ΑΠΟΨΕΙΣ

Το Κονκλάβιο (30/01/18)

to-konklavio-30-01-18-2230491

Η Gorna Macedonia του Σημίτη

Εχω ζαλιστεί από τα σχόλια και ρεπορτάζ των ημερών που φέρουν πρώην πρωθυπουργούς που χειρίστηκαν το Σκοπιανό να έχουν δεχθεί «σημεία και τέρατα» (τουλάχιστον, γι’ αυτούς που τα υπογράφουν). Μεταξύ αυτών, και η εκδοχή ότι ο Κ. Σημίτης είχε αποδεχθεί το 1998 το όνομα «Μακεδονία-Σκόπια». Για λόγους ιστορικής ακρίβειας, συνομιλητής του πρώην πρωθυπουργού με παρέπεμψε στο βιβλίο του «Πολιτική για μια δημιουργική Ελλάδα» (Πόλις). Εκεί, ο Σημίτης αναφέρεται στις απευθείας επαφές που είχε από το 1998 και μετά με τον τότε ομόλογό του Γκεοργκιέφσκι. Σημειώνει ότι είχε συμφωνηθεί η λύση να επιτευχθεί στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου για την οικονομική ανάπτυξη και τη συνεργασία στην περιοχή και ότι η Αθήνα ήθελε ονομασία erga omnes. Μεταξύ των λύσεων που συζητούσε δε, ήταν το Gorna Macedonia. Οι επαφές προχώρησαν μέχρι τον χειμώνα του 2001-2002, όταν ο Γκεοργκιέφσκι, ενόψει εκλογών «υπαναχώρησε, επικαλούμενος την αδυναμία του να προωθήσει στο εσωτερικό της χώρας του μια τέτοια λύση». Με την ευκαιρία, να σας ενημερώσω ότι το ζήτημα απασχολεί έντονα τον Σημίτη. Απλώς, δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα παρέμβει σχετικά.

Ανάλυσέ το…

Ευτυχώς που στο Κίνημα Αλλαγής κάνουν σεμιναριακού τύπου αναλύσεις για το Σκοπιανό, ώστε μετά, άλλα να λένε οι ανακοινώσεις που βγάζουν και άλλα να λένε οι εκπρόσωποι συνιστωσών τους μετά τις συναντήσεις με τον πρωθυπουργό. Το λέω επειδή πληροφορούμαι ότι στο πολιτικό συμβούλιο της περασμένης Παρασκευής, ο Παναγιώτης Ιωακειμίδης έκανε μια αναλυτική παρουσίαση του ζητήματος και των σημερινών συνθηκών. Συνδρομή στη συζήτηση είχε και ο Γιώργος Παπανδρέου. Από το brainstorming, κατέστη, πάντως, σαφές ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος ήταν σε κλίμα «λύση να ’ναι και ό,τι να ’ναι». Μάλιστα, μαθαίνω ότι αν και εντός υπήρξε συμφωνία για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, εντέλει στην ανακοίνωση που εκδόθηκε «κόπηκε» ο γεωγραφικός….

Αλλος για τη βάρκα μας;

Κατά τα λοιπά, η τοποθέτηση του Σταύρου μετά τη συνάντηση με τον Τσίπρα ερέθισε τα ανακλαστικά κάποιων στο Κίνημα Αλλαγής, εξ ου και οι «διορθωτικές δηλώσεις». Δεν καταλαβαίνω, πάντως, τη σκοπιμότητα, αφού η πολιτική πιάτσα βουίζει ότι συνιστώσες του Κινήματος Αλλαγής έχουν απευθείας επαφές με το Μαξίμου. Εξάλλου, ο Τσίπρας φέρεται να είπε στον Σταύρο ότι έχει εξασφαλίσει τη στήριξη τριών βουλευτών των ΑΝΕΛ, δύο της Ενωσης Κεντρώων και δύο Ανεξάρτητων. Αλλος για τη βάρκα μας;

Κοσέρ και λαβράκι

Απ’ όλα είχε το χθεσινοβραδινό δείπνο προς τιμήν του Ρούβεν Ρίβλιν στο Προεδρικό Μέγαρο. Και όταν λέω όλα, εννοώ φυσικά και κοσέρ, όπως επιβάλλουν οι εβραϊκοί διατροφικοί κανόνες και όπως πληροφορούμαι ότι ζήτησαν κάποιοι από τους καλεσμένους. Κατά τα λοιπά, το μενού ήταν ελληνικότατο: είχε για πρώτο πιάτο αμπελόφυλλα γεμιστά με σφυρίδα και σολομό γαρνιρισμένα με τοματίνια Σαντορίνης, για κυρίως φιλέτο λαβράκι με σταμναγκάθι Κρήτης και άγρια χόρτα και για επιδόρπιο τούρτα μαύρης και λευκής σοκολάτας και φρούτα εποχής.

Γραμμή υπέρ Μαλά

Ας είμαστε ειλικρινείς. Δεν ήταν και τόσο μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι ο Σταύρος Μαλάς τερμάτισε δεύτερος πίσω από τον Νίκο Αναστασιάδη και πέρασε στον β΄ γύρο των προεδρικών εκλογών. Εκπληξη μάλλον αποτελεί το υψηλό ποσοστό του. Το λέω επειδή πληροφορούμαι ότι το στρατόπεδο του Αναστασιάδη είχε τόσο σίγουρη την άνετη πρωτιά, ώστε ατύπως έδωσε γραμμή σε μερίδα ψηφοφόρων να στηρίξουν Μαλά στον πρώτο γύρo, ώστε ο Νικόλας Παπαδόπουλος να μείνει εκτός. C’ est la vie…

Μυστικές αποστολές

Δεν ξέρω αν, τελικά, φοβάται την Αθήνα που τόσο καλά γνωρίζει από τις επανειλημμένες επισκέψεις του τόσα χρόνια ο Μάθιου Νίμιτς και αποφάσισε να κυκλοφορεί στην πρωτεύουσα εντελώς ινκόγκνιτο. Ή αν απλώς το πέπλο μυστηρίου που καλύπτει το πρόγραμμά του –πλην της σημερινής συνάντησής του με τον ΥΠΕΞ που ανακοινώθηκε– και το σκηνικό «μυστικές αποστολές» που θυμίζει, προσθέτουν απλώς το «σασπένς» που λείπει από ένα «κουρασμένο» θέμα. Πάντως, ο Νίμιτς βρίσκεται από χθες ανάμεσά μας. Πληροφορούμαι, δε, ότι δεν συναντήθηκε μόνο με τον Ντίμη Βασιλάκη, αλλά και με τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρεϊ Πάιατ. Δεν εκπλήσσομαι ούτε από το πρώτο ούτε από το δεύτερο ραντεβού.