ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο Μίκης που αγαπάμε

Δύσκολες εποχές για ήρωες. Ξυπνάς μια ωραία μέρα και βλέπεις έναν από αυτούς στον κατάλογο #metoo, ξυπνάς την επομένη και βλέπεις κάποιον άλλο να συμμετέχει στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία ή δεν ξέρω τι άλλο. Εν προκειμένω, ο Μίκης Θεοδωράκης δέχθηκε να παραστεί στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την Κυριακή. Δηλαδή τα έβαλε κάτω, τα ζύγισε και αποφάσισε να απαντήσει θετικά σε μια πρόσκληση που του απηύθυνε μια «οργανωτική επιτροπή» αποτελούμενη από μία διοργανώτρια αγώνων… ξύλου, ένα μέλος του Συνδέσμου Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη και άλλους απίθανους τύπους. Κι όμως, αυτό συνέβη ή αυτό «φέρεται να συνέβη», γιατί ακριβώς επειδή τίποτα δεν βγάζει πια νόημα, ας κρατάμε και μία επιφύλαξη.

Σε κάθε περίπτωση, η ανηφόρα έως την Κυριακή θα είναι επίπονη για όσους έχουμε ταυτόχρονα αδυναμία στην προσωπικότητα και το έργο του Μίκη, μια αδυναμία που σαν μικρός έρωτας δεν έχει λογική, είναι πηγαία, αντανακλαστική, μια σωματική αντίδραση, αλλά εμφανίζουμε αλλεργία και στις εθνικιστικές αρλούμπες όπως είναι φερ’ ειπείν η παρακάτω της διοργανώτριας Γεωργίας Μπιτάκου: «Ο αγώνας για λευτεριά τώρα ξεκίνησε και πρέπει να λήξει όταν τελειώσουμε με την κατοχή, όταν αδειάσει η Βουλή από το κηφηναριό των δωσίλογων, όταν πάρουμε τη διαχείριση της χώρας μας πίσω με δικό μας νόμισμα για να συγκροτήσουμε ξανά από την αρχή την πλούσια πατρίδα μας και να την προστατέψουμε από όσους επιβουλεύονται εδάφη της!!!».

Κάθε μακροχρόνια σχέση θέλει δουλειά – πόσo μάλλον εάν είναι εξ αποστάσεως, με τους ήρωές σου. Το να καταφέρεις να απομονώσεις τα πράγματα (θέσεις, αποφάσεις, αποστροφές) με τα οποία δεν συμφωνείς, εστιάζοντας σε αυτά που σε συναρπάζουν και βέβαια στο ίδιο το έργο που σε συγκινεί, αποτελεί πάντα ένα στοίχημα. Αλλοτε το κερδίζουμε άλλοτε όχι. Τελευταία οι σχέσεις αυτές βάλλονται συχνότερα και με μεγαλύτερη ένταση. Η εποχή δεν συγχωρεί και δεν ξεχνά. Τίποτα δεν περνά απαρατήρητο ή μένει ασχολίαστο. Είναι η εποχή των εύκολων διαγραφών και προγραφών, από τα τεφτέρια μας στα μαύρα τα κατάστιχα. Είναι η εποχή που πρέπει να απολογηθείς για τις αδυναμίες σου, το μαλακό σημείο στην καρδιά, που αναπτύχθηκε εκεί ανεξήγητα. Κάποιοι που επιμένουν ν’ αγαπούν έχουν μπροστά τους ακόμα έναν κάβο, αυτή την Κυριακή, αλλά με λίγες περισσότερες μανούβρες θα τον προσπελάσουν.