ΑΠΟΨΕΙΣ

Συμπεράσματα από το επεισόδιο…

«Η αλήθεια είναι πως ο γενικός γραμματέας του υπουργείου μας χθες το βράδυ κάλεσε τον γενικό γραμματέα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και τον ενημέρωσε πως στα Καρντάκ (Ιμια), τα οποία ανήκουν στη χώρα μας, υπάρχει έντονη παρουσία των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στον αέρα και στη θάλασσα. Του ανέφερε πως δεν θα ανεχθούμε τέτοιες συμπεριφορές, πως δεν συμφέρει η ένταση τις δύο χώρες και ζήτησε να σταματήσει αυτή η επικίνδυνη στάση» (γραπτή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών).

Αν στην παραπάνω ανακοίνωση προστεθεί η δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν κατά την ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του ότι «δεν διαφεύγουν την προσοχή μας οι έρευνες για το φυσικό αέριο ανοικτά των ακτών της Κύπρου και οι καιροσκοπικές πρωτοβουλίες στις βραχονησίδες του Αιγαίου. Προειδοποιούμε όσους ξεπερνούν τα όρια στην Κύπρο και στο Αιγαίο να μην κάνουν τη λάθος κίνηση. Οι δυνάμεις μας παρακολουθούν με την εντολή να κάνουν οποιαδήποτε επέμβαση όταν το απαιτήσουν οι εξελίξεις στην περιοχή», προκύπτουν ορισμένα σαφή συμπεράσματα.

Συμπεράσματα που ελπίζεται ότι θα τα λάβουν σοβαρά υπόψη ο Τσίπρας, ο Παυλόπουλος, ο Καμμένος, ο Κοτζιάς και όσοι άλλοι ασχολούνται και χαράσσουν την αμυντική και εξωτερική πολιτική της χώρας σε αυτή τη συγκυρία, αλλά φάνηκαν να αιφνιδιάζονται από τα τελευταία γεγονότα. Τα γεγονότα δηλαδή που δημιούργησε η τουρκική προκλητικότητα, την οποία προφανώς δεν είχαν «μετρήσει» καλά, παρά τις πολλές και διάφορες ενδείξεις που υπήρχαν.

Με αυτή την έννοια λοιπόν:

Πρώτον, η Αγκυρα αντιμετωπίζει ως ενιαίο πρόβλημα με τις έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο.

Δεύτερον, η τουρκική πολιτική είναι μία και διαχρονική, είτε στην εξουσία βρίσκονται οι κεμαλιστές είτε οι ισλαμιστές, και άλλωστε η αντιπολίτευση είναι εκείνη που ασκεί πίεση στον Ερντογάν για τις νησίδες στο Αιγαίο.

Τρίτον, γίνεται φανερό ότι η Τουρκία έχει αφήσει πλέον πίσω της τις γκρίζες ζώνες και έχει περάσει στην αναγόρευση των Ιμίων σε τουρκικό έδαφος, κρίνοντας από τη γραπτή ανακοίνωση του δικού της υπουργείου Εξωτερικών, οπότε θα αντιμετωπίζει κάθε δική μας ενέργεια στην περιοχή ως απειλή κατά της κυριαρχίας της.

Τέταρτον, ο εμβολισμός του ελληνικού σκάφους από το τουρκικό δεν ήταν τυχαίος, αλλά συνειδητός, όχι μόνον επειδή αυτό υποστηρίζουν οι Ελληνες λιμενικοί, αλλά και γιατί το ομολόγησε ο ίδιος ο Ερντογάν εκ των υστέρων, μιλώντας στους βουλευτές του.

Πέμπτον, δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι η Τουρκία βρίσκεται σε φάση μεγαλοϊδεατισμού υπό το απρόβλεπτο καθεστώς Ερντογάν και η συμπεριφορά της δεν αποσκοπεί αποκλειστικά στην εσωτερική κατανάλωση.

Τώρα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ και οι διπλωμάτες της Αγκυρας δείχνουν πρόθυμοι να βοηθήσουν στην εκτόνωση της έντασης, αλλά αυτό γίνεται γιατί θεωρούν ότι δημιούργησαν πλέον τετελεσμένο και έστειλαν το μήνυμα. Εξάλλου, παραμένουν απόλυτα σκληροί στο θέμα της κυπριακής ΑΟΖ. Και όποιος κατάλαβε κατάλαβε…