ΑΠΟΨΕΙΣ

Συμβιβασμός (;) και ανάδοχοι

Το τι λέγεται και γράφεται με αφορμή το όνομα της FYROM, δεν περιγράφεται. Ο τόπος έχει γεμίσει με «αναδόχους» του γειτονικού κράτους. Κόμματα, οργανώσεις, πανεπιστημιακοί, πολιτικοί, ποδοσφαιριστές κ.λπ. έχουν και από ένα όνομα, το οποίο αξιώνουν να ακουστεί πάνω από την κολυμβήθρα όταν ο Μάθιου Νίμιτς αναφωνήσει το «βαφτίζεται η…».

Δημοκρατία της Κεντρικής Βαλκανικής, Δακία, Δαρδανία, Δημοκρατία των Σκοπίων, είναι μερικά από τα «μαργαριτάρια» που έχουν προταθεί από επίδοξους αναδόχους.

Ο κ. Στέλιος Παπαθεμελής ήταν ο πρώτος «εθνικός κουμπάρος». Εκείνος βάφτισε Σκοπιανούς, βουτώντας στα νερά του Βαρδάρη (Αξιού) ενάμισι εκατομμύριο Σλάβους της σημερινής FYROM, οι οποίοι θεωρούν εαυτούς Μακεδόνες ή και πολλοί εξ αυτών Σλάβους.

Τόσα χρόνια μας είχαν βολέψει μια χαρά τα «βαφτίσια» του Παπαθεμελή, αφού, κατά μία έννοια, είχαμε ξεμπερδέψει με το όνομα: Σκοπιανοί οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως αν ήταν κάτοικοι της Γευγελής ή της πόλης των Σκοπίων, «ψευδοκράτος των Σκοπίων» η ΠΓΔΜ μολονότι την είχαμε αναγνωρίσει με το ακρωνύμιο αυτό στον ΟΗΕ. Μέχρι και το «Μακεδονικό» ζήτημα, απόφυση του οποίου είναι και το ονοματολογικό, μετονομάστηκε σε «Σκοπιανό», ενώ η γνωστή στην παγκόσμια γεωλογία σερβομακεδονική σεισμική ζώνη άλλαξε (για εμάς) και έγινε σερβοσκοπιανή. Τώρα η πληγή ανοίγει και πάλι, με τις δύο πλευρές να δηλώνουν αποφασισμένες (;) να τη γιατρέψουν.

Οπως όμως και το 1991-92, η κοινωνία, η δική μας τουλάχιστον γιατί η άλλη δεν εκδηλώνεται, εμφανίζεται και πάλι απροετοίμαστη για έναν συμβιβασμό. Καλλιεργείται η πεποίθηση ότι είναι υπόθεση αποκλειστικά της δικής μας Βουλής το να δώσει το όνομα στο κράτος στα βόρεια σύνορά μας και αυτοί της άλλης πλευράς αναγκαστικά θα το αποδεχτούν.

Οποιοσδήποτε συμβιβασμός σ’ ένα τέτοιο κλίμα, που δείχνει να φουντώνει διαρκώς, θα εκληφθεί ως εθνική ήττα και οι γνωστές «κρεμάλες» ετοιμάζονται ήδη. Πρέπει να είμαστε, όμως, αφελείς εάν πιστεύουμε ότι σ’ αυτή τη διαπραγμάτευση θα τα πάρουμε όλα.

Μένει να δούμε εάν η κυβέρνηση, που έχει την ευθύνη των χειρισμών, θα αντέξει αυτό το φορτίο ή θα επιχειρήσει κάπου στη διαδρομή «ηρωική κυβίστηση», ώστε να κεφαλαιοποιήσει στις εκλογές την άρνηση να «πουλήσει» το όνομα της Μακεδονίας και να αφήσει το θέμα αμανάτι στην αμήχανη Ν.Δ. για να το λουστεί εκείνη…