Δευτερεύον το Μακεδονικό, το λένε οι ΑΝΕΛ

Δευτερεύον το Μακεδονικό, το λένε οι ΑΝΕΛ

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσοι υποστήριζαν ότι ο Καμμένος δεν επρόκειτο να ρίξει την κυβέρνηση για το όνομα της Μακεδονίας δικαιώθηκαν. Από προχθές, μετά τη συνεδρίαση της Κ.Ο. των ΑΝΕΛ, γνωρίζουμε με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι το κόμμα του Π. Καμμένου στηρίζει την κυβέρνηση, παρότι διαφωνεί με την πολιτική της στο Μακεδονικό. Η ιλαροτραγωδία της εθνικολαϊκιστικής συγκυβέρνησης απογειώνεται, λοιπόν, σε νέα ύψη…

Το ομολογουμένως παράδοξο γεγονός επιδέχεται δύο ερμηνείες, οι οποίες ισχύουν συγχρόνως. Πρώτον, ότι για τον Π. Καμμένο σημασία έχει να είσαι κυβέρνηση και όχι τι κάνεις ως κυβέρνηση. Το βλέπουμε όλοι μπροστά μας: ότι δεν τον πειράζει που η κυβέρνηση «πουλάει τη Μακεδονία μας» (φαντάζομαι σε τέτοια γλώσσα θα το θέτει όταν το κουβεντιάζει με τους φίλους του). Τουλάχιστον, δεν τον πειράζει τόσο, ώστε ο ίδιος να αποτρέψει αυτή την πολιτική. Κοινή, απλή λογική.

Η ίδια (που, εν τέλει, δεν είναι ούτε τόσο απλή ούτε τόσο κοινή στον κόσμο του Υπαρκτού Ελληνισμού) μας λέει και κάτι ακόμη: ότι το Μακεδονικό είναι μικρής σημασίας θέμα, αφού δεν αρκεί ώστε για χάρη του οι ΑΝΕΛ να άρουν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση – τουλάχιστον κατά τη δική τους εκτίμηση, αυτήν που επικράτησε στην Κ.Ο. Δεν γνωρίζω, λοιπόν, αν είναι τυχαίο ότι την ημέρα του συλλαλητηρίου ο Καμμένος θα πρέπει να βρίσκεται στο εξωτερικό για δουλειές. Πάντως, είναι βολικό!

Ως υστερόγραφο, θέτω στην κρίση σας το γεγονός ότι, χθες, για τρίτη φορά και πάλι με ανυπόστατα επιχειρήματα, η κυρία Τασία απέρριψε το αίτημα της αντιπολίτευσης να κληθεί να καταθέσει στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο Π. Καμμένος. Για το γνωστό θέμα των βλημάτων, βεβαίως…

Με Πατούλη

Εκ της φύσεως του θέματος, δεν μπορείς να περιμένεις σοβαρότητα. Ελεγα, ωστόσο, ότι μετά το φιάσκο στη Θεσσαλονίκη, με τον στρατηγό που φτιάχνεται όταν τον φωνάζουν «τρελό», οι οργανωτές του συλλαλητηρίου για την ελληνική αποκλειστικότητα στη Μακεδονία θα προσπαθούσαν για κάτι στοιχειωδώς σοβαρότερο στην Αθήνα. Η επανάληψη του 1992, όμως, εξελίσσεται σε φάρσα.

Κατ’ αρχάς, είναι το ζήτημα της οργανωτικής αρχής. Από τον Δήμο Αθηναίων ανακοίνωσαν ότι την πλατεία διεκδικούν δύο φορείς: Από τη μία, έχουμε μια ομάδα σωματείων, με γνωστότερο εκείνο των «Μωρόγερων»· από την άλλη, τις Παμμακεδονικές Οργανώσεις της Υφηλίου (sic). Αυτό και μόνον μας δίνει το μέτρο της χαμένης σοβαρότητας: Μωρόγεροι εναντίον Υφηλίου.

Επειτα, είναι το ζήτημα του κεντρικού ομιλητή. Είναι προφανές ότι ακόμη δεν μπορεί να βρεθεί πρόσωπο εγνωσμένης σοβαρότητας, που θα προσέδιδε κύρος με την ομιλία του στο συλλαλητήριο. Προχθές, λ.χ., ανακοινώθηκε ότι τον ρόλο θα είχε ο Μίκης Θεοδωράκης και ότι θα εκφωνούσε ο ίδιος την ομιλία του! Ευτυχώς, η ιδέα αποσύρθηκε με διακριτικότητα – ευτυχώς, διότι κανείς ηλικιωμένος δεν αξίζει τον διεθνή διασυρμό που επεφύλασσαν κάποιοι άμυαλοι για τον Θεοδωράκη.

Οπως φαίνεται μέχρι στιγμής, ο μόνος «διάσημος» (κατά την έννοια του «Survivor») που θα παρευρεθεί και ο οποίος διεκδικεί εμφανώς πρωτεύοντα ρόλο στο συλλαλητήριο είναι ο Γ. Πατούλης. Αν μου επιτρέπετε μια γνώμη, νομίζω ότι αυτός είναι ό,τι πρέπει για κύριος ομιλητής. Η δε κυρία Πατούλη, με το βραδινό μακιγιάζ της πρωινιάτικα, σε περίοπτη θέση στην εξέδρα, θα είναι το αισθητικό σύμβολο, αν όχι η προσωποποίηση, της Θεσσαλονίκης. Αν εξελιχθεί προς αυτή την κατεύθυνση η υπόθεση, μην περιμένετε κοσμικότητες και λαμπρές παρουσίες στην εκδήλωση. Αμφιβάλλω αν ο Κυριάκος θα βρίσκεται εκείνη την ημέρα σε απόσταση μικρότερη των 20 χιλιομέτρων από την πλατεία Συντάγματος.

Μόνο ΠΑΣΟΚ!

Η καταγγελία έγινε από σοβαρό άνθρωπο και, γι’ αυτό, τη μεταφέρω και εδώ. Οσο υπάρχει φως στον ουρανό, όπως μου λέει, δεν υπάρχει περίπτωση να δεις τη δημοτική αστυνομία στο Κολωνάκι να κόβει κλήσεις στα παράνομα σταθμευμένα αυτοκίνητα. Οποιος θέλει παρκάρει όπου θέλει και κάνει τη δουλειά του. Το βράδυ, οι δημοτικοί αστυνομικοί εμφανίζονται μετά τα μεσάνυχτα και οι κλήσεις, κατά έναν τρόπο τουλάχιστον αξιοσημείωτο, πηγαίνουν σε αυτοκίνητα που δεν τυχαίνουν της προστασίας των παρκαδόρων. Το σύστημα της ελεγχόμενης στάθμευσης, καταλήγει ο φίλος, λειτουργεί το πρωί προς όφελος των εμπορικών καταστημάτων και το βράδυ προς όφελος των κέντρων διασκεδάσεως.

Κατανοώ τον φίλο που παραπονείται, αλλά και έτσι να είναι, διερωτώμαι πού είναι το πρόβλημα. Ως γνωστόν, η Αθήνα έχει δήμαρχο «με τον πράσινο ήλιο στην καρδιά». Βοηθά, λοιπόν, ο άνθρωπος την «ανάπτυξη» (δουλίτσες, κατανάλωση, μαύρη οικονομία) με τον παραδοσιακό τρόπο που δίδαξε το ΠΑΣΟΚ…

Απόψε στις 6

Είναι το θέμα της εποχής μας και οι ομιλητές εγγυώνται μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. Ο Κύκλος Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση (δηλαδή ο Βαγγέλης Βενιζέλος) οργανώνει ανοικτή συζήτηση επάνω στο θέμα «κοινό περί δικαίου αίσθημα και κράτος δικαίου», στο ξενοδοχείο King George. Θα μιλήσουν ο πρώην πρωθυπουργός Τάκης Πικραμμένος, ο επίτιμος πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Βασίλειος Μακρής, οι καθηγητές της Νομικής Σχολής Αθηνών Χρίστος Μυλωνόπουλος και Σταύρος Τσακυράκης, καθώς και ο Κύκλος Ιδεών (αφού θέλει να τον λέμε έτσι και όχι Βαγγέλη, ας του κάνουμε το χατίρι…) Τον συντονισμό θα έχει η δημοσιογράφος Ιωάννα Μάνδρου, όπερ σημαίνει ότι αταξίες δεν θα γίνουν ανεκτές…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή