Χωρίς οδό επιστροφής

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Γαλλία συνηθίζουν να λένε ότι «ένας προειδοποιημένος άνθρωπος αξίζει όσο δύο». Σίγουρα δεν έχουν στο μυαλό τους τον πρωθυπουργό αυτής της άτυχης χώρας. Πόσοι και πόσες φορές του επισήμαναν ότι ζητήματα όπως το Σκοπιανό δεν λύνονται με την αντιπολίτευση στη γωνία. Πόσες φορές του ζήτησαν να μη χρησιμοποιήσει το ευαίσθητο, για ένα πολύ σημαντικό τμήμα του πληθυσμού, αυτό θέμα για σκοπούς που εκτιμάται ότι τον εξυπηρετούν στην κομματική διαμάχη. Δεν άκουσε κανέναν. Εκανε και εν πολλοίς συνεχίζει να ακολουθεί μια ασυνάρτητη και συγκρουσιακή πολιτική γύρω από μεγάλα, βαριά και δύσκολα θέματα.

Στα δημοκρατικά κράτη το βάρος της κοινής γνώμης είναι μεγάλο: καλώς είναι έτσι. Οσοι υποστηρίζουν ότι μπορεί ή, ακόμη χειρότερα, ότι οφείλει ο κυβερνήτης να πράξει το σωστό ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους διαπράττουν τρία συνδεδεμένα και συναφή λάθη.

Πρώτο λάθος είναι ότι αν το προσπαθήσει, αγνοώντας τη γνώμη των πολλών, θα χάσει πολύτιμο κεφάλαιο λαϊκής αποδοχής των κυβερνητικών ενεργειών του και πιθανότατα η χώρα θα βυθιστεί σε μια κρίση εμπιστοσύνης, εξέλιξη με πολλαπλές και, το χειρότερο, άγνωστες δυσμενείς επιπτώσεις. Λάθος που ζητείται από Αμερικανούς, Ευρωπαίους, τον Κοτζιά και κάποιους άλλους άγνωστους παράγοντες να διαπράξει in cold blood ο σημερινός πρωθυπουργός.

Δεύτερο λάθος είναι ότι ούτε και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης μπορεί να υποστηρίξει το εκτιμώμενο με την ψυχρή λογική ως «σωστό», όταν ο πρωθυπουργός δεν θεωρεί απαραίτητη τη συναίνεση του πολιτικού κόσμου κι ούτε καν την επιδιώκει. Επομένως, όσοι «φίλοι» του κ. Μητσοτάκη περιμένουν απ’ αυτόν «να κάνει το σωστό» αδιαφορώντας για την εύθραυστη ενότητα του κόμματός του, ακόμη κι αν αυτό διευκολύνει επικίνδυνα τον πόλο της άκρας εθνικιστικής Δεξιάς, εκλαμβάνουν τις επιθυμίες τους ως πράξεις ρεαλιστικής πολιτικής.

Τελικά, το τρίτο και μάλλον σοβαρότερο λάθος είναι εκ μέρους των μηχανισμών εξουσίας, στην περίπτωσή μας της κυβερνητικής συμμαχίας, των φιλικών της μέσων και όλων των πρεσβειών των μεγάλων κρατών, που βιάζονται να προσδέσουν τα Σκόπια στους μηχανισμούς του ΝΑΤΟ, χωρίς όμως να έχουν προετοιμάσει επαρκώς το έδαφος στην άλλη πλευρά. Στη σημερινή εποχή, οι πολιτικοί έχουν την υποχρέωση να πείθουν για την αναγκαιότητα των ενεργειών τους· όχι να παριστάνουν τους «ιστορικούς ηγέτες».

Σε κάθε περίπτωση, μετά το βοερό συλλαλητήριο και παρά τον επιδιωκόμενο διχασμό σε εθνικόφρονες και ρεαλιστές, ο κ. Τσίπρας έχει πλέον προειδοποιηθεί επαρκώς. Πλην όμως δεν μπορεί –κι ούτε πρέπει– να κάνει πίσω.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή