Επικίνδυνη αναταραχή

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από μιαν άποψη, ο Αλέξης Τσίπρας μάς είχε προειδοποιήσει. Επιστρέφοντας το 2016 από την Κίνα, εξομολογήθηκε γιατί πέρασε την απλή αναλογική και πόσο πολύ πιστεύει ότι στην καρδιά της πολιτικής του «ιδεολογίας» είναι ένας ατελείωτος ρους κινήσεων τακτικής. «Μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση» είπε τότε ο πρωθυπουργός, μια ρήση του Μάο Τσετούνγκ, ένα συνεχές ανακάτεμα της τράπουλας με τα υλικά που συγκροτούν το κράτος, την κοινωνία, την οικονομία, το κόμμα, τις ελευθερίες, τα συμφέροντα των μεγάλων κρατών και ό,τι άλλο «μάς» συμφέρει.

Μετά τις λίστες δήθεν φοροφυγάδων, τις άδειες των βοθροκάναλων, τις offshore των άλλων, ήρθαν η επίσκεψη Ερντογάν, το Σκοπιανό, η Novartis, το εξοχικό του Στουρνάρα και άλλα, που… υπόσχονται παράγοντες της εξουσίας. «Δεν είδατε τίποτε ακόμη», εξηγούν σε κάθε ευκαιρία, επιδεικνύοντας ένα πείσμα και μια διάθεση αφαιρετική, σαν να θέλουν να ξεχάσουν τις αφόρητες προτεραιότητες της χώρας και τα βαρίδια που σηκώνουν τα νοικοκυριά. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ομάδα πραιτωριανών του Μαξίμου ακόμη κι αν δεν έχει σχέδιο σίγουρα θα επιχειρήσει να φέρει στο προσκήνιο όλες μαζί τις αρχικώς ερευνώμενες υποθέσεις από δικαστικούς, καταγγελίες που κάποια στιγμή βρήκαν χώρο σε έντυπα ή τόπους του Διαδικτύου χωρίς κανείς να είναι σε θέση να εξακριβώσει την προέλευσή τους. Η εκδίκηση των πιο σκοτεινών κυκλωμάτων έρχεται με κυβερνητικά δεκανίκια στην πρώτη γραμμή της δημοσιότητας, με τα μέσα ενημέρωσης και την αντιπολίτευση να ακολουθούν χωρίς να έχουν κανέναν πραγματικό έλεγχο επί όσων «πλασάρονται» στην αγορά των πολιτικών εντυπώσεων. Ποιος να προσέξει ότι ο άνθρωπος που ξέρει καλύτερα από οιονδήποτε άλλον όσα έγιναν, φανερά ή διακριτικά, όταν ο κ. Τσίπρας πήρε την κυβερνητική εξουσία, ο Τόμας Βίζερ, γραμματέας του Eurogroup, ο άνθρωπος τον οποίο ο Βαρουφάκης θεωρεί «πιο ισχυρό από τους

Γιούνκερ, Μοσκοβισί και Ντάισελμπλουμ και μυστικό πράκτορα της Μέρκελ», λέγει στην ολλανδική De Volkskrant, σε μια φράση αυτό που θα αρκούσε, κάποτε, να καταρρεύσει το καταπέτασμα.

Ερωτά ο δημοσιογράφος: «Υπήρξε πραγματικά ο Βαρουφάκης τόσο επιζήμιος; Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM (αναφέρεται στον Κλάους Ρέγκλινγκ), το πρώτο εξάμηνο του 2015 κόστισε 100 δισ.ευρώ…». Η απάντηση του ανθρώπου που γνωρίζει: «Για να είμαι ειλικρινής, πιστεύω ότι μάλλον στοίχισε τα διπλά: η οικονομική συρρίκνωση, η δυσπιστία των επενδυτών, τα πλήγματα που δέχτηκαν οι ελληνικές τράπεζες. Αλλά δεν ήταν μόνον ο Βαρουφάκης: ολόκληρη η ελληνική κυβέρνηση φέρει την ευθύνη αυτή».

Μην έχετε αμφιβολίες. Στον στενό πυρήνα του πρωθυπουργού αντιλαμβάνονται ενστικτωδώς ότι ο μόνος τρόπος για να γλιτώσουν από τις δυστυχίες που φόρτωσαν τον λαό, με τα ψέματα ή με τις αυταπάτες, είναι να ανακατεύουν συνεχώς την τράπουλα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή