Το Κονκλάβιο (16/01/18)

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κωδικός χοληστερίνη

Πες στη χοληστερίνη, ακόμα την ψάχνω. Παραφράζω τον τίτλο της ταινίας που βασίστηκε στο ομότιτλο βιβλίο (όπου χοληστερίνη, βάλτε μορφίνη), γιατί θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της βεγγέρας που διοργάνωσε η Φώφη Γεννηματά στο σπίτι της την Κυριακή με αφορμή την ονομαστική της εορτή. Βέβαια, δεν χρειαζόταν να ψάξει κάποιος πολύ για να βρει τη χοληστερίνη. Μου λένε ότι ο μπουφές ξεχείλιζε από κρέατα, μεταξύ των οποίων αρνί, χοιρινό και γύρος, τα οποία οι καλεσμένοι τίμησαν δεόντως. Ηταν εκεί οι περισσότεροι βουλευτές της ΔΗΣΥ και διάφοροι παράγοντες του χώρου. Σημειώνω ότι στην ίδια παρέα καθόταν ο Νίκος Ανδρουλάκης με την Εύα Καϊλή και τον Γιώργο Καμίνη. Σε έτερο πηγαδάκι οι ποταμίσιοι Σταύρος Θεοδωράκης και Γιώργος Μαυρωτάς και σε άλλο οι Λεωνίδας Γρηγοράκος, Κώστας Σκανδαλίδης και Βασίλης Κεγκέρογλου. Παρών ήταν επίσης ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, αλλά και ο Νίκος Αλιβιζάτος. Eλαμψε διά της απουσίας του ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Αλλά αυτό δεν είναι είδηση.

Απουσίες και ασφυξίες

Λίγες ώρες νωρίτερα, είχε λάμψει διά της απουσίας του από τη συνάντηση της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου ο Γιώργος Παπανδρέου. Αντ’ αυτού εμφανίστηκε ο Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος χειροκροτήθηκε ιδιαίτερα θερμά. Κατά τα λοιπά, προβληματισμός για «ασφυξία» εκφράζεται από μη πασοκικές δυνάμεις –ή και νεοπασοκικές– από την ιδιαίτερα ισχυρή παρουσία συνδικαλιστών στην ΚΟΕΣ, οι περισσότεροι εκ των οποίων παραπέμπουν σε βαθύ ΠΑΣΟΚ ή/και σε κατηγορία τύπου «πολύτιμες αρχαιότητες» (όπως, π.χ. ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος).

Και οι οκτώ κύριε;

«Τι θα πει διάκριση δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας, όταν έχει υποσχεθεί ο πρωθυπουργός κάτι, πρέπει να γίνεται, αλλιώς δεν λειτουργεί η δημοκρατία…». Το επιχείρημα αφορά τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς. Το αναφέρω επειδή το άκουσαν ουκ ολίγες φορές η Aννα Διαμαντοπούλου και η αποστολή από ολόκληρη την Ευρώπη που βρέθηκαν τα προηγούμενα 24ωρα στην Τουρκία, μετέχοντας σε ειδική επίσκεψη που διοργάνωσαν το Iδρυμα Robert Bosch, το Center for Liberal Studies και το ΔIKTYO. Σημειώνω ότι η αποστολή συνάντησε και τα πρώην «τρομερά παιδιά» του ΑΚP: τον συνιδρυτή του κόμματος και πλήρως εξαφανισμένο –για λόγους που νομίζω ότι δεν χρειάζεται να αναλύσω– Αμπντουλάχ Γκιουλ, τον Αχμέτ Νταβούτογλου και τον άλλοτε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Αλί Μπαμπατζάν, ο οποίος σήμερα δεν μετέχει ούτε σε μία κοινοβουλευτική επιτροπή.

Ερντογάν ή τανκς

Περιττό να προσθέσω ότι οι μισοί ακαδημαϊκοί που συνάντησε η ομάδα βρίσκονται υπό διωγμόν. Oλοι οι υπόλοιποι που βρίσκονται στο πλευρό των κυβερνώντων είναι της λογικής «Ερντογάν ή τανκς» (ή και Ερντογάν με τανκς, υποθέτω…). Η κυβερνητική μυθολογία επιμένει ότι το πραξικόπημα ήταν αμερικανικός δάκτυλος για να ελεγχθεί η Τουρκία και να διαλυθεί η Μέση Ανατολή. Εννοείται ότι φταίει και η Ευρώπη –και κυρίως η Γερμανία– που δεν αντέδρασε αμέσως στο πραξικόπημα. Μ’ αυτά και μ’ εκείνα, αρκετοί κατάλαβαν ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπορεί κάλλιστα να συνεχιστεί μέχρι το 2019 και ο Ερντογάν να πάει σε εκλογές με αυτήν.

Αναμενόμενα ξαφνικά

Σε τρεις γραμμές αποχαιρέτισε το Μέγαρο Μαξίμου τον Θεόδωρο Μιχόπουλο που «έφυγε» ξαφνικά ξημερώματα Κυριακής. Πρέπει να ήταν μία παραπάνω απ’ αυτές που είχε βρει για να ανακοινώσει τον περασμένο Οκτώβριο ότι ο Μιχόπουλος αποχωρούσε από τα καθήκοντα του διευθυντή του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, χωρίς, πάντως, να σημειώσει τότε ότι ήταν «ένας υπέροχος άνθρωπος». Ομολογουμένως, είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς τα πραγματικά από τα υποκριτικά δάκρυα για κάποιον που «φεύγει» (και δεν αναφέρομαι στον Αλέξη Τσίπρα). Είναι, πάντως, τοις πάσι γνωστό ότι αφού πέρασε ένα διάστημα μπρος-πίσω μεταξύ Μαξίμου και υπουργείου Οικονομικών, με την αποχώρησή του –«αναμενόμενα ξαφνικά», όπως έγραψε για τον θάνατό του η «Εποχή»– ο Μιχόπουλος κατέστησε σαφή την ψυχολογική και πολιτική του απόσταση από τα τεκταινόμενα στην Ηρώδου Αττικού και την εγγύτητά του με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. «Μην ασχολείσαι μ’ αυτά, άντε να κάνεις καμιά δουλειά», θα έλεγε ο εκλιπών αν διάβαζε αυτές τις γραμμές. Αυτός ήταν ο «Μιχό»…

Φέρτε πίσω τον ΦΠΑ

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες για το θέμα του ΦΠΑ. Για την ακρίβεια, ώστε ο ΦΠΑ να μην είναι πλήρως ελεγχόμενος από τις Βρυξέλλες, αλλά ζήτημα στο οποίο το κράτος-μέλος θα έχει ρόλο. To θέμα, μάλιστα, αναμένεται να συζητηθεί στο σημερινό Κολέγιο των Επιτρόπων. Βέβαια, τότε κανένα κράτος-μέλος δεν θα μπορεί να κατηγορεί τις Βρυξέλλες για τον υψηλό ΦΠΑ. Σας θυμίζει κάτι;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή