ΑΠΟΨΕΙΣ

Η Ευρώπη του 2019

Το 2019 θα είναι καθοριστικό για το μέλλον της Ευρώπης, καθώς μέσα στον ίδιο χρόνο θα αλλάξει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα επιλεγεί νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα διεξαχθούν εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Θα είναι η πρώτη φορά που και οι τρεις κορυφαίοι θεσμοί θα αλλάξουν μαζί, σημείωσε στην Αθήνα χθες ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα.

«Η αλλαγή των θεσμών δεν είναι άσχετη με την πολιτική», είπε. «Το ποιος είναι πρόεδρος της ΕΚΤ δεν είναι άσχετο με τη ζωή του μέσου Ευρωπαίου. Πιστεύω ότι εάν δεν είχαμε τον Μάριο Ντράγκι στην ΕΚΤ, σήμερα δεν θα είχαμε την Ευρώπη. Πιστεύω ότι όλα θα είχαν διαλυθεί», είπε ο κ. Λέτα, ο οποίος σήμερα είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου Jacques Delors στο Παρίσι. Προφανώς εννοούσε την απόφαση του κ. Ντράγκι, το 2012, να αγνοήσει τις αντιρρήσεις της Γερμανίας και να δηλώσει ότι η ΕΚΤ θα έκανε «ό,τι χρειαστεί» για να στηρίξει το ευρώ, θέτοντας τέλος στην αβεβαιότητα που έπληττε το κοινό νόμισμα και πολλές χώρες.

Ο κ. Λέτα, όμως, σημείωσε και την απογοήτευση πολλών Ευρωπαίων σήμερα. «Οι δύο χώρες των οποίων οι πολίτες πριν από 15-20 χρόνια δήλωναν με ενθουσιασμό ότι θεωρούσαν εαυτούς Ευρωπαίους είναι σήμερα τελευταίες σε αυτό το ερώτημα στο Ευρωβαρόμετρο», είπε, μιλώντας για την Ιταλία και την Ελλάδα. «Πρέπει να έχουμε μια Ευρώπη που θα κάνει όλους τους θεσμούς της να ακολουθήσουν δημοκρατική τροχιά». Ο κ. Λέτα συμμετείχε στο φόρουμ «Ελλάδα: Οι Δρόμοι της Ελπίδας», που διοργανώθηκε από το γαλλικό περιοδικό L’ Obs μαζί με την «Καθημερινή» και το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, με μεγάλα εσωτερικά προβλήματα σε ασταθές διεθνές περιβάλλον. Το ποιοι θα στελεχώσουν τους κορυφαίους θεσμούς θα κρίνει την πορεία της Ενωσης, ενώ οι ίδιοι οι θεσμοί θα πρέπει να πείσουν ότι προτεραιότητά τους είναι το συμφέρον των πολιτών. Εάν οι Ευρωπαίοι εκλέξουν ευρωβουλευτές που δεν νοιάζονται για το καλό του συνόλου, εάν εκλέξουν κυβερνήσεις που αδιαφορούν για το μέλλον της Ενωσης, εάν αυτές οι κυβερνήσεις επιλέξουν επιτρόπους και άλλους που δεν διαθέτουν όραμα και πείσμα, το όλο εγχείρημα θα αποτύχει.

Είναι ευτύχημα ότι ο Εμανουέλ Μακρόν εξελέγη πρόεδρος, καθώς και ότι επετεύχθη συμφωνία Μέρκελ – Σουλτς στη Γερμανία. Το γεγονός ότι ίσως να μην είχαμε αυτό το αποτέλεσμα στη Γαλλία και στη Γερμανία δείχνει πόσο εύθραυστο είναι το σημερινό ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Πως ο αγώνας θα μπορούσε να είχε χαθεί ήδη. Στην Ελλάδα των εσωτερικών ερίδων, θα ήταν χρήσιμο να σκεφτόμαστε ότι η ευημερία μας εξαρτάται από την ενεργό συμμετοχή μας σε μια δυναμική, δημοκρατική Ευρώπη. Να το θυμόμαστε όποτε ψηφίζουμε.