Το μονοπώλιο της διαμαρτυρίας

Το μονοπώλιο της διαμαρτυρίας

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμβολισμός ή πρόνοια; Το πλήθος του αυριανού συλλαλητηρίου θα έχει γυρισμένη την πλάτη του στη Βουλή, αφού η εξέδρα των ομιλητών θα βρίσκεται στην Ερμού, επειδή οι διοργανωτές θέλουν να δείξουν την αδιαφορία τους για το Κοινοβούλιο; Ή μήπως φοβούνται ότι μπορεί να αρχίσουν οι κασιδιάρικες μούντζες και τα «να καεί»; Μην ξεχνάμε ότι ο εκ των ομιλητών Μίκης πριν από κάτι χρόνια, όχι και τόσο πολλά, παρακινούσε τις «Σπίθες» να καταλάβουν Κοινοβούλιο και Ευρώπη ομάδι. Θα μου πείτε τότε ήταν νέος. Τώρα ωρίμασε πολιτικά. Το βέβαιο είναι ένα. Το συλλαλητήριο μπορεί να οργανώνεται για το μακεδονικό ζήτημα, πλην όμως ένα μεγάλο μέρος όσων συμμετέχουν θέλουν να το μετατρέψουν σε πολιτική διαμαρτυρία κατά της συγκυβέρνησης. Λογικός λοιπόν ο πανικός εκ μέρους της, λογικές οι απειλές και εκ μέρους των υποτρομοκρατών του «Ρουβίκωνα». Διότι η επίσημη Αριστερά και τα διάφορα ζιζάνια που φύονται στο μποστάνι της ώς σήμερα θεωρούσαν ότι είχαν το μονοπώλιο της διαμαρτυρίας.

Η Αριστερά έχει χάσει τα ιδεολογικά της ερείσματα κάπου στην απεραντοσύνη του σύγχρονου κόσμου. Η Ιστορία, αυτή που η ίδια η Αριστερά προσκύνησε ως δημιουργό του ανθρώπινου σύμπαντος, της γύρισε την πλάτη. Οι πολιτικές της επιταγές αποδείχθηκαν χωρίς αντίκρισμα. Εκτός των άλλων, η δική μας Αριστερά τουλάχιστον δεν μπόρεσε να κρύψει την αμορφωσιά της και τον κυνισμό της. Ζητούσε αξιοπρέπεια υποτίθεται και μας πήρε και την κοινή ευπρέπεια. Τα είχε χάσει όλα αυτά, της έμενε μόνον το μονοπώλιο της διαμαρτυρίας, το λεγόμενο «λαϊκό αίσθημα». Το μονοπωλούσε με τέτοια αυτοπεποίθηση ώστε να το ερμηνεύει όπως θέλει. Εκανε το «Οχι» «Ναι» και το λαϊκό αίσθημα την ακολούθησε και την επιβράβευσε στις εκλογές. Συνέχισε να το τροφοδοτεί με την πρωτότυπη αντιπολίτευση που η ίδια έκανε στην κυβέρνησή της. Δεν χρειαζόταν καν τα πλήθη, τόσο σίγουρη ήταν για την ιδιοκτησία της. Εφταναν καμιά πενηνταριά νοματαίοι και μερικοί μπαχαλάκηδες για να το εκπροσωπούν.

Περίμενε ότι θα κινδυνεύσει να χάσει το «λαϊκό αίσθημα» και το μονοπώλιο της διαμαρτυρίας με αφορμή ένα ζήτημα που τόσα χρόνια παρέμενε εν υπνώσει; Μάλλον όχι. Το ερώτημα για εμάς τους υπολοίπους είναι ποιοι θα είναι οι ανταγωνιστές που θα σπάσουν το μονοπώλιο και ποιες συνθήκες ελεύθερης αγοράς θα επιβάλουν. Η χώρα δεν αντέχει μια νέα εκδοχή των «Αγανακτισμένων». Ας μην ξεχνάμε ότι αυτή η μήτρα γέννησε το αριστεροδέξιο μόρφωμα που μας κυβερνάει. Στην αυριανή συγκέντρωση μπορεί να μην αγορεύσει ο Βαρουφάκης και το καφάσι του. Θα μιλήσει όμως ο Μίκης, που, αν και ωρίμασε πολιτικά, παθαίνει λογοδιάρροια όταν βρεθεί μπροστά σε τέτοιο πλήθος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή