80 χρόνια πριν στην «Κ» 14.Ι.1938

80 χρόνια πριν στην «Κ» 14.Ι.1938

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΤΕΡΟΥΕΛ: Παρίσιοι, 13. – Αγγέλλεται εκ Σαραγώσης [φρανκικοί] ότι οι εθνικισταί Ισπανοί αεροπόροι ήρχισαν αναπτύσσοντες από σήμερον λόγω της βελτιώσεως του καιρού εξαιρετικήν δράσιν. Ούτω εβομβάρδισαν όλα τα οχυρωματικά έργα των ερυθρών ανατολικώς του Τερουέλ ως και τας συγκεντρώσεις ερυθρών στρατευμάτων προκαλέσαντες μεγάλας εις αυτά απωλείας. Τα αντιαεροπορικά πυροβόλα των εθνικιστών κατέρριψαν εξ άλλου σήμερον τέσσαρα κυβερνητικά αεροπλάνα. Ζωηρά μονομαχία πυροβολικού διεξήχθη επίσης εις τας περί το Τερουέλ θέσεις. Παρά τας βεβαιώσεις των ερυθρών περί πλήρους κατοχής της πόλεως του Τερουέλ υπάρχουν πλείσται οικίαι κατεχόμεναι εισέτι υπό των εθνικιστών. [Στη φωτογραφία, στρατιώτες των δημοκρατικών ενώπιον ερειπίων στο Τερουέλ].

ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Βερολίνον, 13. – Το ημιεπίσημον Γερμανικόν Πρακτορείον μεταδίδει άρθρον του πρωθυπουργού της Γιουγκοσλαβίας κ. Στογιαντίνοβιτς δημοσιευθέν εις το περιοδικόν «Λαός και Κράτος» υπό τον τίτλον «Γιουγκοσλαβία και Γερμανία» εν τω οποίω ο Γιουγκοσλάβος πρωθυπουργός γράφει μεταξύ άλλων τα εξής: « […] Δεν παύομεν έχοντες προ οφθαλμών ότι η Γερμανία διαδραματίζει αποφασιστικόν ρόλον εις την παραδουνάβιον λεκάνην και ότι ουδεμία λύσις των αφορώντων την λεκάνην αυτήν ζητημάτων είναι δυνατή άνευ της συνεργασίας της Γερμανίας. Η γερμανική πολιτική εις πάσαν εποχήν απέδειξεν ότι αντιλαμβάνεται πλήρως τας ανάγκας και τα συμφέροντα της Γιουγκοσλαβίας, αναγνωρίσασα ότι η ανεξαρτησία της εξωτερικής μας πολιτικής δεν δύναται να υπαγορευθή ειμή υπό των ιδίων ημών συμφερόντων. […].».

ΤΑΚΗΣ Κ. ΠΑΠΑΤΣΩΝΗΣ: Η ΑΒΥ ο Αντιβασιλεύς της Γιουγκοσλαβίας πρίγκηψ Παύλος απένειμεν εις τον διευθυντήν του υπουργείου των Οικονομικών κ. Π. Παπατσώνην τον Ταξιάρχην του Αγίου Σάββα.

ΤΕΛΛΟΣ ΑΓΡΑΣ: Εις τον «Ασκραίον» σήμερον ώρα 6 μ.μ. Ο κ. Τέλλος Αγρας θα κάμη αισθητικήν ανάλυσιν του έργου του Παπαδιαμάντη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή