Η Λέγκα του Βορρά

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ε​​κεί στην Πειραιώς, προ πενθημέρου, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο μακεδονικό ζήτημα, υπό τη νέα του μορφή, αποπειράθηκε τον τετραγωνισμό του κύκλου. Επί αιώνες παραμένει άλυτη η άσκηση αυτή, τόσο στα μαθηματικά όσο και στην πολιτική.

Διέγνωσε το επιτελείο της Ν.Δ. μεθόδευση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να δημιουργήσει ρήγμα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως μεταξύ της «Δεξιάς» και των «Εκσυγχρονιστών», όταν ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις Αθηνών και Σκοπίων για λύση ενός προβλήματος που εκκρεμεί εδώ και είκοσι πέντε χρόνια. Οι αντιδράσεις της Ν.Δ. πέρασαν από διάφορες φάσεις και δημιουργήθηκε σύγχυση.

Το γεγονός, ωστόσο, που συνεκλόνησε το πολιτικό σύστημα ήταν η θηριώδης συγκέντρωση της περασμένης Κυριακής στη Θεσσαλονίκη. Τα «συστημικά» κόμματα στα οποία ενετάχθη και ο ΣΥΡΙΖΑ αποθάρρυναν την προσέλευση των οπαδών τους και απέτυχαν παταγωδώς. Το ενδεχόμενο δημιουργίας κόμματος στα δεξιά της Ν.Δ. ως φαίνεται ανησυχεί την ηγεσία της Κεντροδεξιάς.

Εγινε αναφορά σε πιθανούς ηγέτες του νέου κόμματος –τον στρατηγό Φραγκούλη Φράγκο– και σε ενδεχόμενους χρηματοδότες του. Δεν είναι απίθανο. Υπάρχουν κάποιοι που προσομοιάζουν τον στρατηγό Φράγκο με τον αρχιστράτηγο Παπάγο, όταν αποφάσισε να πολιτευθεί. Αλλά ας μη λησμονούν ότι υπήρξε και ο στρατηγός Γρίβας Διγενής που εδοξάσθη στην Κύπρο και γελοιοποιήθηκε ως αρχηγός πολιτικού κόμματος.

Η δημιουργία νέου κόμματος της Δεξιάς είναι από μιαν άποψη παρεμπίπτον θέμα. Διότι το μείζον πρόβλημα είναι μια διαδικασία αποξενώσεως που άρχισε εδώ και χρόνια να είναι αισθητή στη Βόρεια Ελλάδα. Δεν ευθύνεται για την εξέλιξη αυτή αποκλειστικά η πολιτική τάξη της χώρας ή ειδικότερα η Κεντροδεξιά.

Μετά την κατάρρευση του ευλογημένου όντως Σιδηρού Παραπετάσματος, άρχισε να υφέρπει μια επικίνδυνη αποσύνθεση. Την ευφορία της οικονομικής διεισδύσεως προς Βορράν, τα πρώτα χρόνια της καταρρεύσεως των κομμουνιστικών καθεστώτων, διαδέχθηκε η φυγή των ελληνικών επιχειρήσεων στη Βαλκανική. Μέγας οικονομικός παράγων ανεδείχθη ο κ. Ιβάν Σαββίδης, διότι απλούστατα αδράνησαν οι Ελληνες επιχειρηματίες. Οι Μακεδόνες εκδότες της Θεσσαλονίκης εγκατέλειψαν τη μάχη. Η οικονομική κρίση, την τελευταία οκταετία, έχει επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση.

Η ελευθέρα διακίνηση βαλκανικών πληθυσμών στη Βόρεια Ελλάδα δεν παραπέμπει στα πρότυπα της Ενωμένης Ευρώπης αλλά στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Διότι ενώ οι Βαλκάνιοι γείτονές μας διαθέτουν διεκδικητικό δυναμισμό, το ελληνικό σύστημα χαρακτηρίζεται από παθητικότητα και αυτό οδηγεί σε πολιτικές στρεβλώσεις.

Η ιδέα της δημιουργίας μιας Λέγκας του Βορρά κατά τα πρότυπα της Ιταλίας διακινούνταν ήδη από τα χρόνια της οικονομικής ακμής της Βορείου Ελλάδος. Εάν προκύψει, λόγω της συγκυρίας, αυτό θα συμβεί εκ του μηδενός, όχι από πρωτοβουλία κάποιου εκ των υποψηφίων ηγετών νέου κόμματος της Δεξιάς. Το θέμα δεν αφορά μόνον τη Ν.Δ. ή τον κ. Μητσοτάκη αλλά το σύνολο του πολιτικού κόσμου της χώρας. Αρκετά πλέον με τους αυτοσχεδιασμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή