ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο ΔΗΚΤΗΣ (24/02/18)

o-diktis-24-02-18-2235360

Στο Δημόσιο μένουν ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ

Στο Δημόσιο επιστρέφει με μεγάλη καθυστέρηση ο έλεγχος της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ. Με κοινή υπουργική απόφαση, που δημοσιεύτηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ανακαλείται η παραχώρηση στο ΤΑΙΠΕΔ 16.967.000 μετοχών της ΕΥΔΑΠ (ποσοστό 15,97%) και 3.630.001 μετοχών της ΕΥΑΘ. Στο ΤΑΙΠΕΔ παραμένουν προς πώληση μετοχές που αντιστοιχούν στο 24% της ΕΥΑΘ και στο 11% της ΕΥΔΑΠ (Δημόσιο και ΤΑΙΠΕΔ κατέχουν το 61,03% της ΕΥΔΑΠ). Η «επιστροφή» του πλειοψηφικού πακέτου στο Δημόσιο έρχεται σε εφαρμογή απόφασης του ΣτΕ (αρ.1906/14). Οπως είχε ορίσει το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, η μεταβίβαση του τελευταίου πακέτου μετοχών της ΕΥΔΑΠ στο ΤΑΙΠΕΔ επρόκειτο να αποξενώσει το Δημόσιο από την Εταιρεία, αναιρώντας τον κοινωφελή χαρακτήρα της, παραβιάζοντας τη συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας για προστασία της υγείας των πολιτών.

Συνεχίζονται οι παρατάσεις των φορολογικών ελέγχων

Οι παρατάσεις συνεχίζονται. Με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, οι καταστάσεις φορολογικών στοιχείων για διασταύρωση πληροφοριών που αφορούν τα ημερολογιακά έτη 2017 και εξής θα υποβάλλονται έως τα τέλη Μαρτίου του επόμενου έτους από το ημερολογιακό έτος που αφορούν. Δηλαδή, για το έτος 2017 οι καταστάσεις πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 31 Μαρτίου. Για τη διόρθωση των αποκλίσεων στα υποβληθέντα στοιχεία προμηθευτών, μπορεί να υποβληθεί τροποποιητική δήλωση μέχρι τις 15 Μαΐου του επόμενου έτους από το ημερολογιακό έτος που αφορούν.

Παραμένουν στο Χ.Α. λόγω υψηλού κόστους εξόδου

Το κόστος εξόδου από το Χρηματιστήριο, δηλαδή η αποζημίωση των μικροεπενδυτών σε τιμές υψηλότερες από την αρχική τιμή εισόδου στην αγορά, είναι ο κύριος λόγος που δεν προχωρούν αρκετές εισηγμένες στο αίτημα διαγραφής από το Χ.Α. Πρόκειται κυρίως για εταιρείες που είναι σε καθεστώς επιτήρησης. Παρότι οι βασικοί μέτοχοι συγκεντρώνουν υψηλά ποσοστά ελέγχου, ακόμη και πάνω από το 90%, δεν προχωρούν στη δημόσια πρόταση για να μη ματώσουν οικονομικά, παρότι το Χ.Α. δεν εξυπηρετεί πλέον τα σχέδιά τους για άντληση φθηνών κεφαλαίων.

H Fosun εξαγόρασε τον οίκο μόδας Lanvin

Στην εξαγορά του Lanvin, του παλαιότερου οίκου μόδας στον κόσμο, προχώρησε η Fosun, o μεγαλύτερος ιδιωτικός όμιλος στην Κίνα, ενισχύοντας την παρουσία της στον χώρο. Η Fosun θα τοποθετήσει άμεσα περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση του brand name της Lanvin, που ιδρύθηκε το 1885 και είναι ταυτισμένη με τη γαλλική αλλά και την παγκόσμια μόδα. Στην Ελλάδα, οι Κινέζοι που φέρεται να ενδιαφέρονται εκ νέου για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, έχουν μερίδιο 14% στα Folli-Follie, είναι ιδιοκτήτες των Club Med, ενώ συμμετέχουν στην κοινοπραξία της Lamda για το Ελληνικό.

Προσλήψεις σε ΑΔΜΗΕ μέσω του ΑΣΕΠ

Τέλος στη συνεργασία με τους εργολάβους παροχής υπηρεσιών καθαριότητας βάζει ο ΑΔΜΗΕ, έπειτα από σύνταξη τεχνικοοικονομικής μελέτης, η οποία, σύμφωνα με την εταιρεία, έδειξε ότι η επιβάρυνση σε ατομικό επίπεδο αν προσλάβει προσωπικό για υπηρεσίες καθαριότητας, μέσω ΑΣΕΠ, είναι μικρότερη σε σχέση με αυτήν που προκύπτει αν οι ίδιες υπηρεσίες παρέχονται μέσω εργολάβου. Μάλιστα, το όφελος αυξάνεται όσο αυξάνεται το πλήθος των απασχολουμένων. Ο ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε χθες την πρόσληψη 36 ατόμων με τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ για τον καθαρισμό των κτιριακών του εγκαταστάσεων στους νομούς Αττικής, Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Κοζάνης, κάνοντας χρήση των ρυθμίσεων του νόμου 4430/2016. Στη σχετική ανακοίνωσή του ο ΑΔΜΗΕ τονίζει το κοινωνικό όφελος από τις προσλήψεις, επισημαίνοντας ότι νεοπροσληφθέντες εργαζόμενοι θα έχουν πλήρη εργασιακά δικαιώματα, και στις συμβάσεις που θα υπογράψουν θα λαμβάνεται υπ’ όψιν η προϋπηρεσία τους, η οικογενειακή τους κατάσταση κ.λπ.