Αριστεία, βία και ΑΕΙ

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​​Ελλάδα είδε να διπλασιάζεται ο αριθμός των πανεπιστημίων της που βρέθηκαν στις 100 πρώτες θέσεις σε διάφορους επιστημονικούς κλάδους με βάση τον διεθνή πίνακα κατάταξης πανεπιστημίων, QS World University Rankings by Subject. Ενδεικτικά, το ΑΠΘ διακρίνεται σε 20 διαφορετικές ειδικότητες, ενώ το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το ΕΜΠ διακρίνονται σε έντεκα ειδικότητες. Συνολικά, έξι ελληνικά ΑΕΙ εμφανίζονται 57 φορές στους 48 πίνακες. Οι επιδόσεις τους επιδεινώθηκαν σε σχέση με πέρυσι σε εννέα ειδικότητες και βελτιώθηκαν σε έντεκα. Πρόκειται για σημαντική ανάκαμψη μετά τα αποτελέσματα του 2017, στα οποία 17 ελληνικά πανεπιστήμια είχαν καταγράψει μείωση στις επιδόσεις τους και μόνο τρία σχετική βελτίωση. Οι επιτυχίες των ελληνικών ΑΕΙ δεν περιορίζονται στους δείκτες με βάση τα ακαδημαϊκά κριτήρια. Τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν επίσης βελτιώσει τις επιδόσεις τους στους δείκτες που μετρούν τη φήμη των ιδρυμάτων μεταξύ των «εργοδοτών». Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη απήχηση των πτυχίων και περισσότερες ευκαιρίες για τους πτυχιούχους όχι μόνο, βέβαια, στην καθημαγμένη ελληνική αγορά, αλλά κυρίως στο εξωτερικό.

Σε αυτό το κάδρο, λοιπόν, όπου οι πανεπιστημιακοί και οι φοιτητές μοχθούν και οι φορολογούμενοι πληρώνουν για τη λειτουργία των ελληνικών πανεπιστημίων, η (από την περασμένη Δευτέρα) κατάληψη στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών και η χθεσινή επίθεση στα γραφεία της καθηγήτριας Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χριστίνας Ζαραφωνίτου –και τα δύο συμβάντα ως ένδειξη αλληλεγγύης στον Κ. Γιαγτζόγλου–, δεν μπορεί πλέον να προκαλούν αμηχανία και, εντέλει, αδιαφορία στη λογική «άσ’ το να περάσει». Απαιτούνται πράξεις.

Τα φαινόμενα βίας πλήττουν ευθέως την ακαδημαϊκή υπόσταση των ΑΕΙ, αφού όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να διαθέτουν την ελευθερία και την ασφάλεια να κάνουν το λειτούργημά τους. Οσοι δε –θεσμικοί και δημόσιοι λειτουργοί– αντιτάξουν τις καλές επιδόσεις των ΑΕΙ στις διεθνείς κατατάξεις, για να ξιφουλκήσουν κατά των… γκρινιάρηδων, επιδιώκουν να κρύψουν την ανικανότητά τους να αναλάβουν πολιτικές τους ευθύνες. Τους πρέπει η σκληρή κριτική των χιλιάδων παιδιών και των γονιών τους, που μοχθούν για το πτυχίο τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή