Το Κονκλάβιο (01/03/18)

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΑΠ attack

«Η κάνναβη είναι λιγότερο επιβλαβής από το ρουμ παντς, το ουίσκι, τη νικοτίνη και την κόλλα – όλα τους απολύτως νόμιμα. Θέλω να τη δω να αποποινικοποιείται». Εντάξει, δεν τα είπε ακριβώς σαν τον Πολ Μακάρτνεϊ ο Γ. Παπανδρέου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή που συζητάει το νομοσχέδιο για τη χρήση φαρμακευτικής κάνναβης. Αλλά δεν χρειάζεται να σχολιάσω ότι η χθεσινή του εμφάνιση ήταν αντίστοιχη ενός ροκ σταρ. Εχω την εντύπωση ότι η παρέμβαση σε επιτροπή όπου είθισται να εμφανίζονται φορείς, τον μετατρέπει σε κάτι αντίστοιχο θεσμού/φορέα. Εν προκειμένω, σε κάτι σαν πρέσβη καλής θέλησης των απανταχού Ρασταφάρι. Κάτι τέτοιο, πάντως, κατάλαβε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ που ψέλλισε ότι «ήρθε εδώ να μας διαφημίσει τα ναρκωτικά…». Πληροφορούμαι ότι ο Γρηγόρης Ψαριανός ήταν αυτός που είχε την ιδέα να εμφανιστεί ο Παπανδρέου στην επιτροπή, καθώς είναι από τους πρώτους στην Ελλάδα που μίλησαν για τη νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης, ενώ είχε υπογράψει και σχετικό κείμενο με 1.000 διεθνείς προσωπικότητες. Τις απόψεις του, εξάλλου, εξ όσων γνωρίζω, τις έχει εκθέσει και στον Αλέξη Τσίπρα. Γι’ αυτό και δεν αντιλαμβάνομαι την αρχική αντίδραση των αρμόδιων υπουργών στην εμφάνισή του στη Βουλή με το επιχείρημα, όπως μαθαίνω, της «γραφικότητας».

…και heart attack

Μένω στην επισήμανση του Παπανδρέου προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες για τον Ν. Κοτζιά, καθώς υπογράμμισε ότι «είναι καλό μυαλό, αλλά εγώ δεν τον έκανα υπουργό Εξωτερικών». Είναι, άλλωστε, γεγονός. Ο Παπανδρέου έκανε ΥΠΕΞ τον Δ. Δρούτσα εξοργίζοντας τότε πλήρως τον Κοτζιά και όχι μόνο. Ως πολιτικός, όμως που –για να το θέσω κομψά– ακούει την εσωτερική φωνή του συμφέροντος μέσα του, κράτησε ανοικτούς διαύλους με το νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας. Αρα, το χθεσινό «καρφί» δεν ήταν τυχαίο. Πληροφορούμαι δε ότι δεν είναι ανεξάρτητο απ’ όσα είπε πρόσφατα σε συνέντευξή του για το Σκοπιανό ο ΥΠΕΞ, αφήνοντας αιχμές περί Αλεξ Ρόντου και μυστικής διπλωματίας, τις οποίες προφανώς ο Παπανδρέου δεν εκτίμησε. Εξ ου και δεν αποκλείεται να υπάρξει και συνέχεια. Αλλωστε, οι δίαυλοι με το Μαξίμου είναι μια άλλη ιστορία. Εκεί ο Παπανδρέου μιλάει χωρίς διαμεσολαβητές.

«Οχι» στην αποποινικοποίηση

Μένω στο θέμα, καθώς για το νομοσχέδιο έγινε ευρεία σύσκεψη το απόγευμα της Τρίτης στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή. Παρότι το κόμμα της Πειραιώς προσανατολιζόταν να πει «ναι», αυτά που ακούστηκαν στη σύσκεψη δεν έπεισαν. Αρμόδιοι τομεάρχες και βουλευτές εξήγησαν στον Μητσοτάκη το επιστημονικό, νομικό και εμπορικό πλαίσιο. Εντέλει δεν επείσθη, καθώς ο Κυριάκος απεφάνθη ότι η κυβέρνηση νομοθετεί με τον λάθος τρόπο και συγκεκαλυμμένα αποποινικοποιεί την πλήρη χρήση της κάνναβης.

Φοβούνται επεισόδιο

Το στρατηγείο του Frontex στη Βαρσοβία επισκέφθηκε ο Γιώργος Κουμουτσάκος με αφορμή τη συμμετοχή του στο εκεί συνέδριο του think tank Βίλφρεντ Μάρτενς. Συναντήθηκε με τον γενικό διευθυντή του Frontex, τον Φαμπρίς Λεγκερί. Και ο Γάλλος είχε πολλά και ενδιαφέροντα να πει. Από αυτά ξεχωρίζω το γεγονός ότι ο Λεγκερί φαίνεται να ταυτίστηκε πλήρως με τον… Τζέφρεϊ Πάιατ σε ό,τι αφορά τη γείτονα Τουρκία. Με απλά λόγια, ο Frontex τρέμει ένα μεγάλο επεισόδιο, καθώς τα μικρής σημασίας τζαρτζαρίσματα στο Αιγαίο με την Τουρκία έχουν ούτως ή άλλως αυξηθεί. Εδειξε μάλιστα στον Κουμουτσάκο και το… situation room. Κι επειδή οι Ελληνες είναι παντού, να σας ενημερώσω ότι την ξενάγηση έκανε Ελληνας αστυνομικός που έχει αποσπαστεί στην Υπηρεσία. Πάντως, στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και η ομιλία Κουμουτσάκου για την Τουρκία, την οποία εμφάνισε ως απρόβλεπτο παράγοντα που εμποδίζει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

«Δηλώνω… Κουβέλης»

Δεν ξέρω αν ήταν πράγματι δίκαιο και έγινε πράξη. Αλλά ο Φώτης Κουβέλης έκλεψε την παράσταση του χθεσινού ανασχηματισμού. Και όχι μόνο επειδή τον Μάιο του 2012 δήλωνε ότι δεν νοείτο συμμαχία της Αριστεράς με τον Καμμένο. Τώρα θα έχει την ευκαιρία να βιώσει στο πετσί του τη μοναδική αυτή εμπειρία. Πάντως, οι νέοι υπουργοί θα ορκιστούν σήμερα με πολιτικό όρκο. Δηλαδή, θα φωνάζουν «δηλώνω» αντί του «ορκίζομαι», αφού μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε ειδοποιηθεί το Προεδρικό να φωνάξει εκπρόσωπο της Ιεράς Συνόδου για θρησκευτικό όρκο. Λέτε να κρατάνε μούτρα στην Εκκλησία;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή