Το Κονκλάβιο (19/01/18)

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τραβάτε με κι ας κλαίω…

Δεν σημειώθηκε συνωστισμός Μακεδόνων βουλευτών στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή χθες το πρωί. Υποψιάζομαι ότι κάποιοι σηκώνουν ήδη τα λάβαρα των μακεδονομάχων παρέα με τους ψηφοφόρους τους. Εξάλλου, οι περισσότεροι είχαν ήδη ψυχανεμιστεί από το βράδυ της Δευτέρας, που έγινε και η πρώτη σύναξή τους στο γραφείο του Μητσοτάκη στη Βουλή, ότι παρόλο που ο ίδιος δεν «τρελαίνεται», για να το θέσω κομψά, θα τους έδινε ελευθέρας για συμμετοχή στο συλλαλητήριο, οπότε δεν εμφανίστηκαν. Ηταν, πάντως, εκεί οι Σταύρος Καλαφάτης, Κώστας Αχ. Καραμανλής, Σάββας Αναστασιάδης, Γιώργος Καρασμάνης, Γιώργος Γεωργαντάς, Θόδωρος Καράογλου, Γιάννης Αντωνιάδης, Μαρία Αντωνίου. Κάποιοι είχαν τη φαεινή ιδέα να γκρουπαριστεί η συμμετοχή, αλλά δεν υπήρξε και μεγάλη προθυμία. Κάποιοι άλλοι είχαν όρεξη να συζητήσουν για το Σκοπιανό. Ενας είπε κάτι του τύπου «δεν ήρθαμε εδώ για να κάνουμε σεμινάριο εξωτερικής πολιτικής». Και, εντέλει, ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Αν και δύσκολα θα λείψει Μακεδόνας βουλευτής από εκεί, αφού αν πάνε δυο-τρεις, πρέπει να πάνε όλοι. Τραβάτε με κι ας κλαίω…

Μην εκτεθούμε κιόλας

Η άρση του όποιου απαγορευτικού υπήρχε στα μυαλά των βουλευτών δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει και προβληματισμός. Κατ’ αρχάς, ακούστηκε ο όρος «λούμπεν στοιχεία». Κοινώς, οι βουλευτές πρέπει να είναι προσεκτικοί σε περίπτωση που τα εν λόγω στοιχεία στήσουν προπηλακισμούς και επεισόδια. Εξ ου και τους συμβούλευσαν αρμοδίως να μη βρίσκονται και πολύ κοντά στην εξέδρα των ομιλητών.

Παρόντες από την προεδρική πλευρά ήταν ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Μιχάλης Μπεκίρης και η Κύρα Κάπη. Πάντως, η γραμμή Κυριάκου ούτε λίγο ούτε πολύ είναι «υπ’ ευθύνη σας». Αν οι βουλευτές προπηλακιστούν από ακραία στοιχεία, ας πρόσεχαν…

Εξάλλου, όπως ειπώθηκε, «οι εκλογές θα γίνουν σε εννέα μήνες. Μέχρι τότε ουδείς θα θυμάται ποιος πήγε στο συλλαλητήριο». Η νεκροψία θα δείξει.

Χωρίς εμάς

Τη Βρετανίδα πρεσβευτή στην Αθήνα Κέιτ Σμιθ και τον τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργο Κουμουτσάκο συνέλαβε κατάσκοπός μου να γευματίζουν το μεσημέρι της Τετάρτης στη «Μεγάλη Βρεταννία». Το Brexit ήταν το κυρίως πιάτο. Πληροφορούμαι, πάντως, ότι συζήτηση έγινε και για το Σκοπιανό. Εξάλλου, θυμίζω ακόμη ένα ορόσημο της διαδικασίας που θα «τρέξει» στο Λονδίνο και μάλιστα μία ημέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής που ετοιμάζουν οι Βούλγαροι για τις 17 Μαΐου: στις 16 Μαΐου στη βρετανική πρωτεύουσα θα υπάρξει συνάντηση στο πλαίσιο της «Διαδικασίας του Βερολίνου». Θυμίζω ότι είναι η πρωτοβουλία που άρχισε το 2014 από τη γερμανική κυβέρνηση με σκοπό την οικονομική και πολιτική σταθεροποίηση των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ και Σερβία), χωρίς, πάντως, τη συμμετοχή της Ελλάδας.

Ο δρόμος με τις πεπονόφλουδες

Εκδήλωση στη μνήμη του Ηλία Ηλιού –33 χρόνια απ’ τον θάνατό του–, με αφορμή την κυκλοφορία της βιογραφίας του από τις εκδόσεις του Ιδρύματος της Βουλής, διοργανώνει την ερχόμενη Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου, το Iδρυμα της Βουλής. Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Νίκος Βούτσης, ενώ θα μιλήσουν, μεταξύ άλλων, ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς και ο συγγραφέας της βιογραφίας Ηλίας Νικολακόπουλος.  Με την ευκαιρία, θυμίζω όσα είχε πει ο Ηλιού όταν αποσύρθηκε από την πολιτική δηλώνοντας «πικραμένος» από τους ομόφρονές του: «Αν ήθελε κάποιος να γράψει για τις αστοχίες της ηγεσίας του αριστερού κινήματος στην Ελλάδα… θα του αρκούσαν μερικά χειρόγραφα για να γράψει ένα μικρό χιουμοριστικό βιβλίο με τίτλο “Ο δρόμος με τις πεπονόφλουδες”. Δυστυχώς, οι γκάφες των ομοφρόνων μου κατέστρεψαν ένα πανίσχυρο προοδευτικό κίνημα και το πήγαν πολλές δεκαετίες πίσω». Ιδιαίτερα επίκαιρος…

Ο Μεϊμαράκης στον Στουρνάρα

Η είδηση δεν είναι ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πέρασε χθες το κατώφλι της Τράπεζας της Ελλάδος για να συναντηθεί με τον Γιάννη Στουρνάρα. Οχι ότι δεν θα μπορούσε, καθώς το αυτονόητο της συνεργασίας του υπουργού Οικονομικών με τον κεντρικό τραπεζίτη δεν είναι πάντα αυτονόητο. Την τελευταία φορά, για παράδειγμα, σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τις «κακές γλώσσες» (λέγε με Μαξίμου), είχαν συναντηθεί σε wine bar στην Πλάκα!

Η είδηση είναι ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης όχι μόνο πέρασε το κατώφλι του Στουρνάρα, αλλά γευμάτισε μαζί του στον ξενώνα της ΤτΕ, όπου ο διοικητής δέχεται τους καλεσμένους του! Πληροφορούμαι ότι το ραντεβού είχε κλειστεί εδώ και καιρό. Δεν ξέρω αν στόχος του Μεϊμαράκη είναι να ρίξει γέφυρες του Στουρνάρα με τους καραμανλικούς. Αλλά θυμίζω ότι είχαν συνεργαστεί άψογα, καθώς όταν ο διοικητής ήταν υπουργός Οικονομικών του Σαμαρά, ο Μεϊμαράκης ήταν πρόεδρος της Βουλής.

Εξ ου και μαθαίνω ότι χθες θυμήθηκαν τις (παλιές καλές) εποχές που ξενυχτούσαν με την ψήφιση των πολυνομοσχεδίων. Υποψιάζομαι ότι είπαν κι άλλα, καθώς έχουν και έναν κοινό φίλο: τον Κώστα Τασούλα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή