Ερντογανισμός και ανεμιστήρας…

Ερντογανισμός και ανεμιστήρας…

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συζήτηση σε στενό κύκλο, ο Αλ. Τσίπρας φέρεται να έχει υποστηρίξει ότι η πολιτική είναι 80% επικοινωνία και μόλις 20% πράξη. Είτε το έχει πει είτε όχι, η υπόθεση Novartis και ο τρόπος που το χειρίζεται η κυβέρνηση είναι η τελευταία τρανή απόδειξη ότι αυτό πιστεύει. Πέρα από το γεγονός ότι το «πάρτι» στις φαρμακευτικές δαπάνες των δημόσιων νοσοκομείων είχε ξεφύγει από κάθε όριο για μεγάλη χρονική περίοδο στο παρελθόν, χώρια από τα αληθινά ή όχι στοιχεία που περιλαμβάνει η σχετική δικογραφία, και ανεξάρτητα από την πρόβλεψη ότι από προχθές η χώρα μπήκε στη φάση μιας ανελέητης λασπομαχίας μέχρι τις εκλογές.

Επανειλημμένως ο Αλ. Τσίπρας και τελευταία ο Π. Καμμένος έχουν δηλώσει ότι η σκληρή μάχη κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς θα συνεχιστεί και μετά την έξοδο από το μνημόνιο και ότι θα τη δίνουν μαζί και ενωμένοι. Δεν πρέπει επίσης να υπάρχει αμφιβολία ότι στη μάχη αυτή -όπως την εννοούν και με την εμπειρία που υπάρχει πλέον από τη συμπεριφορά τους, τόσο όταν ήσαν στην αντιπολίτευση όσο και όταν βρέθηκαν στην κυβέρνηση- βασικό όπλο θα ήταν η χρησιμοποίηση του «ανεμιστήρα» που πετάει ακαθαρσίες προς στοχευμένες κατευθύνσεις. Οταν και όποτε εκείνοι θα το επέλεγαν, κυρίως στην πορεία προς τις εκλογές.

Προφανώς, ο πρωθυπουργός (και το στενό επιτελείο του) έκρινε ότι έφθασε η στιγμή της χρησιμοποίησης του «ανεμιστήρα», διαπιστώνοντας ότι με αφορμή το Μακεδονικό και για πρώτη ίσως φορά, ένα σημαντικό μέρος της βάσης στην οποία απευθύνεται, αμφισβητεί τον ίδιο και τα «μαγικά» του, ενδεχομένως να νιώθει και οργή απέναντί του. Ο «ανεμιστήρας», λοιπόν, χρησιμοποιήθηκε τώρα για αντιπερισπασμό, μπορεί και επειδή ο Αλ. Τσίπρας είναι πολύ θυμωμένος και αποφάσισε να τρίξει τα δόντια στους αντιπάλους του.

Είναι επομένως λανθασμένη η εκτίμηση ότι η κυβέρνηση λειτούργησε άγαρμπα και χοντροκομμένα στην υπόθεση Novartis, ή ότι κάποιοι υπουργοί έκαναν γκάφες παραβιάζοντας τις τυπικές διαδικασίες που ορίζει ο νόμος. Οχι. Εσκεμμένα βρέθηκε στον Αρειο Πάγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος ταυτόχρονα με την παράδοση της δικογραφίας, και γνωρίζοντας ακριβώς τι κάνουν, έκαναν τις δηλώσεις, απ’ όπου προκύπτει εμπλοκή στις διαδικασίες και γνώση της δικογραφίας, οι Στ. Κοντονής, Δ. Παπαγγελόπουλος, Π. Πολάκης και οι υπόλοιποι. Αλλωστε, όλα αυτά τα επισφράγισε ο πρωθυπουργός με σύγκληση του πολιτικού συμβουλίου και του προεδρείου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Το σκεπτικό είναι φανερό. Θέλουν να εμφανίζονται ως άγγελοι της κάθαρσης και της εξυγίανσης που μπορούν να ορίζουν τα ζύγια στη ζυγαριά της Δικαιοσύνης. Αδιαφορούν για τις καταγγελίες περί παρατυπιών και ωμών παραβιάσεων των νόμων, για τα εύλογα ερωτήματα σχετικά με τη δικογραφία, ή για την τελική έκβαση της υπόθεσης. Η επιθυμία τους είναι να υπάρχει στον αέρα η μυρωδιά του αποχωρητηρίου, θεωρώντας ότι θέλγει το κοινό στο οποίο απευθύνονται. Μιλάμε για πρακτική ερντογανισμού!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή