Χαμερπείς απολαύσεις

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To γέλιο του πρόσκαιρου νικητή κεραύνωσε το δακρυσμένο πρόσωπο. Επεσε σαν ράπισμα πάνω στο βουβό κλάμα του λαμπρού ανθρώπου. Ο,τι πιο απρεπές, πιο ποταπό έχει συμβάλει στην καθίζηση του βουλευτηρίου. Υφος και λέξεις θριαμβευτικές, απειλητικές («σε λίγο θα τα μάθετε όλα») προς τον λυγισμένο υπό το βάρος των αναπόδεικτων κατηγοριών. Η αλαζονεία και η αυταρέσκεια της εξουσίας, η επέλαση της βαναυσότητας του ευρισκόμενου σε θέση ισχύος. Η εικόνα θα μας καταδιώκει για καιρό. Δεν είναι μόνο ζήτημα αγωγής, αλλά και ηθικής τάξης. Ιδιον του ισχυρού (ως κυβερνώντα) είναι η απονομή δικαιοσύνης, όχι ο χλευασμός εκείνου που επέλεξε την οδυνηρή έκθεση. Από τους τρόπους διαπλάθονται τα ηθικά μεγέθη όσων θεωρούνται σπουδαίοι. Η ηθική πράξη είναι που κάνει ηθικό τον άνθρωπο. Η κομπορρημοσύνη, η στενοκαρδία σκιαγραφούν μικρές διαστάσεις.

Συνεχής είναι η αναμέτρηση με τα όρια της κοσμιότητας στα έδρανα του Κοινοβουλίου, όπου από καταβολής του αποκαλύπτονται τα αξερίζωτα ταπεινά ένστικτα – οι ευτελείς συμπεριφορές είναι που κρατούν ξυπνητό το «πνεύμα» του, όχι οι κινήσεις των ευάγωγων που αντιδρούν στις σκαιότητες, τις ακοσμίες, τις ασχήμιες. Αρκετοί από τους αντιπροσώπους του λαού, στηριζόμενοι στην προσωρινώς στέρεη επιφάνεια της θέσης τους, αφήνονται σε μια ψευδαίσθηση πολιτικής αθανασίας και αποχαλινώνονται, ασχημονούν.

«Υπηρέτησα τη Δικαιοσύνη επί 40 χρόνια… Ειλικρινά, θα περίμενα έναν μεγαλύτερο σεβασμό στο πρόσωπό μου», είπε ο Παναγιώτης Πικραμμένος. Δεν τον είχε. Με σπασμένη φωνή και έναν εσωτερικό λυγμό που τον ανάγκαζε να διακόπτει την ομιλία του, υπερασπίστηκε επώδυνα τα πεπραγμένα κατά τις 34 ημέρες της πρωθυπουργίας του, ζητώντας εν κατακλείδι «να φτάσει η υπόθεση μέχρι τέλους ώστε να λάμψει η αλήθεια και να παραδοθώ άσπιλος στην κοινωνία». Πώς; Η φωτιά του ακραίου διχασμού, της λυσσαλέας εχθρότητας στην αίθουσα της εθνικής αντιπροσωπείας –και όχι μόνο– καταβροχθίζει αξιοπρεπείς ζωές, υπερηφάνειες, δάφνες, αγώνες, καλές πράξεις… Μένει η πολιτική τοξίνη και οι διαβρωτικές της συνέπειες πάνω στην όψη του υψηλού προτύπου, του διαυγούς παραδείγματος. Ομως η καρδιά που έχει κάνει αξίωμα το αληθές και το δίκαιο, ίσως μπορεί να προσμένει ακόμη εκπλήξεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή