Το Κονκλάβιο (28/02/18)

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εθαψαν τα τσεκούρια

Μια ωραία ατμόσφαιρα στη Γενική Συνέλευση της Τράπεζας της Ελλάδας την περασμένη Δευτέρα, καθώς οι κυβερνητικοί δεν έχασαν ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν τη στάση του Γιάννη Στουρνάρα υπέρ της επιλογής της προληπτικής γραμμής στήριξης ως αφορμή για νέα επίθεση στον κεντρικό τραπεζίτη. Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα, θα μου πείτε… Αυτό που δεν προέκυψε από τη σεμνή εκδήλωση, στην οποία οι συνδικαλιστές των εργαζομένων υπερασπίστηκαν τον διοικητή, είναι όμως το πιο ενδιαφέρον: Μαθαίνω ότι έχουν αποκατασταθεί, ή τελοσπάντων αποκαθίστανται, οι σχέσεις του διοικητή της ΤτΕ με τον senior (τον όρο χρησιμοποιεί ο ίδιος) υποδιοικητή του, Γιάννη Μουρμούρα. Δεν ξέρω αν είναι τυχαίο, ή αν αποτελεί την καλύτερη απόδειξη ότι οι καραμανλικοί έθαψαν τα τσεκούρια. Θυμίζω ότι προ καιρού είχε προηγηθεί θερμό γεύμα στην Τράπεζα της Ελλάδος του Στουρνάρα με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, αν και οι σχέσεις των δύο ήταν πάντα καλές. Και αναρωτιέμαι αν όλ’ αυτά αποτελούν σημεία των καιρών με αφορμή την υπόθεση Novartis… Η νεκροψία θα δείξει.

Υπογραφές

Χθες το πρωί ενημερώθηκαν οι βουλευτές της Ν.Δ. να βάλουν τις υπογραφές τους στην πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν ευθύνες για το αδίκημα της απιστίας των Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ανδρέα Ξανθού και Παύλου Πολάκη. Πληροφορούμαι, πάντως, ότι η πρόταση υπογράφεται από το σύνολο των βουλευτών της Ν.Δ., πλην των παραπεμφθέντων στην Προανακριτική για τη Novartis.

Zαν – Κλοντ ο Ευαγγελιστής

Το ευρωπαϊκό Ευαγγέλιο διαδίδει αυτές τις μέρες ως Jesus Christ της ευρωπαϊκής προοπτικής ο Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Με την αφορμή, πηγή μου επιμένει ότι είναι μύθος τα περί ρωσικής και τουρκικής εισβολής στα Βαλκάνια, αφού οι επενδύσεις από τη Ρωσία είναι της τάξεως του 4%, από την Τουρκία 2% και από την Ε.Ε. 71%. Αναρωτιέμαι τότε γιατί οι Βρυξελλιώτες μοιάζουν επισπεύδοντες να κρατήσουν τους Βαλκάνιους ζεστούς για τη διεύρυνση… Ο Γιούνκερ, πάντως, συνεχίζει. Μετά τα Σκόπια και την Αλβανία, χθες επισκέφθηκε την Ποντγκόριτσα, ενώ σήμερα πηγαίνει σε Πρίστινα και Σεράγεβο για να καταλήξει αύριο στην προεδρεύουσα Σόφια. Δε χρειάζεται να προσθέσω ότι το στυλ του Ζαν – Κλοντ σε όλες τις συναντήσεις με τους Βαλκάνιους ηγέτες είναι «είστε όλοι σας παιδιά μου» (για τον Μπορίσοφ διατηρώ επιφυλάξεις, αλλά μόνο για λόγους που συνδέονται με τη σωματική του διάπλαση…).

Συμμετοχή γιοκ

Κακό χωριό τα λίγα σπίτια. Ακόμα πιο κακό γίνεται λόγω μειωμένης συμμετοχής στα του νέου φορέα (λέγε με Κίνημα Αλλαγής), καθώς είναι γνωστές οι συνέπειες του πολύ του «κυρ’ ελέησον», αν κρίνω και από τις δημοσκοπήσεις… Τα λέω όλ’ αυτά με αφορμή την αναβολή της εκλογής συνέδρων ενόψει του συνεδρίου για τον νέο φορέα που μετατέθηκε από τις 5 στις 11 Μαρτίου, δηλαδή ακριβώς μία εβδομάδα πριν από το συνέδριο. Η αλήθεια είναι ότι όλα γίνονται γρήγορα από τη στιγμή που αναδείχθηκε ο επικεφαλής και η επίσημη δικαιολογία για την αναβολή ήταν ότι δεν υπήρχε επαρκής χρόνος προετοιμασίας. Η πικρή αλήθεια, όμως μαθαίνω, είναι ότι οι σύνεδροι δεν σχηματίζουν ακριβώς ουρές συμμετοχής, εξ ου και η αναβολή.

Εξωγήινοι

Αναβρασμός, πάντως, επικρατεί στις τάξεις του Κινήματος Αλλαγής –και κυρίως του ΠΑΣΟΚ– με αφορμή τις δηλώσεις (ποίου άλλου;) του Σταύρου Θεοδωράκη. Ο οποίος θυμίζω πως είπε ότι το ΠΑΣΟΚ μαζί με τη Ν.Δ. έχτισαν το κομματικό κράτος. Υποθέτω ότι προφανώς δεν το έχτισαν εξωγήινοι. Αναρωτιέμαι, ωστόσο, τι δουλειά έχει ο Σταύρος μαζί τους…

Εδώ είναι Βαλκάνια…

Δεν αποτελεί μυστικό το γερμανικό ενδιαφέρον για τα Δυτικά Βαλκάνια και την ευρωπαϊκή τους προοπτική. Γιατί να το κρύψωμεν, άλλωστε… Εδώ ολόκληρη πρωτοβουλία του Βερολίνου (Berlin Process) βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2014 – χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας, τώρα που το θέμα είναι στην κορυφή της επικαιρότητας δεν θα υπάρξει ενδιαφέρον; Το λέω επειδή το think tank του CSU Hanns Seidel διοργανώνει ημερίδα στην Αθήνα με θέμα «Ασφάλεια και σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια». Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ενώ στις επίσης ενδιαφέρουσες συμμετοχές περιλαμβάνονται ο Γενς Μπάστιαν καθώς και οι Γιώργος Κουμουτσάκος και Μαριλένα Κοππά. Ολ’ αυτά στις 12 Μαρτίου. Φαντάζομαι ότι δεν θα ’χει λυθεί το ονοματολογικό μέχρι τότε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή