Χρειάζεται σχέδιο

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ψευδαισθήσεις δεν βοηθούν, ιδιαίτερα στην εξωτερική πολιτική. Είχε, για παράδειγμα, καλλιεργηθεί μια ευφορία στην Αθήνα γύρω από τα ανταλλάγματα που μπορεί να προσφέρει και να λάβει η Ελλάδα από τις ΗΠΑ. Η φημολογία που είχε αναπτυχθεί μετατρέπει συχνά περιστασιακές κινήσεις σε φανταστικές αποφάσεις. Πέρασαν, π.χ., από την Αλεξανδρούπολη ελικόπτερα του αμερικανικού στρατού προκειμένου να συμμετάσχουν σε ασκήσεις στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και αμέσως εδραιώθηκε η πεποίθηση ότι σύντομα θα δημιουργηθεί εκεί μόνιμη αμερικανική βάση ελικοπτέρων. Καμία τέτοια απόφαση δεν έχει ληφθεί, ούτε υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός. Το αμερικανικό Πεντάγωνο ενδιαφέρεται για την ad hoc χρήση διαφόρων ελληνικών βάσεων για μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή άλλες χρήσεις. Πέραν της Σούδας, δεν γίνεται συζήτηση για κάποια ανάλογη μεγάλη βάση. Ούτε έχει προχωρήσει, σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, κάποιο σχέδιο αντικατάστασης λειτουργιών της βάσης του Ιντσιρλίκ από την Ελλάδα.

Υπερβολικές προσδοκίες έχουν όμως προκύψει και ως προς τα στρατηγικά ανταλλάγματα που μπορεί να εξασφαλίσει σύντομα η Αθήνα. Ακούγονται κουβέντες για την αγορά λίγων F-35 ή την απόκτηση μεταχειρισμένων F-15. Οι αξιωματούχοι του ελληνοαμερικανικού λόμπι, οι οποίοι γνωρίζουν τις προθέσεις του Κογκρέσου αλλά και του Πενταγώνου, δεν διαβλέπουν σημαντικές πιθανότητες να επαληθευθούν τόσο υψηλές προσδοκίες και προσθέτουν πως «η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει Ισραήλ για τις ΗΠΑ. Μιλάμε για δύο εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις».

Παρ’ όλα αυτά, οι σχέσεις των δύο χωρών στον τομέα της άμυνας βρίσκονται σε ένα πολύ καλό σημείο. Τα στρατιωτικά κανάλια λειτουργούν αποτελεσματικά. Πέρα από την ασφάλεια, η αμερικανική κυβέρνηση μοιάζει να κάνει ό,τι μπορεί ώστε να διαμορφωθεί θετικό επενδυτικό κλίμα στις ΗΠΑ για την Ελλάδα.

Η χώρα μας όμως βρίσκεται αντιμέτωπη με μια απρόβλεπτη Τουρκία η οποία έχει πολλά μέτωπα, αλλά ταυτόχρονα υπερεξοπλίζεται, βασιζόμενη και σε δική της παραγωγή. Η πολιτική μας ηγεσία πρέπει να σχεδιάσει από κοινού ένα ελληνικό στρατηγικό σχέδιο το οποίο θα απαιτήσει και σοβαρό νοικοκύρεμα. Σχέδιο, πάντως, που θα βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή