Επιστροφή ΔΝΤ προς… όφελός μας

Επιστροφή ΔΝΤ προς… όφελός μας

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«​​Λίγους μόνο μήνες πριν από τη λήξη του προγράμματος, το ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ είναι σαφώς αποδραματοποιημένο», είπε, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Ο κ. Γιάννης Δραγασάκης διατηρεί την τέχνη των παλαιών πολιτικών: λέγει όσα έχει να πει χωρίς κορώνες και σχήματα λόγου προς λαϊκή ικανοποίηση. Συμπεραίνουμε ότι το Ταμείο θα συμμετάσχει, χωρίς νέα κεφάλαια πάντως, στην ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου, μέχρι δηλαδή το τέλος του Αυγούστου. Η (απαραίτητη) δημοσιογραφική έρευνα υποδεικνύει ότι οι σχετικές συζητήσεις, που θα μορφοποιήσουν τη συμμετοχή του Ταμείου, έχουν, πρακτικώς, ξεκινήσει και θα διαρκέσουν τουλάχιστον έξι εβδομάδες.

Σημείωνα, την Κυριακή που πέρασε, για «Ποιους (τρεις) λόγους χρειαζόμαστε το ΔΝΤ» και ο σημαντικότερος είναι βεβαίως ότι θέλουμε από τους τεχνοκράτες της Ουάσιγκτον να άρουν τον άκρως περιοριστικό χαρακτηρισμό που έχουν «κρεμάσει» στο υπάρχον κρατικό χρέος. Από τον Ιούνιο 2015 το Ταμείο έχει μεταβάλει τη μέχρι τότε ισχύουσα εκτίμησή του και θεωρεί ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος «δεν είναι βιώσιμο». Αν αυτό δεν αλλάξει, η κύρια επιδίωξη της κυβέρνησης δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί.

«Η κυβέρνηση επιλέγει την αυτοδύναμη έξοδο στις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος», είπε ακόμη ο κ. Δραγασάκης, στην κρατικο-κομματική τηλεόραση, γεγονός που ισοδυναμεί με κυβερνητική ανακοίνωση. Αυτοδύναμη έξοδος χωρίς το «πιστοποιητικό βιωσιμότητας», που εκδίδει το Ταμείο, πρέπει να θεωρηθεί αβέβαιη εξέλιξη. Οι αγορές θα διστάσουν να δανείσουν με νορμάλ κόστος την Ελληνική Δημοκρατία και θα ζητήσουν ένα πανωτόκι, ώστε να καλύψουν τον πάντοτε επίκαιρο «ελληνικό κίνδυνο».

Αν συνδυάσετε τις «διαπιστώσεις Δραγασάκη», θα οδηγηθείτε ομαλά στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση θα επαναλάβει την παράκληση που είχε διατυπώσει με τον πιο «ταπεινό» τρόπο ο κ. Τσακαλώτος τον Νοέμβριο 2016 προκειμένου να επιστρέψει το ΔΝΤ στην ομάδα που εξέταζε τα ελληνικά προσόντα ενόψει, τότε, της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία έκλεισε, θυμίζω, πολύ αργότερα, τον Ιούνιο του 2017.

Η κυβέρνηση χρειάζεται έναν ισχυρό σύμμαχο για να διεξαγάγει με μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας τη συζήτηση για τους όρους που θα μπουν στο «πακέτο για το ελληνικό χρέος». Υπενθυμίζω πως το συμβούλιο υπουργών της Ευρωομάδας συνεχίζει να λαμβάνει τις εξαιρετικά σοβαρές αποφάσεις για τη χώρα μας, παρόλο που ο κ. Παυλόπουλος εξακολουθεί να πιστεύει ότι πρόκειται για «άνευ κρίσιμης θεσμικής σημασίας Forum», όπως είχε πει κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσημης επίσκεψής του στην Πορτογαλία. Επισημαίνω πάντως ότι ο κ. πρόεδρος υπήρξε γουρλής για τη μικρή ιβηρική χώρα αφού λίγο αργότερα από τότε ο υπουργός Οικονομικών της εξελέγη στην προεδρία της Ευρωομάδας και προχθές κήρυξε την έναρξη της διαβούλευσης για το ελληνικό μεταμνημονιακό πρόγραμμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή