Το Κονκλάβιο (31/01/18)

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Βάστα, Γιάννη…»

Δεν του είπε ακριβώς να… καθίσει κάτω από την μπάρα, όπως έκανε ο Χρήστος Ιακώβου στους αρσιβαρίστες της εθνικής ολυμπιακής αποστολής. Δεν θα μπορούσε, άλλωστε. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι προπονητής. Και ο Γιάννης Μπουτάρης δεν είναι ακριβώς ο τύπος που θα άκουγε τις οδηγίες προπονητή. Ομως, κάτι τέτοιο πρέπει να εννοούσε ο πρωθυπουργός με το «βάστα, Γιάννη», που μαθαίνω ότι διεμήνυσε στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης στη χθεσινή τους συνάντηση στη συμπρωτεύουσα. Αυτό, προφανώς για τη στάση του δεύτερου στο ονοματολογικό. Ο Μπουτάρης τού αντέτεινε ότι δεν αλλάζει άποψη, λέει αυτό που πιστεύει και προσπαθεί να πείσει την πόλη ότι αυτό είναι το σωστό. Κοινώς, δεν έχει πρόβλημα να βγάλει το φίδι από την τρύπα…

Δεν σχολίασε

Οχι, δεν ήταν σουίτα, αλλά ένα απλό δωμάτιο της «Μεγάλης Βρεταννίας» ο τόπος του εγκλήματος. Εκεί δηλαδή που ο Μάθιου Νίμιτς και ο Γιώργος Κουμουτσάκος βρέθηκαν χθες το πρωί, για να καταλήξουν ύστερα από 50 λεπτά σε αυτό που όλοι υποψιάζονταν: ότι οι δύο πλευρές διαφωνούν. Ο Νίμιτς γνωρίζει βέβαια τη θέση της Ν.Δ. Πληροφορούμαι, πάντως, ότι δεν μπήκε στον κόπο να τη σχολιάσει, καθώς η τριβή του με το Σκοπιανό τού έχει δημιουργήσει οικειότητα με την ελληνική πολιτική πραγματικότητα. Τουλάχιστον, δεν ξόδεψε άδικα τόσα χρόνια χωρίς να μάθει και κάτι.

Αποκυήματα φαντασίας

Κατά τα λοιπά, ο μεσολαβητής του ΟΗΕ για το Σκοπιανό ενημέρωσε τη «γαλάζια» αντιπροσωπεία ότι τη Δευτέρα συναντήθηκε με τον Ντίμη Βασιλάκη, αλλά –όπως έγραψα χθες– και με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρεϊ Πάιατ. Μένω στον Πάιατ, καθώς τα τελευταία 24ωρα έχουν κυκλοφορήσει πολλές και ευφάνταστες ιστορίες για το προγραμματισμένο ραντεβού που είχε προ ημερών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι οποίες έχουν προκαλέσει ενόχληση. Εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα μού μίλησε για «απόλυτα αποκυήματα φαντασίας» και για ιστορίες στις οποίες «δεν αξίζει να απαντήσει κανείς». Πρόσθεσε δε ότι ο πρέσβης «αποδίδει μεγάλη αξία» στη σχέση του με τον Μητσοτάκη και στις «ανοικτές συζητήσεις τους, που συνεχίζουν να διεξάγονται με αμοιβαίο σεβασμό».

Του τα έψαλαν

Μια ιστορική λεπτομέρεια θύμισε, το βράδυ της Δευτέρας στο Προεδρικό, στο δείπνο προς τιμήν του Ρούβεν Ρίβλιν ο Πρ. Παυλόπουλος: ότι οι πρώτοι που ξεσηκώθηκαν στο Aουσβιτς ήταν Eλληνες (αλίμονο, αν δεν ξεσηκωθεί ο Eλληνας, τότε ποιος;). Κατά τα λοιπά, σημειώνω ότι ο μόνος υπουργός που έδωσε το «παρών» ήταν ο Γ. Αμανατίδης. Ηταν επίσης εκεί ο Κυρ. Μητσοτάκης με τη σύζυγό του Μαρέβα, αλλά και ο Δ. Αβραμόπουλος. Λίγο πριν η βραδιά ρίξει αυλαία, ο Ρίβλιν τραγούδησε μαζί με την παιδική χορωδία του Ωδείου Αθηνών έναν ψαλμό από το βιβλίο των «Θρήνων του Ιερεμία».

Ορθόδοξοι ή προτεστάντες;

Ενα ενδιαφέρον εκκλησιαστικό κείμενο για τα συλλαλητήρια μου επεσήμανε εκκλησιαστική και ευλογημένη πηγή. Αυτό στο οποίο ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος θεμελιώνει θεολογικά γιατί η Εκκλησία δεν έχει καμία δουλειά στα συλλαλητήρια. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Χρυσόστομος υπονοεί ότι όσοι ιεράρχες το παίζουν πατριώτες στην πραγματικότητα δεν είναι ορθόδοξοι, αλλά προτεστάντες. Δεν θεωρώ την παρέμβαση ανεξάρτητη από την τροπή που πήραν τα πράγματα –προς τα δεξιά– στην τελευταία συνεδρίαση της ΔΙΣ. Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση.

Θα σέβεστε…

Τρία χρόνια κυβερνητικής σύμπλευσης προφανώς δεν ήταν αρκετά για να καλλιεργηθεί σεβασμός ανάμεσα στους συριζαίους και τους ΑΝΕΛίτες. Τα έχουν αυτά οι ευκαιριακές σχέσεις, αν και οφείλω να ομολογήσω ότι μέχρι πρότινος οι συριζαίοι μόνο καλά λόγια είχαν να πουν για τους εκπροσώπους των ΑΝΕΛ. Το αναφέρω επειδή μαθαίνω ότι τα «κοσμητικά» που ακούν τελευταία οι των ΑΝΕΛ από τους συριζαίους απασχόλησαν τη συνεδρίαση Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Εκτελεστικής Επιτροπής των ΑΝΕΛ τη Δευτέρα. Προκύπτει δε ότι η βάση τους όχι μόνο δεν θέλει τη χρήση του όρου «Μακεδονία». Θέλει ακόμα ο ΣΥΡΙΖΑ να… σέβεται τους ΑΝΕΛ και να μην τους βρίζει. Πάντως, ο Πάνος Καμμένος ζήτησε να πέσουν οι τόνοι έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν το βλέπω, αν προηγουμένως δεν τους ρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή