Οι γνωστοί άγνωστοι Ρουβίκωνες

Οι γνωστοί άγνωστοι Ρουβίκωνες

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι χαλαρά τα μέτρα ασφαλείας σε όλα τα δημόσια κτίρια. Στα δικαστήρια της Ευελπίδων, για παράδειγμα –εκεί όπου συναντάς από κακοποιούς μέχρι θολωμένους συγγενείς φονευθέντων–, υπάρχουν σε κάποια παραπήγματα τα μηχανήματα ελέγχου εισερχομένων. Μοιάζουν να τοποθετήθηκαν εκεί για να φαίνονται. Ο έλεγχος είναι ελλιπέστατος και μόνο όταν εμφανιστεί κάποιο όπλο στον ναό της Θέμιδος, όλοι δηλώνουν έκπληκτοι «μα, πώς είναι δυνατόν να συμβεί αυτό;».

Στα υπουργεία τα μέτρα ασφαλείας είναι ακόμη πιο χαλαρά. Εύκολα φτάνει κάποιος στο γραφείο του υπουργού. Στο υπουργείο Οικονομικών, για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να δηλώσει ότι πάει στον τρίτο όροφο και να βρεθεί στον έκτο με ένα απλό πάτημα κουμπιού στο ασανσέρ. Επομένως, δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση που οι Ρουβίκωνες έφτασαν στον προθάλαμο του γραφείου του κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Το ερώτημα είναι γιατί πήγαν εκεί, αφού δεν μπούκαραν στο γραφείο του «φορομπήχτη υπουργού», όπως τον αποκάλεσαν για να τον απειλήσουν. Θα μπορούσαν να κάνουν ένα σόου σαν αυτό με τον γιατρό του Ευαγγελισμού: «Αν μάθουμε πάλι ότι έχεις πάρει φόρους… Δεν μιλάς καθόλου τώρα! Εάν το συνεχίσεις, θα έρθουμε έξω από το σπίτι σου και θα σου σπάσουμε το κεφάλι. Και αν μας πιάσουν και πάμε φυλακή, ξέρεις τι θα κάνουμε; Θα βγούμε από τη φυλακή και θα σου ξανασπάσουμε το κεφάλι. Μη διανοηθείς, θα σου κόψουμε το χέρι. Θα σου βάλουμε τα λεφτά από τους φόρους να τα φας. Συνεννοηθήκαμε;». Ούτε έριξαν αλατόνερο στον υπολογιστή του –όπου σημειωτέον βρίσκονται όλες οι εγκύκλιοι για τους φόρους– όπως έκαναν στην περίπτωση της συμβολαιογράφου στα Εξάρχεια. Δεν κατέβασαν καν μια τζαμαρία, όπως έκαναν τον περασμένο Οκτώβριο στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του ΥΠΟΙΚ. Μάλλον ο στόχος ήταν να εντυπωσιάσουν τους αδαείς, όσους δεν ξέρουν πόσο σκορποχώρι είναι τα δημόσια κτίρια και θα πουν: «Κοίτα τα τσακάλια που έφτασαν μέχρι το γραφείο του Τσακαλώτου!».

Αλλά όσο χαλαρά κι αν είναι τα μέτρα στα υπουργεία, πριν μπεις ζητούν ταυτότητα και ρωτούν πού πηγαίνεις; Το έκαναν αυτό οι Ρουβίκωνες; Κι αν άφησαν ταυτότητες, γιατί δεν τους καλούν οι αρχές ασφαλείας να τους ρωτήσουν μήπως έχουν σχέση με εκείνους τους Ρουβίκωνες που μπουκάρουν σε γραφεία και τα κάνουν γυαλιά-καρφιά, ή κατεβάζουν τζαμαρίες (τις οποίες πληρώνουμε όλοι), ή προπηλακίζουν ανθρώπους; Βεβαίως και η εισβολή σε ένα υπουργείο και η ρύπανση των χώρων είναι παράνομες πράξεις, αλλά τώρα τρέχα γύρευε αγωνιστικώς. Για τις άλλες πιο σοβαρές πράξεις θα λογοδοτήσουν; Ή με την ανοχή (και πιθανώς κάλυψη) της κυβέρνησης θα συνεχίσουν τα καουμποϊλίκια τους, θα καταστρέφουν ιδιωτική και δημόσια περιουσία, θα τρομοκρατούν πολίτες;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή