Το Κονκλάβιο (07/02/18)

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ιερό Δισκοπότηρο

Ομολογώ ότι δεν είχα σκεφτεί το ελληνικό Κοινοβούλιο ως εργαστήρι μελέτης. Το λέω επειδή συχνά ο κανόνας είναι πολλοί βουλευτές να μη διαβάζουν τίποτα και να μην ξέρουν καν τι ψηφίζουν. Πάντως, χθες έπεσε πολλή μελέτη στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα της Βουλής, όπου βρισκόταν το Ιερό Δισκοπότηρο της δικογραφίας για τη Novartis. Εκεί διασταυρώθηκαν αρμόδια και όχι μόνο πρόσωπα για να διαβάσουν τη δικογραφία.

Περιττό να προσθέσω ότι ο Βαγγέλης Βενιζέλος όχι μόνο διάβασε σχεδόν όλη τη δικογραφία, αλλά στη συνέχεια έκανε και ενημέρωση και σε συναδέλφους του βουλευτές. Από τη Νέα Δημοκρατία το έργο της ανάγνωσης ανέλαβαν ο Γιώργος Γεωργαντάς και ο Νότης Μηταράκης, μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία. Εννοείται ότι στο δωμάτιο για μελέτη μπήκε και ο Αδωνις Γεωργιάδης. Τουιτάρισε τα σχετικά και επέστρεψε.

Μοβ και κόκκινες κορδέλες

Πληροφορούμαι ότι η δικογραφία αποτελείται από δύο μεγάλους μαύρους φακέλους. Πολλές σελίδες, αλλά δεν χρειάζονται και εβδομάδες για να διαβαστούν. Πρώτη εκτίμηση έμπειρης κοινοβουλευτικής πηγής μου, από τα χέρια της οποίας έχουν περάσει πολλές δικογραφίες, είναι ότι η υπόθεση είναι μάλλον αδύναμη νομικά – βασίζεται σε τρεις ανώνυμες καταθέσεις, αλλά οι περιγραφές μπορούν να «πουλήσουν» επικοινωνιακά. Οπως το έθεσε ο B. Βενιζέλος, είναι μια ιστορία που θυμίζει «πάμπερς» (1989) και μάλιστα βρεγμένα.

Πληροφορούμαι δε ότι οι περιγραφές έχουν μεγάλη… ευρύτητα: από φάκελο, μέχρι τσάντα και βαλίτσα γνωστής μάρκας, ή δεσμίδες χαρτονομισμάτων με μοβ και κόκκινες κορδέλες. Κοινώς, βγάζουν ωραίους τίτλους. Φταίει η αντιπολίτευση που κόβει σύσσωμη το κεφάλι της ότι η δικογραφία ήδη τεμαχίζεται για να δοθεί στη δημοσιότητα σε φιλοκυβερνητικά μέσα;

Οχι φωτογραφίες, παρακαλώ

Αφού αναφέρθηκα στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα της Βουλής, να θυμίσω ότι εκεί έχει γραφτεί ιστορία. Πριν την αφηγηθώ, κρίνω σκόπιμο να ενημερώσω ότι στην εν λόγω αίθουσα οι βουλευτές που διαβάζουν, το κάνουν υπό το άγρυπνο βλέμμα υπαλλήλων της Βουλής που τους δίνουν στο χέρι τα αντίγραφα της δικογραφίας. Αυτό προκειμένου να μην έχει κανένας τη φαεινή ιδέα να πάρει τα χαρτιά μαζί του, πολύ περισσότερο να τα φωτογραφίσει. Αυτό, βέβαια, πληροφορούμαι ότι δεν αποτέλεσε ποτέ εμπόδιο για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία είχε φωτογραφίσει όλες τις δικογραφίες επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση, όταν ήταν τομεάρχης Δικαιοσύνης.

Λαϊκισμός και εθνικισμός

Πάνελ με ενδιαφέρον χθες το βράδυ στο Ελληνικό Παρατηρητήριο του LSE: εκεί η Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε –κατόπιν προλόγου του Γ. Κεφαλογιάννη– για τον λαϊκισμό και τον εθνικισμό ως τις μεγαλύτερες απειλές στην Ευρώπη σήμερα.

Κι ο κλήρος πέφτει

Δεν ξέρω αν ήταν στημένο ή αν οφείλεται σε κάποια παράξενη συμπαντική συνωμοσία. Αλλά το φλουρί στη χθεσινή κοπή της πίτας του υπουργείου Εξωτερικών έπεσε στον διπλωματικό σύμβουλο του πρωθυπουργού, Βαγγέλη Καλπαδάκη. Το δώρο του εξαιρετικά τυχερού διπλωμάτη θα είναι… διήμερη άδεια! Σιγά μην την πάρει με αυτά που γίνονται με το Σκοπιανό…

Κουίζ

Ποιος άξιος διάδοχος του «κουβελισμού» βρίσκεται σε επαφή με το Μαξίμου ζητώντας την αλλαγή του  εκλογικού νόμου για τις ευρωεκλογές, καθώς φιλοδοξεί να είναι στο ευρωψηφοδέλτιο του Κινήματος Αλλαγής, αλλά με σταυροδοσία δεν θα βρει ούτε την ψήφο του; 

Σαξές στόρι

Ούτε πέντε ούτε δεκαπέντε: 25 θα είναι οι Ευρωπαίοι δημοσιογράφοι που θα βρίσκονται από σήμερα στην Αθήνα για tour d’ horizon στα της οικονομίας και του ελληνικού προγράμματος. Σημειώνω ότι η πρωτοβουλία για κάλεσμα δημοσιογράφων από χώρες της Ευρωζώνης ανήκει στην αντιπροσωπεία της Κομισιόν στην Αθήνα, προκειμένου οι εκπρόσωποι των μίντια να ενημερωθούν από τους Τσακαλώτο, Χουλιαράκη, Παπαδημητρίου, τον Τσίπρα, τον Μητσοτάκη, το ΠΑΣΟΚ, αλλά και funds, τράπεζες, ακαδημαϊκούς και πρέσβεις για το πού ακριβώς βρίσκεται σήμερα η χώρα. Οι 25 θα συναντήσουν και τον Π. Μοσκοβισί, ενώ στη διάρκεια της τριήμερης παραμονής τους στην Αθήνα θα είναι αγκαζέ με τον Ντ. Κοστέλο. Κατόπιν τούτων, έχω την εντύπωση ότι δεν είναι μόνο η κυβέρνηση αυτή που άγχεται να «πουλήσει» το «σαξές στόρι». Υπάρχουν, εξάλλου, οι δανείστριες χώρες που ούτε αφελείς ούτε ευκολόπιστες είναι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή