Οχι εντάσεις, όχι εκπλήξεις

Οχι εντάσεις, όχι εκπλήξεις

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είδαμε χθες τις περιστάσεις που μας φέρνουν πιο κοντά στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σε λίγες ημέρες (5-6 εβδομάδες) θα οριστικοποιηθεί η διαδικασία που ενέκρινε η Εκτελεστική Επιτροπή του διεθνούς οργανισμού στις 20 Ιουλίου 2017 κατόπιν σχετικού αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης, αφότου (15 Ιουνίου 2017) η κ. Λαγκάρντ είχε αποσπάσει την «κατ’ αρχήν έγκριση» για μια προληπτική γραμμή υποστήριξης της εξόδου από το μνημόνιο.

Αυτές τις ώρες ο πρωθυπουργός συναντά τη διευθύνουσα στο καταχιονισμένο Νταβός και θα συμφωνήσουν στα αμέσως επόμενα βήματα. Η κ. Λαγκάρντ θα μεταφέρει την ισχυρή θέληση των μεγάλων κρατών να βρεθεί η κατάλληλη λύση για τη διαχείριση του τεράστιου κρατικού χρέους, ώστε να μη ρίχνει τη σκιά του στην αναπτυξιακή προσπάθεια. Ο κ. Τσίπρας θα επιβεβαιώσει ότι η προσφερόμενη βοήθεια γίνεται ευμενώς αποδεκτή από την κυβέρνηση. Αναγνωρίζοντας επιτέλους ότι μόνον το Ταμείο κατέχει την τεχνογνωσία, το κύρος και την πυγμή όταν πρόκειται για διαπραγματεύσεις σε ζητήματα μεγάλων χρεών. Είτε οι διαπραγματεύσεις αυτές γίνονται με τις αγορές, όταν εκδίδονται νέα ομόλογα, είτε με διεθνείς οργανισμούς, όπως είναι το ευρωταμείο του κ. Ρέγκλινγκ, είτε με τα ίδια τα κράτη, όπως συμφωνείται στις συνεδριάσεις της ευρωομάδας.

Η συμμετοχή του Ταμείου έχει σκοπό να καθησυχάσει εκείνους που συμμετέχουν στο ελληνικό πρόβλημα. Τους Ευρωπαίους, οι οποίοι θέλουν την Ελλάδα να επιστρέψει στην κανονικότητα και να σταματήσουν να ασχολούνται μαζί μας με τους τρόπους που αυτό συνέβη τα τελευταία χρόνια. Τους επενδυτικούς οίκους, που θέλουν να είναι ήρεμοι ότι ο ελληνικός κίνδυνος παρήλθε και μπορούν, επιτέλους, να εκμεταλλευθούν τις επενδυτικές ευκαιρίες που διαθέτει η Ελλάδα με ταχύτητα και χωρίς περιπλοκές.Τις αγορές που θέλουν να κερδίσουν από τις αποδόσεις που θα προσφέρουν τα νέα ελληνικά ομόλογα, αλλά και τις ήδη βελτιούμενες τιμές επίλεκτων ακινήτων, τις μετοχές και τα ειδικά ομόλογα των εταιρειών που έχουν βγει από το τούνελ και, βεβαίως, τα δάνεια επιχειρήσεων που χρειάζονται «ένα χέρι βοήθειας» για την εξυγίανσή τους.

Σκοπός είναι να γίνουν όλα με κάποια ηρεμία και αυτοπεποίθηση. Αυτό είναι λίγο δυσκολότερο από όσο ακούγεται. Είναι αλήθεια ότι η συγκυρία δείχνει σημάδια σταθερότητας. Ελλείμματα δεν υπάρχουν (ούτε δημοσιονομικά ούτε εμπορικά), ο πληθωρισμός τοποθετείται, επιτέλους, σε πιο νορμάλ έδαφος. Οι αμοιβές δεν μειώνονται πλέον. Η κερδοφορία επανέρχεται σε πολλές επιχειρήσεις. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι περισσότερη εμπιστοσύνη και εκείνο που δεν χρειάζεται καθόλου είναι εκπλήξεις και εντάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή