της ΠΓΔΜ να αποκηρύξει κάθε ενέργεια ή έκφραση αλυτρωτισμού (μέσω διμερούς συμφωνίας). Μάλιστα, στο Κίνημα Αλλαγής θεωρούν ότι αυτό ενδέχεται να είναι ακόμα σημαντικότερο από το ζήτημα της ονομασίας. Και διερωτώμαι: Ντρέπονται να το πουν, ή απλώς το θυμήθηκαν τώρα που το είπε ο Μητσοτάκης;

Πηγή μου επιμένει ότι για την εν λόγω «λεπτομέρεια» υπήρξε σοβαρός προβληματισμός κατά την πρόσφατη σύσκεψη που έγινε υπό τη Φώφη Γεννηματά. Το ζήτημα, όμως, δεν εντάχθηκε στην τελική ανακοίνωση, επειδή η κεντρική γραμμή ήταν ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν ήθελε να τροφοδοτήσει, αλλά να «κάψει» τη συζήτηση για την ονομασία. Αν θέλω, το πιστεύω. Oπως και να ’χει, ο Κυριάκος τους πρόλαβε.

Ειλημμένη απόφαση

Brainstorming είχαν χθες στη Βουλή οι βουλευτές της Ν.Δ. που μετέχουν στις (τέσσερις παρακαλώ) κοινοβουλευτικές επιτροπές που έχουν να κάνουν με το πολυνομοσχέδιο, οι αρμόδιοι τομεάρχες και αναπληρωτές τομεάρχες. Η σύσκεψη, υπό τον Μιχάλη Μπεκίρη –παρόντες ήταν ακόμη ο σύμβουλος για τα δημοσιονομικά του προέδρου της Ν.Δ. Στέλιος Πέτσας και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Κώστας Τσιάρας– έγινε προκειμένου να υπάρξει μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων για τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου. Εκεί έγινε συζήτηση και για το «50+1». Πάντως, πηγή μου που μετείχε στη σύσκεψη –και δεν ήταν η μόνη– έμεινε με την εντύπωση ότι η απόφαση για την καταψήφιση της εν λόγω διάταξης ήταν ήδη ειλημμένη πριν από τη σύσκεψη. Μόλις ολοκληρώθηκε, εξάλλου, εκδόθηκε και η σχετική ανακοίνωση της Ν.Δ.

H ώρα των μανικιουρίστ

Μόλις 50 από τα 400 άρθρα του πολυνομοσχεδίου είναι αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών. Κάποιες διατάξεις, μάλιστα, έχουν κατατεθεί από απρόσμενα υπουργεία: Oπως αυτή που αφορά τις μανικιουρίστ και τις κομμώτριες (!) και κατατέθηκε από το υπουργείο Παιδείας. Αρμόδια πηγή μου εξήγησε, πάντως, ότι την «κατέβασε» το εν λόγω υπουργείο επειδή αφορά την εκπαίδευση και τα προσόντα που πρέπει να έχουν οι εν λόγω επαγγελματίες. Να υποθέσω ότι τελικά τα προσόντα δεν είναι ρετσινιά;

Aμερικανική πίεση

Μεγάλη πίεση πληροφορούμαι ότι ασκείται από την Ουάσιγκτον στις Βρυξέλλες για το θέμα του Ιράν. Πηγή μου με ενημερώνει ότι οι Αμερικανοί πιέζουν την Ευρωπαϊκή Eνωση να σκληρύνει τη στάση της έναντι της Τεχεράνης. Αν κρίνω, πάντως, από τη σημερινή συνάντηση στις Βρυξέλλες της Φεντερίκα Μογκερίνι με τον ΥΠΕΞ του Ιράν Μοχάμεντ Ζαρίφ και τους ΥΠΕΞ της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας, μέχρι στιγμής οι πιέσεις δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα.

Στον χώρο του πελάτη

Υπηρεσίες εξυπηρέτησης «στον χώρο του πελάτη» έχουν αρχίσει να μου θυμίζουν οι συνάξεις του Κινήματος Αλλαγής για την προετοιμασία του συνεδρίου του Μαρτίου. Το λέω επειδή προκειμένου να μη διαμαρτύρονται οι πάντες ότι το εγχείρημα «καπελώνεται» από το ΠΑΣΟΚ –που ισχύει– και ότι όλες οι διεργασίες λαμβάνουν χώρα στη Χαριλάου Τρικούπη, συναντήσεις από δω και στο εξής θα γίνονται και στον χώρο των άλλων κινήσεων που μετέχουν στο εγχείρημα. Η πρώτη, για παράδειγμα, της συντονιστικής γραμματείας, έγινε το απόγευμα της Τρίτης στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ. Εκεί, πηγή μου έλεγε ότι οι Δημαρίτες «ξεπέρασαν κάθε προσδοκία για τη φιλοξενία». Εκτιμώ ότι αναφερόταν στον καφέ, στους χυμούς, στα σοκολατάκια και στα μπισκότα που τους κέρασαν.

Ο Aδωνις Μορμόνος

Σας έλεγα χθες ότι από τη σύσκεψη των γαλάζιων τομεαρχών υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που αναλώθηκε κυρίως στο Σκοπιανό, δυστυχώς απουσίαζε ο Aδωνις Γεωργιάδης. Λοιπόν, ο Aδωνις βρίσκεται πολύ μακριά: στη Γιούτα των Ηνωμένων Πολιτειών! Τον κάλεσε ο κυβερνήτης της Πολιτείας να μιλήσει σε συνέδριο, ενώ θα κάνει και δύο ομιλίες σε πανεπιστήμια. Αυτό για τις κακές γλώσσες που τον ήθελαν να ταξιδεύει μέχρι την πολιτεία που θεωρείται περίπου η χώρα των Μορμόνων, προκειμένου να μην τοποθετηθεί για το Σκοπιανό. Εκτός αν σκοπεύει να γίνει Μορμόνος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή