ΑΠΟΨΕΙΣ

Τα ψεκαστικά της Novartis

Κάποτε τα σκάνδαλα είχαν ονοματεπώνυμο. Μπορεί ο Κοσκωτάς να μην ήταν ο μόνος που ενεχόταν στο φερώνυμο σκάνδαλο, πλην όμως το υπέγραψε. Η δε εμπλοκή τής τότε πασοκικής ηγεσίας δεν διαχύθηκε σε όλον τον πολιτικό της χώρο. Προσωποποιήθηκε κι αυτή στον Κουτσόγιωργα, που πλήρωσε με τη ζωή του. Πριν από μερικά χρόνια η Μονή Βατοπεδίου και η λίμνη Βιστωνίδα ήταν πρώτη είδηση επί μήνες στα δελτία των οκτώ. Στη μικρή οθόνη παρήλαυναν μαυροντυμένοι μοναχοί, χρυσόβουλα, ο Εφραίμ είχε γίνει αναγνωρίσιμος σαν τηλεοπτικός αστέρας και οι συνομιλητές του πολιτικοί, ήδη αναγνωρίσιμοι, επιχειρηματολογούσαν για τον υδάτινο πλούτο της χώρας. Πνευματικός πατέρας ή επιχειρηματικό δαιμόνιο; Φαίνεται πως το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Η περιώνυμη «τριανταπεντάχρονη» της μπουρλέσκ υπόθεσης Ζαχόπουλου μπορεί να μην είχε όνομα, είχε όμως ταυτότητα. Oταν πια αποχώρησε από τον δημόσιο βίο μας, μάλλον ήταν σαραντάρα και βάλε, όμως παρέμεινε ως τριανταπεντάχρονη. Αν δεν κάνω λάθος το τελευταίο επώνυμο σκάνδαλο φέρει το όνομα του Τσοχατζόπουλου και συμπεριλαμβάνει σχέσεις συγγενείας ώς δεύτερο βαθμό, πρωταγωνιστές και καρατερίστες που κάνουν περάσματα προς τέρψιν του ακροατηρίου. Μια καθαρά ελληνική ιστορία με σκηνικό ένα ακίνητο. Είτε με την καταδίκη τους, όπως ο Κοσκωτάς και ο Τσοχατζόπουλος, είτε με την αθώωσή τους, όπως ο Εφραίμ, οι πρωταγωνιστές έκλειναν το δράμα. Αν ένα σκάνδαλο είναι δράμα, δεν φτάνει να έχει αρχή. Πρέπει να έχει και τέλος.

Η λίστα Λαγκάρντ βοήθησε στη διεθνοποίηση των ελληνικών σκανδάλων. Φέρει το όνομα της γυναίκας που την αποκάλυψε. Αν οι έρευνες είχαν ανταποκριθεί στην αξία της διαφήμισης που της έγινε, θα έφερε το όνομα του μεγάλου ενόχου που ποτέ δεν βρέθηκε. Οι ανθυποροβεσπιέροι υπόσχονταν αίμα που θα ξέπλενε το χρέος μας. Το δυστύχημα ήταν ατύχημα και υπήρξαν μόνον υλικές ζημιές. Panama Papers; Μια από τα ίδια. Oσο δεν έχουν βρεθεί οι ένοχοι της λίστας Λαγκάρντ, όσοι είχαν την τύχη να δουν τα ονόματά τους σ’ αυτήν παραμένουν ύποπτοι. Στην Ελλάδα του 2018, ακόμη και τα σκάνδαλα έχασαν τον χαρακτήρα τους και επιπλέουν σαν ψωμάκια στον χυλό της γενικευμένης απαξίωσης.

Η Novartis διαθέτει πλούσια γκάμα τοξικών για ψεκασμούς. Προστατευόμενοι μάρτυρες, κοινώς ανώνυμοι, κάτι σαν τον τύπο στο καφενείο που του είπε ο κουμπάρος του ότι άκουσε πως… Παράλληλο πρόγραμμα. Δεν τους ενδιαφέρουν οι ένοχοι. Θέλουν να μοιράσουν την ενοχή σε όσους αισθάνονται ότι τους απειλούν. Τους απειλεί ο Πικραμμένος; Ναι τους απειλεί με το ήθος του και το ύφος του. Εκείνος ο Αντώναρος τι ήθελε κι έμπλεξε; Θα μου πείτε, τον είχαμε ξεχάσει και τώρα θυμηθήκαμε την ύπαρξή του.