Το Κονκλάβιο (28/01/18)

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μακιαβελικές σκέψεις

Η συναίνεση άργησε μερικές εβδομάδες. Μπορεί και μήνες, αν λάβω υπόψη από πότε υπόσχεται ο Αλ. Τσίπρας στους ξένους συνομιλητές του ότι θα λύσει το Σκοπιανό. Και με ποιους εντός Ελλάδας συνομιλεί προκειμένου να δημιουργήσει ρήγματα στην αντιπολίτευση. Πληροφορούμαι, για παράδειγμα, ότι υπάρχει σκέψη και για συναντήσεις του πρωθυπουργού με πολιτικούς αρχηγούς που είχαν χειριστεί στο παρελθόν το ονοματολογικό, δηλαδή τους εξής δύο: τον Γ. Παπανδρέου και τον Κ. Καραμανλή. Eπειδή το Μαξίμου δεν είναι όμιλος προβληματισμού, δεν χρειάζεται να είναι κανένας ιδιαίτερα μυημένος για να αντιληφθεί τη μακιαβελική σύλληψη και ποιους εντέλει αφορά…

Δεν είπε «όχι»

Δεν ξέρω πόσο βιάζεται η κυβέρνηση για συμφωνία με τους Σκοπιανούς. Αλλά όσοι γνωρίζουν καλά το θέμα, υποψιάζονται ότι ενδεχομένως πρόθεση του Τσίπρα να είναι να φέρει στη Βουλή τη συμφωνία που θα αφορά τα περί αλυτρωτισμού, να ανακατέψει το εσωτερικό των άλλων κομμάτων και να παραπέμψει το ονοματολογικό σε μεταγενέστερο χρόνο. Πάντως, στο Νταβός ο Ζάεφ, όπως μαθαίνω, «δεν είπε όχι σε τίποτα». Δεν είπε, όμως, και «ναι» σε συνταγματική αλλαγή.

Απειλές στο «μίξερ»

Μια εβραϊκή παροιμία λέει ότι μερικοί άνθρωποι είναι σαν τα παπούτσια. Οσο πιο φτηνοί είναι τόσο περισσότερο θόρυβο κάνουν. Τη θυμήθηκα με αφορμή τα σχιζοφρενικά ένστικτα που εκδηλώνουν ανθρωποειδή του Βορρά εναντίον του Γ. Μπουτάρη. Δεν είναι μόνο οι αφίσες και τα συνθήματα που γέμισε η πόλη μετά το συλλαλητήριο. Είναι τα απειλητικά τηλεφωνήματα που δέχεται τις τελευταίες μέρες ο Μπουτάρης. Σε αυτά οι δράστες βάζουν στο μίξερ της χυδαιότητας το ονοματολογικό, μαζί με την Τουρκία και την εβραϊκή κοινότητα Θεσσαλονίκης. Προφανώς και ο δήμαρχος δεν πτοείται. Το λέω επειδή σε συνέχεια του πρωτοχρονιάτικου δείπνου του με τον Ζάεφ και των συμφωνιών που δρομολογούνται, δεν αποκλείεται ο Μπουτάρης να συναντηθεί με τον δήμαρχο Σκοπίων στα Σκόπια στα μέσα Φεβρουαρίου.

Ο νέος Σόιμπλε…

Μέχρι το Πάσχα εκτιμάται ότι θα έχει σχηματιστεί κυβέρνηση στη Γερμανία. Θα προηγηθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ CDU και SPD για τη μοιρασιά των υπουργείων. Είναι πολύ πιθανόν η καρέκλα του Σόιμπλε να περάσει στους Σοσιαλδημοκράτες. Αν συμβεί αυτό, πληροφορούμαι ότι ο επικρατέστερος υποψήφιος είναι ο Ολαφ Σολτζ, δήμαρχος Αμβούργου. Θεωρείται αρκετά «σκληρός» για τη θέση, ενώ στις διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης το 2013, ήταν, μαζί με τον Γεργκ Ασμουσεν, υποψήφιος για τη θέση του Σόιμπλε. Αν το σενάριο επιβεβαιωθεί, τότε, ύστερα από καιρό, το ΥΠΕΞ θα περάσει από το SPD στους Χριστιανοδημοκράτες. Σε αυτή την περίπτωση, επικρατέστερη ΥΠΕΞ θεωρείται η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ομόλογος του Καμμένου μέχρι πρότινος. Γρίφος παραμένει τι θα δοθεί στον Μάρτιν Σουλτς, αφού είναι απίθανο να δεχθεί το υπ. Αμυνας.

Διάβημα στον Ντολ

Διαμαρτυρίαπρος τον Ζοζέφ Ντολ «έφυγε» από την Πειραιώς την περασμένη Πέμπτη. Οχι. Δεν μίλησε ο Κυρ. Μητσοτάκης με τον πρόεδρο του ΕΛΚ. Αντ’ αυτού, το γραφείο του Μητσοτάκη απηύθυνε επιστολή στην οποία σημείωνε ότι αυτά που είπε ο Ντολ για το Σκοπιανό και κυρίως ο τρόπος και η χρονική στιγμή που επέλεξε –ένα 24ωρο μετά την καταγραφή της επίσημης θέσης του προέδρου της Ν.Δ. για το θέμα– τον δυσαρέστησαν. Εντάξει. Δεν το λέει κανένας επισήμως, αλλά η κυρίαρχη πεποίθηση είναι ότι ο Ντολ μίλησε «απρόσεκτα», καθώς, όπως λένε οι πηγές μου, αυτό που πρωτίστως τον ενδιαφέρει είναι να ικανοποιήσει τη Μέρκελ.

Για βραβείο

Δεν ξέρω αν θα είναι μια ωραία ατμόσφαιρα. Θα είναι σίγουρα ένα ωραίο photo op το αυριανό στην οικία της ισραηλινής πρέσβειρας στην Αθήνα: Αναμένεται να είναι εκεί ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο Γ. Παπανδρέου και ο Ν. Παππάς. Αυτό προκειμένου να βραβευθούν για τη συμβολή τους στις ελληνοϊσραηλινές σχέσεις, παρουσία του προέδρου του Ισραήλ Ρ. Ρίβλιν. Ο Μητσοτάκης θα παραλάβει το βραβείο στη μνήμη του πατέρα του, ενώ ο Παππάς ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Ο Παπανδρέου θα εκπροσωπήσει τον εαυτό του, όπως κάνει πάντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή