Τραγωδός ανασχηματιζομένη*

Τραγωδός ανασχηματιζομένη*

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκπληκτος πληροφορήθηκα ότι στο προσεχές κυβερνητικό σχήμα δεν θα συμμετέχει η Λυδία Κονιόρδου. Η τραγωδός, λέει, δεν παρήγαγε ως υπουργός το αναμενόμενο έργο. Η έκπληξή μου δεν οφείλεται στο ότι η Κονιόρδου και η πασμίνα της δεν θα φέρουν πλέον τον τίτλο του υπουργού. Τη χρωστάω στην είδηση ότι υπήρξαν κάποιοι, ας πούμε ο κ. Καρανίκας ή ο κ. Τσίπρας, που τοποθέτησαν την τραγωδό στο υπουργείο Πολιτισμού θεωρώντας ότι θα παραγάγει έργο και αυτή τους απογοήτευσε. Κοινώς δεν απεδείχθη άξιος συνεχιστής των κ. Μπαλτά και Ξυδάκη. Οι τραγικοί ή τραγωδοί υπουργοί είναι παράδοση στο υπουργείο, βλέπετε. Η τραγωδός και η πασμίνα της ποτέ δεν υποσχέθηκαν ότι επιθυμούν να καθίσουν στην πολυθρόνα του υπουργού για να παραγάγουν έργο με το βάρος τους, το πνευματικό. Μπήκαν στο ωραίο γραφείο της Μπουμπουλίνας με θέα την Ακρόπολη, έκαναν δυο τρεις ασκήσεις ενεργειακής θεραπείας και αφού χαλάρωσαν κοίταξε η μία την άλλη και διερωτήθηκαν: «Πού μας έριξαν οι τρικυμίες της ζωής; Τι κάνουν όλοι αυτοί που πηγαινόρχονται εδώ μέσα; Χαρτιά, χαρτιά, παντού χαρτιά». «Οτοτοτοί», απάντησε η πασμίνα.

Ευγνωμονούσα παρά τη χαρτούρα τον ηγέτη που τη διόρισε, σε συνέντευξη Τύπου για το πρόγραμμα του φεστιβάλ, αν δεν κάνω λάθος, η τραγωδός ερμήνευσε το «Πού να βρω την ψυχή μου». Ηταν τόσο χαρούμενη που έγινε υπουργός, δεν άντεξε και άρχισε να τραγουδάει. Και αισθανόταν τόσο ευγνώμων απέναντι στο καθεστώς, που στον επικήδειο του Κηλαηδόνη έκρινε σκόπιμο να υπενθυμίσει ότι στο δημοψήφισμα σχολίαζε «τη στάση των Ευρωπαίων πολιτικών και την προπαγάνδα των κυρίαρχων ΜΜΕ». Εργο να δουν τα μάτια σου. Το πιθανότερο είναι ότι ο Καρανίκας θύμισε στον Τσίπρα ότι ο Ανδρέας είχε τη Μελίνα. Και αυτός είπε: «Κι εγώ έχω τη Λυδία».

Ο ανασχηματισμός της τραγωδού φοβούμαι, όμως, ότι θα προκαλέσει συνωστισμό υποψηφίων. Και δεν αναφέρομαι μόνον στους εγνωσμένου κύρους διανοουμένους, όπως ο κ. Κιμούλης ή ο κ. Ζουγανέλης. Μην ξεχνάμε ότι τα ερείπια του πάλαι ποτέ κραταιού κρατικοδίαιτου πολιτισμού κατοικούνται από τις φυλές της Αριστεράς. Τώρα που οι επιδοτήσεις θυμίζουν το επίδομα ενοικίου της κ. Αντωνοπούλου, συμφέρει περισσότερο να τις δίνεις παρά να τις εισπράττεις. Είναι η μόνη χρησιμότης αυτού του υπουργείου που, όπως έλεγε ο Χατζιδάκις, υπάρχει επειδή δεν έχουμε πολιτισμό. Τα αρχαιολογικά θα μπορούσαν να ενταχθούν σε αυτόνομο υπουργείο.

* Τίτλος τραγωδίας αγνώστου τραγικού, αποσπάσματα της οποίας βρέθηκαν σε αποκαΐδια κάδου απορριμμάτων έξω από το Πολυτεχνείο, Κυριακή ξημερώματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή