Το Κονκλάβιο

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επίθεση γοητείας 

Ηρθε, είδε και απήλθε ο Αλβανός αναπληρωτής πρωθυπουργός της σκοπιανής κυβέρνησης Μπουγιάρ Οσμάνι. Μόνο που πριν φύγει, πληροφορούμαι ότι έκανε στάση –πού αλλού;– στην ακαδημαϊκή «γιάφκα» του Ελληνα ΥΠΕΞ, κατά κόσμον Πανεπιστήμιο Πειραιά. Εκεί, ο 39χρονος Οσμάνι μίλησε σε σύναξη με τους καθηγητές και μετά ένα σύντομο εισαγωγικό απάντησε σε ερωτήσεις. Κάποια στιγμή πληροφορούμαι ότι ρωτήθηκε αν η χώρα του έχει plan B σε περίπτωση που αποτύχει και αυτή η προσπάθεια επίλυσης με την ελληνική πλευρά. Απάντησε ότι η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης που καταδίκασε την Ελλάδα για το «βέτο» στο Βουκουρέστι δεν απέδωσε τίποτα και ότι εδώ και δέκα χρόνια η ΠΓΔΜ είναι εκτός ευρωατλαντικών θεσμών. «Αρα τι μένει; Η διαπραγμάτευση», απεφάνθη. Γιατρός στο επάγγελμα ο Οσμάνι, ακόμη μεγαλύτερος επιστήμονας στην προώθηση θετικής εικόνας για τη χώρα του, προσθέτω εγώ.

Λοβοτομή 

Μιλώντας για τη Χάγη, να σας πω ότι δεν φτάνει που ο Γιώργος Σαββαΐδης τραβούσε τα μαλλιά του όταν είχε αναλάβει την ομάδα υπεράσπισης της χώρας στη Χάγη, όπου οι Σκοπιανοί μας κάθισαν στο εδώλιο για το «βέτο» με το επιχείρημα ότι παραβιάστηκε η Ενδιάμεση Συμφωνία (όπως και απεφάνθη το Δικαστήριο), καθώς παντού υπήρχαν δημόσιες δηλώσεις για το βέτο στο Βουκουρέστι. Ο εφιάλτης επιστρέφει, αφού σήμερα επαναλαμβάνεται το ίδιο. Νομίζω ότι ούτε με λοβοτομή δεν βγαίνει από το λεξιλόγιο των πολιτικών ο όρος «βέτο» που πάει πακέτο με το Βουκουρέστι. Εκτός αν η λοβοτομή είναι η μόνη λύση.

Τα ΜΟΕ του Μπουτάρη

Οχι, δεν συνάντησε τον Νίκολα Ντιμιτρόφ στη Θεσσαλονίκη ο Γιάννης Μπουτάρης. Δεν είναι «φαν» της μυστικής διπλωματίας. Το αντίθετο. Πληροφορούμαι ότι μια μέρα πριν τηλεφώνησε στον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών για να τον ενημερώσει ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει ήδη απευθύνει το Μνημόνιο Συμφωνίας προς τα Σκόπια, σε συνέχεια της συνάντησης που είχε ο Μπουτάρης με τον Ζόραν Ζάεφ. Το μνημόνιο περιλαμβάνει πρόβλεψη για κατάβαση rafting από το Βέλες μέχρι τον Θερμαϊκό και τις τεχνικές λεπτομέρειες που πρέπει να διευθετηθούν, πολιτισμικές ανταλλαγές, τουριστική συνεργασία μεταξύ Αχρίδας και Θεσσαλονίκης και όχι μόνο. Ο Μπουτάρης θεώρησε υποχρέωσή του να ενημερώσει τον Κοτζιά για τις εξελίξεις, διευκρινίζοντας ότι δεν κάνει εξωτερική πολιτική, αλλά διπλωματία για οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης.

Grand tour και Καβάφης

Από τη Βασιλεία στη Φρανκφούρτη, από κει στο Λονδίνο και τη Δευτέρα ξανά στη Φρανκφούρτη θα βρίσκεται ο Γιάννης Στουρνάρας που κάνει tour στις πρωτεύουσες του ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Σημειώνω ότι τη Δευτέρα, συνοδεία Ελλήνων τραπεζιτών, έχει ραντεβού με τον Γενς Βάιντμαν στη Φρανκφούρτη. Παρών θα είναι και ο Γερμανός πρεσβευτής στην Αθήνα Γενς Πλέτνερ που συνδιοργανώνει τη συνάντηση με αντικείμενο φυσικά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ευχάριστο (;), ή τελοσπάντων, εστέτ διάλειμμα για τον Στουρνάρα σε όλο αυτό, η συμμετοχή του μέχρι και χθες σε διημερίδα για τον Καβάφη κατόπιν πρόσκλησης που του απηύθυνε το King’s College. Και όχι τυχαία. Θυμίζω ότι ο διοικητής της ΤτΕ πρωτοστάτησε στην κινητοποίηση εξεύρεσης πόρων –και τους βρήκε– προκειμένου να μην κλείσει η έδρα Κοραή στο King’s. Εννοείται ότι ήταν εκεί και ο Βρετανός πρώην πρέσβης στην Αθήνα, ο φιλέλληνας Τζον Κίτμερ. Πάντως, στο event που διοργάνωσε για τον Στουρνάρα η Goldman Sachs, οι ενδιαφερόμενοι καίγονταν να μάθουν για την επόμενη μέρα των εκλογών.

«Πες το και στις φίλες σου»

Το αμερικανικό στυλ των grassroots περιοδειών, όπου ο πολιτικός ηγέτης πηγαίνει ο ίδιος να συναντήσει τους πολίτες –σε καφενεία, πλατείες, χώρους εργασίας– αντί να τρέχουν εκείνοι να ακούσουν την ομιλία του πολιτικού από καθέδρας υιοθετεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξ ου και το πέρασμα από ουκ ολίγα χωριά κατά την περιοδεία του στην Πιερία και στην Πέλλα. Εκεί ξεχώρισαν κάποια ευφάνταστα σκηνικά. Οπως, για παράδειγμα, όταν ο Μητσοτάκης έπεσε πάνω σε νεαρό κορίτσι που είχε τα μισά μαλλιά του βαμμένα πράσινα και τα άλλα μισά μπλε. «Τι είναι αυτό; Η μεγάλη σύνθεση;», αναρωτήθηκε ο Κυριάκος γελώντας. Μιλώντας για γυναίκες, πληροφορούμαι ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. έλαβε κομπλιμέντα από διάφορες κυρίες, οι οποίες τον ενημέρωσαν ότι δείχνει καλύτερος από κοντά απ’ ό,τι στις φωτογραφίες. Τι απάντησε ο Κυριάκος; «Να το πείτε και στις φίλες σας!».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή