ΑΠΟΨΕΙΣ

Δολοφονία με μέλλον…

Η δολοφονία του Σέρβου ηγέτη Ολιβερ Ιβάνοβιτς στο Κόσοβο εντείνει την ανησυχία στην περιοχή. Ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης δεν είναι καθόλου αμελητέος δεδομένου του συσσωρευμένου μίσους μεταξύ Σέρβων και Αλβανών. Μολονότι ανεξάρτητο από το 2008 το Κόσοβο απαρτίζεται στην ουσία από δύο κράτη στη συσκευασία του ενός, τα οποία τύποις συνυπάρχουν, καθώς οι Σέρβοι της Μιτρόβιτσα στον βορρά έχουν οργανώσει δικές τους δομές και δένονται όλο και πιο πολύ με το Βελιγράδι. Ο Ιβάνοβιτς, που πυροβολήθηκε από αγνώστους στην είσοδο των γραφείων του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος του οποίου ηγείτο, ήταν μια ισχυρή πολιτική φιγούρα για το τοπικό σερβικό στοιχείο. Παρότι δεν αναγνώριζε την ανεξαρτησία του Κοσόβου ήταν υπέρμαχος της προσέγγισης των Σέρβων της Μιτρόβιτσα με την Πρίστινα, γεγονός που τον είχε τοποθετήσει απέναντι στη σημερινή ηγεσία του Βελιγραδίου, το οποίο τηρεί σκληρή γραμμή στο θέμα του Βορείου Κοσόβου και τελευταία δήλωνε ανοικτά πως έχει «αποφασισμένους αντιπάλους». Το έγκλημα πυροδότησε ρητορική αντιπαράθεσης μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου, με τις δύο πλευρές να βρίσκουν αφορμή για να τροφοδοτήσουν τη μεταξύ τους σοβούσα ένταση.

Το ερώτημα ποιον βολεύει μια τέτοια, ηχηρή δολοφονία συζητείται στις αποστολές της διεθνούς κοινότητας στην Πρίστινα. Το συμπέρασμα είναι ότι η αστάθεια (μπορεί να) εξυπηρετεί και τους δυο (!). Τους μεν Αλβανούς γιατί θέλουν να μετατεθεί στο απώτερο μέλλον η επικείμενη δίκη στο Διεθνές Δικαστήριο που συγκρότησε η διεθνής κοινότητα για να δικάσει κορυφαία στελέχη του UCK, τα οποία σήμερα κατέχουν την εξουσία (Θάτσι, Χαραντίναϊ, Τσέκου κ.ά.) αλλά κατηγορούνται για δολοφονίες Σέρβων και πώληση οργάνων σώματος που αφαιρούσαν από τα θύματα στον πόλεμο του 1999.

Μια τέτοια δίκη θα αμαύρωνε διεθνώς τον απελευθερωτικό αγώνα των Κοσοβάρων και θα έβγαζε εκτός πολιτικού παιγνιδιού τους πρώην πανίσχυρους UCKάδες «κομαντάντε».

Οι Σέρβοι, πάλι, θα μπορούν με αφορμή τη δολοφονία να επικαλεσθούν την ανασφάλεια των ομοεθνών τους και την εν γένει οξύτητα στο Κόσοβο για να αποσυνδεθούν οι προς ένταξη της χώρας τους στην Ε.Ε. συζητήσεις από την πορεία συμφιλίωσης με τους Αλβανούς στο Κόσοβο. Ήδη ο πρόεδρος Βούτσιτς έδωσε εντολή να διακοπεί ο διάλογος. Τα αίματα έχουν ανάψει, η βαλκανική χύτρα κοχλάζει.